ZSE otvára prvú rýchlonabíjaciu stanicu na Slovensku

19.09.2012 14:05

Západoslovenská energetika spolu s rakúskymi partnermi cezhraničného projektu VIBRATe – EVN, Wien Energie a VERBUND, otvorili dnes 19.9.2012 prvú rýchlonabíjaciu stanicu na Slovensku. Majitelia elektromobilov tak môžu svoje ekologické vozidlo nabiť za 20 minút na čerpacej stanici Slovnaft v bratislavskej Petržalke. Nabíjanie je do konca roka zadarmo.
Plné nabitie elektromobilu za 20 minút
Konzorcium rakúskych a slovenských partnerov uviedlo v krátkom čase do prevádzky už druhú rýchlonabíjaciu stanicu v regióne Twin City – Bratislava – Viedeň. Rýchle nabíjanie strategicky umiestnené v susediacich metropolách zaisťuje nepretržitú mobilitu používateľom elektromobilov na ich cestách po tomto regióne. „Vytvorením siete nabíjacích staníc a začlenením elektromobilov do každodennej prevádzky predstavuje projekt VIBRATe komplexný a funkčný model elektromobility. Výstavbou staníc s rýchlym nabíjaním navyše prispievame k väčšiemu komfortu za volantom a otvárame priestor na efektívnejšie využitie bezemisných vozidiel v mestskej či regionálnej doprave,“ uviedol Andrej Devečka, člen predstavenstva Západoslovenskej energetiky. Technické parametre stanice s výkonom 50 kW umožňujú rýchle dobitie akumulátorových batérií jednosmerným prúdom za 20 minút u všetkých elektromobilov používajúcich CHAdeMO (CHArge de MOve) štandard. Do konca roka plánujú partneri otvoriť na rakúskej strane ďalšie dva rýchlonabíjacie body.
Analýza: Elektromobily VIBRATe lokálne ušetrili 5 600 kg emisií
Fakt, že ekologické spojenie regiónu a elektromobilita už nie je len koncept na papieri, potvrdzuje analýza, ktorú realizoval projektový tím VIBRATe. Výsledky analýzy kopírujú cieľ projektu – preniesť výhody čistej a energeticky efektívnej elektromobility do bežného života a zvýšiť povedomie verejnosti o tejto oblasti.
Pätnásť elektrických vozidiel, ktoré v období od januára do júna 2012 najazdili 56 000 km, spotrebovalo 9 MWh elektrickej energie a lokálne ušetrilo okolo 5 600 kg emisií CO2. Priemerná denná najazdená vzdialenosť 35 km poukazuje najmä na mestské využitie. Vonkajšie vplyvy, ktoré determinujú jazdné vlastnosti elektromobilov a skúsenosti 26 respondentov opisuje Peter Ševce, projektový manažér VIBRATe: „Dojazd elektromobilov závisí najmä na vonkajšej teplote, využívaní klimatizácie a štýle jazdy. Pohybuje sa v rozmedzí 80 až 130 km na plné nabitie batérie. Spotreba elektrickej energie je naviazaná na dojazd. Jej výška sa vyšplhala na 12 až 20 kWh na 100 km.“
Za najväčšie negatívum v koncepte elektromobility považujú respondenti cenu elektrických áut. Napriek tomu sa o elektromobilite vyjadrujú pozitívne. Najväčším obmedzením je pre nich relatívne krátky dojazd elektromobilov, avšak existujúci dojazd dostatočne pokrýva ich denné potreby jazdenia. „Na využívanie elektrických áut sa respondenti pozerajú ako na prostriedok šetrenia prevádzkových nákladov. Akceptovaný čas trvania nabíjania je do jednej hodiny a za rýchlonabíjanie sú ochotní platiť od 2 do 5 € za nabitie,“ doplnil závery analýzy P. Ševce. Viac informácií a ďalšie výsledky analýzy je možné nájsť na stránke projektu VIBRATe www.emobility-vibrate.eu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode