Som Mercedes pozitívny

30.04.2012 13:34

 

Slovenský populárny herec Alexander Bárta si vyskúšal Mercedes B a podelil sa s našimi čitateľmi so svojimi jazdnými dojmami. Po skončení VŠMU pôsobil v trnavskom, nitrianskom, košickom divadle, bratislavskom Divadle Aréna a od decembra 2006 je členom činohry SND. Účinkoval v mnohých seriáloch, najznámejšie sú Panelák( dokončuje sa 9. séria), Ordinácia v Ružovej záhrade a Hod svišťom, kde dokončuje druhú sériu. Na jeseň sa pripravuje na nový seriál na Markíze pod názvom Horúca Krv, kde stvárni jednu z hlavných postáv. V SND je stálym členom. 

 

Okrem známych seriálových postáv nám prezraďte, čo vás divadelne čaká v najbližšom období?

V SND som členom už šiesty rok a momentálne pripravujem a skúšam antickú hru: Aristofanove oblaky. Blíži sa letný festival Nová Dráma, kde sa predstavíme s divadlom Arena s hrou Kukura a potom ideme s týmto predstavením aj na festival Dotyky a spojenia do Martina. Teším sa aj na Shakespearovské letné hry.

Aký je Alexander Bárta za volantom?

Som skôr opatrnejší šofér a snažím sa jazdiť podľa pravidiel cestnej premávky. Aj keď občas na to zabudnem, ale to asi každý. Vodičák nemám dlho, asi šiesty rok a to viac menej kvôli dcére, aby som ju mohol voziť do škôlky. Šoférovanie mi umožňuje rýchlejší presun do práce a z práce, vybavovanie mnohých povinností, ale aj rýchlejší chod prevádzky v domácnosti. Musím povedať, že aj keď bližší vzťah k autám nemám, tak za ten krátky čas čo jazdím, som si šoférovanie obľúbil a mám ho rád.

 

Ak teda zabudnete na dodržiavanie dopravných predpisov, tak pokutu vždy zaplatíte?

Ak som si toho vedomý, že som išiel rýchlo, tak pokutu zaplatím. Som síce Košičan a na východe mi naparili policajti dosť vysokú pokutu. Takže popularita nebýva vždy príjemná. Veľmi ma to zamrzelo, ale „ ten z telky“ ju musel zaplatiť.

 

S akým prvým autom si spomínate na prvé bohatšie jazdné skúsenosti?

Moja žena Henrieta vlastní VW Polo a ja som začal toto auto využívať. Neskôr sme si kúpili rodinné auto Peugeot 307 SW kombi, ktoré máme v podstate dodnes a sme s ním ako rodina spokojní. 

Vraj, jazdíte na inom aute, s ktorým ste už najazdili zopár kilometrov. Prezradíte nám, na čom jazdíte?

Pri natáčaní seriálu Panelák chcel Andy Hryc k tej postave, ktorú hrám (Kordiak), že by som mal jazdiť na Mercedes, keďže k postave sa takýto typ auta hodí. A vyvrbilo sa to tak, že dodnes jazdím na Mercedese ML 320 CDI, ktoré som si po roku odkúpil a je momentálne už moje vlastné. Je to rodinné, komfortné a bezpečné auto, a keď treba tak aj rýchle. Hlavne mám v ňom absolútny prehľad na ceste a keď si sadnem do iného auta, tak tieto veci mi už chýbajú.

 

Mali ste za tú krátku prax v šoférovaní nejakú dopravnú nehodu?

Určite áno. Mal som nehody, u ktorých nedošlo k ničomu vážnemu, len utrpelo auto. Ťukance a škrabance. Raz cestou do divadla, keď som neubrzdil hoci som nešiel príliš rýchlo, ale odstup nebol dostatočný a zrazu sa stalo, to čo iným. Nič vážne, len plechy. Druhú nehodu som mal na Kolibe v zime, keď napadol prvý sneh a neuvedomil som si to môže spôsobiť. Išiel som na skúšku do divadla a dostal som taký šmyk, že som trafil zaparkované auto a tak sa to riešilo cez poisťovňu. Ani v jednom prípade sa nikomu nič nestalo. 

 

Na dovolenkách ste jazdili aj dlhšie trasy ako po Slovensku? 

Jazdil som prevažne po diaľnici v Čechách, Chorvátsku, Taliansku, Rakúsku. Nejaké skúsenosti sú, ale taliani mimo mesta majú dosť zlé dopravné značenia, aj keď v meste sa dalo. Nebolo to úplne podľa mojich predstáv, ale keď ste tam dlhšie, tak si zvyknete a pochopíte. Preto využívam v aute navigáciu a v dnešnej dobe už čoraz viac ľudí ju využíva, snáď okrem mojej ženy Henriety, ktorá je na ňu alergická a neznáša ju. Vraj ju niekedy zavádza. 

Aká je vaša žena za volantom a vôbec sú ženy podľa vás ženy dobré vodičky?

Možno teraz so mnou nebude veľa mužov súhlasiť, ale ženy sú dobré šoférky. Moja žena určite, ale aj Andrea Karnasová a Helena Krajčiová sú výborné. Tri moje kolegyne na ktoré nemôžem povedať ani mäkké F. To je jedna vec. Odkedy však jazdím, tak som sa stretol aj so šoférkami, ktoré nespĺňali moju predstavu o šoférovaní. Takýto šoféri sú aj muži, takže sa to nedá jednoznačne generalizovať. 

 

čia sa vám okrem štyroch kolies aj dopravné prostriedky na dvoch kolesách?

Ak myslíte motocykle, tak toto ma neláka a ani lákať nebude. Na motorky nie som. Mám z toho obavy. Aj keď mám kolegov, ktorí v tom majú záľubu. T. Maštalír a O. Kovaľ jazdia na motorkách, ale ja nie som ten typ. Pamätám sa ako ma jeden chlapík viezol v 180 km/h rýchlosti na motorke a mal som veru dosť. Dôveroval som mu, ale nikdy neviete čo sa môže stať. 

 

Automobilový sen ste si už asi splnili. Je ešte nejaký model, ktorý vás uchvátil?

Vyskúšal som viacero typov Mercedesov a okrem nového ML-ka sa mi veľmi páči nové Áčko. To si viem predstaviť, žeby som ho mal. Do mesta, aj na vzdialenejšie trasy: do Prahy a do Košíc. Z iných značiek sa mi páči imidžovka Mini Cooper.

 

Ste fanúšikom značky Mercedes, tak na povedzte dojmy z nového MPV kompaktného modelu Mercedes–Benz triedy B?

Veľmi príjemné a pohodlné auto. Predná mohutná maska a s výrazným využitím diód svetiel pôsobilo impozantným dojmom. Počul som, že konštrukcia je zhotovená zo špeciálnych materiálov, ktoré skúšali pri crash testoch a veľmi obstála čo sa týka bezpečnosti auta.

Interiér je moderný a charakteristický pre túto značku. Po nastúpení ma privítal veľký vnútorný priestor, prehľadná palubovka so špecifickým veľkým displejom, ale aj športové pedále a volant, ktorý ma upozorňoval vibrovaním, keď som prešiel za čiaru. Kožené sedadlá, ktoré sú výborné pri dlhšom cestovaní ako aj množstvo úložného priestoru okolo seba. Vzadu sa veľkoryso a pohodlne sedelo a sklopením stredovej opierky sa môžu prenášať v kufri aj dlhšie predmety ako sú lyže a pod. Kufor je naozaj rodinný a sklopením zadných sedadiel obrovský, dá sa tam uložiť veľké množstvo batožiny. Kvalitné autorádio s cd prehávačom bolo super. Rád počúvam hudbu a rozprávky s dcérou, keď ju vozím.

Benzínová jednašestka jazdila excelentne a pri 170 km/h rýchlosti sme nepočuli žiadny rušivý šramot ako je možné počuť u iných značiek. Odhlučnenosť na jednotku a podvozok pri jamách sme ani necítili, žeby nás to hádzalo do strán. Šesťstupňová manuálna prevodovka sa ľahko a presne radila. O výbave nebudem hovoriť, lebo to má všetko, ale čo sa mi páči na tejto značke je to, že tri roky platia poistku za vás a šesťročný servis je zadarmo. Slušné výhody, ktoré každý zákazník ocení až neskôr. Nové Béčko je rodinným autom bez debaty. Ženám-matkám, ktoré vozia svoje ratolesti ponúka bezpečnosť práve v dnešnej dobe, keď vidíme na každom kroku autonehody. Tento model sa mi celkovo páčil a na záver môžem len dodať, že patrím do skupiny Mercedes Rh Pozitív.

 

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode