Palmový olej a jeho dosah na životné prostredie

10.08.2021 13:32

 

Palmový olej a jeho negatíva rezonujú spoločnosťou už niekoľko rokov. Možno máte toto slovné spojenie späté so smutným obrázkom orangutanov a rôznych ďalších druhov zvierat, ktoré kvôli odlesňovaniu stratili svoj domov. Prečo je palmový olej taký populárny a čo jeho stále narastajúcu produkciu spôsobuje? Je potrebné ho vyradiť zo svojho bežného života? A je vôbec možné ho úplne vyradiť?

 

Palmový olej je druh rastlinného oleja, ktorý je vyrobený z plodov stromu Elaeis Guineensis, teda palmy olejnej. Svoju popularitu si získal už počas priemyselnej revolúcie v 18. a 19. storočí. Aktuálne je najpoužívanejším rastlinným olejom na svete. Jeho najväčšími producentami sú Indonézia a Malajzia. Len v Indonézii sa plocha osadená palmami olejnatými počas 20 rokov údajne rozšírila 27-násobne a v roku 2019 predstavovala až 14,6 milióna hektárov. Americká štúdia ukazuje, že palmový olej sa využíva pri viac ako polovici všetkého spotrebného tovaru. 

Sladkosti, kozmetika, biopalivo… Dá sa palmovému oleju vyhnúť?

 

Vyhnúť sa palmovému oleju si vyžaduje poriadnu dávku obozretnosti. Je častou prísadou potravín, ako sú sladkosti, krekry, trvanlivé pečivo, pizza, príkrmy pre batoľatá, dokonca je obsiahnutý aj v krmive pre domácich miláčikov. Vyrábajú sa z neho sviečky a ukrytý je aj v drogérii či kozmetike. V neposlednom rade poháňa autá a jeho veľká väčšina končí v biopalivách. 

 

Prečo je palmový olej taký obľúbený?

Vzhľadom na to, že jeho produkcia neustále stúpa, musia na to existovať dôvody.

Má výbornou konzistenciu – bráni hrudkovateniu potravín, dodáva im požadovanú tuhosť. Má hladkú, krémovú konzistenciu a nemá žiadny pach.

Je tepelne stabilný – pri smažení na palmovom oleji nedochádza ku vzniku zdraviu škodlivých transmastných kyselín.

vysokú konzervačnú schopnosť – vďaka svojej odolnosti zabezpečuje produktom dlhú trvanlivosť.

Je lacný – dôvodom jeho obľúbenosti je, okrem iného, nízka cena. Palma olejná má najvyššiu výnosnosť na rozlohu pôdy a olej produkuje až dlhých dvadsať rokov. Pritom si nevyžaduje žiadnu extra starostlivosť. 

4 neodpustiteľné hriechy

Správy zo sveta priemyslu palmového oleja tvrdia, že táto plodina hrá významnú rolu v potravinovom systéme niektorých krajín (v Indonézii a Malajzii zasýti až 4,5 milióna ľudí), a zároveň poskytuje pracovné miesta. Nie je však možné prehliadnuť, aké rozsiahle a závažné škody má na svojom konte jeho masívna produkcia.

Odlesňovanie a devastácia krajiny

Rýchlosť ničenia dažďových pralesov kvôli palmovým plantážam je extrémne vysoká. Na základe dostupných údajov OSN odhaduje, že do roku 2022 zmizne v nížinách Indonézie až 98 % dažďového pralesa.

 

Vyčerpanie pôdy a požiare

Palma olejná je veľmi náročná na vodu a živiny. Vďaka jej dlhej životnosti (20–60 rokov) pôdu úplne vyčerpá, pričom po nej zostane nekonečná (s)púšť. Pôda navyše stráca schopnosť zadržiavať vodu, čo prispieva ku stále častejším požiarom.

 

Strata biodiverzity

V dôsledku odlesňovania je výrazne ohrozená fauna aj flóra. Kvôli rozširovaniu plantáži prišlo o svoj domov veľké množstvo živočíchov. Okrem orangutanov postihuje ťaživá situácia aj niektoré druhy vtákov, slony, tigre, týka sa to ale aj rastlín a húb. 

 

Znečistenie vody, pôdy a zvýšenie emisií skleníkových plynov 

V dôsledku používania agresívnych pesticídov, ktoré spôsobujú nepríjemné zdravotné komplikácie, dochádza ku znečisteniu pôdy a vody. Nekonečné lány paliem olejných navyše zachytia výrazne menej oxidu uhličitého, čo má spolu s odlesňovaním za následok zvýšenie emisií skleníkových plynov. 

 

Voľba je na nás! Našťastie môžeme pozorovať, že trendom posledných rokov je, že sa ľudia stále viac zameriavajú na výber potravín a ďalších výrobkov, ktoré palmový olej neobsahujú. Patríme medzi nich aj my zo Slim Pasty. 

 

 

ODBORNÉ OKIENKO:

Čo na príjme palmového oleja v strave hovorí výživová poradkyňa Slim Pasty, Monika Rychlovská Tělupilová? „Palmový olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny a vďaka tomu sa svojím účinkom na naše telo podobá živočíšnym tukom, ktoré je potrebné v našej strave obmedzovať. Ak sa snažíte do zdravého jedálnička zaradiť rastlinné tuky, mali by ste potraviny s obsahom palmového tuku sledovať.“

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode