ZVUK POSLEDNÉHO ŠPORTOVÉHO SPAĽOVACIEHO MOTORA V HISTÓRII ZNAČKY JAGUAR ARCHIVUJE MÚZEUM DOPRAVY AJ SLOVENSKÝ ROZHLAS

02.08.2023 16:01

 

  • Oslava: Keďže sa Jaguar pripravuje na budúcnosť s čisto elektrickými vozidlami, prišiel čas na zaznamenanie charakteristických tónov modelu Jaguar F-TYPE V8

  • Nadčasovosť: Zachovanie nezameniteľného zvuku modelu F-TYPE V8 v STM-Múzeu dopravy v Bratislave, Slovenskom rozhlase, Národnom múzeu v Prahe a v britskom národnom zvukovom archíve v The British Library zaisťuje, že sa k nemu dostanú aj ďalšie generácie

  • Zdroj zvuku: Nahrávky vznikli vo zvukovej komore automobilky Jaguar v Gaydon Engineering Center 

Keďže automobilka Jaguar smeruje od roku 2025 k svojej nehlučnej a úplne elektrickej modernej luxusnej budúcnosti, poskytla v týchto dňoch zvukové nahrávky svojho ikonického športového vozidla Jaguar F-TYPE V8 Slovenskému technickému múzeu - Múzeu dopravy v Bratislave a Slovenskému rozhlasu. 

Nahrávky zaznamenané z kabíny a zvonku vozidla zachytávajú nezameniteľný zvuk preplňovaného motora V8 modelu F-TYPE. Poskytnutím nahrávok našim dvom inštitúciám Jaguar ľuďom na Slovensku navždy umožnil vychutnať si zvuky posledného športového automobilu značky Jaguar so spaľovacím motorom.

Konštruktéri nahrávali zvuky v semi-anechoickej akustickej komore v Gaydon Engineering Center. Ide o zvukotesnú miestnosť používanú na vývoj a testovanie kultivovanosti a kvality zvuku vozidiel Jaguar. Pre potreby nahrávky absolvoval model F-TYPE R 75 Coupé niekoľko radení a akceleračných šprintov, pričom vznikli 30- a 47-sekundová stopa. 

Preplňovaný motor V8 modelu F-TYPE vydáva jedinečný zvuk vďaka dôsledným úpravám, ktoré sa týkali celej pohonnej sústavy, predovšetkým sacích a výfukových systémov. Počas vývoja pred uvedením vozidla na trh sme pracovali s viac ako 85 verziami. Chceme, aby k výsledkom tejto práce, čiže k zvukom, ktoré zažijete pri jazde s vozidlom Jaguar F-TYPE R 75, mali prístup aj nasledujúce generácie,” uviedol Charles Richardson, Senior Sound Engineer Jaguar.

Zvuk motora V8 sa dostane do archívov v inštitúciách po celom svete a zachytáva globálnu lásku k jeho slávnemu prejavu. Archivujú ho okrem iných aj Národné múzeum v Prahe či Britská národná knižnica.  

Na Slovensku sa o jeho uchovanie pre ďalšie generácie postarajú dve inštitúcie. „Hoci automobil tohto typu, vzhľadom na jeho vek, zatiaľ nepatrí medzi historické vozidlá, radi si nahrávku ukladáme do nášho archívu na účel jej uchovania a prípadného príležitostného použitia v budúcnosti. S blížiacim sa koncom výroby tohto motora tak zachováme jeho jedinečný zvuk aj pre budúce generácie,“ uviedol kurátor zbierky Cestná doprava Michal Jajcaj zo Slovenského technického múzea - Múzea dopravy v Bratislave. Do svojej zvukovej banky si zvukový záznam s podobným zámerom pridal aj Slovenský rozhlas.

Zvukový záznam pochádza z vozidla F-TYPE R 75 Coupé z modelového roku 2024. Ide o špeciálnu edíciu, ktorá vznikla pri príležitosti posledného modelového roku F-TYPE a zároveň oslavuje 75 rokov športových vozidiel značky Jaguar. Jeho 5,0-litrový preplňovaný motor V8, ktorý sa ponúka výhradne s pohonom všetkých kolies, vyvinie celkový výkon
423 kW (575 k) a krútiaci moment 700 Nm. Vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h len za 3,7 s a dosahuje elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť 300 km/h. 

Oba 30- a 47-sekundové záznamy začínajú štartovaním motora, ktoré sa prejavuje okamžite rozpoznateľným vzplanutím, keď otáčky stúpajú a potom sa ustália na rovnobežných 600 ot./min., pričom charakteristický tón osemvalca jemne naznačuje výkonnostný potenciál vozidla. Následne chod v komore simuluje rôzne vokálne schopnosti modelu F-TYPE. Zakaždým, keď Jaguar F-TYPE zrýchli, otvoria sa klapky vo výfukovom systéme, aby zmenili smerovanie výfukových plynov, čím sa uvoľní charakteristický rev, typický pre zážitok z jazdy s modelom F-TYPE. 

Poslucháči budú počuť aj ostré preradenia smerom nahor a nadol prostredníctvom 8-stupňovej prevodovky a nápadné, charakteristické praskanie a strieľanie zo štyroch koncoviek výfuku, ktoré sú kľúčovým prvkom nezameniteľného charakteru modelu F-TYPE zameraného na vodiča.

Pre zabezpečenie optimálnej kvality prehrávania si nahrávky z exteriéru môžete vypočuť tu, a to ešte predzverejnením na webovej stránke British Library.

 

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode