Žralok v cestných vodách

19.08.2017 12:53

Slovenský spevák Martin Madej vyvetral pri Danubiane v Čuňove dvojlitrový benzínový roadster – Mazdu MX-5 a porozprával o rybačke v Nórsku a prečo nemá rád fajčiarov

Martin, vieme o vás, že ste okrem člena speváckej skupiny Fragile aj všeličo iné...povedzte nám o sebe viac, čím všetkým sa živíte?

V našom slovenskom šoubiznise, keď sa niekto chce uživiť, tak musí byť všetko.  Aj preto som herec, tanečník, moderátor,  autor mnohých piesní... atď. Pôsobil som v divadlách Nová scéna, Malá scéna, SND, Divadlo Aréna, ale posledné tri roky sa najviac venujem spevu v kapele Fragile.

Máte za tri roky nejakú obľúbenú historku z vašich speváckych vystúpení?

Občas sa pritrafí nejaká humorná príhoda. Radi spomíname na chlapíka, ktorý si prišiel dať podpísať cédečko so slovami, že chce podpis pre svoju manželku a po opýtaní, ako sa volá, tak odpoveď zaznela: „Evka...joj, nie, nie Zuzka!“

Veľa ročne najazdíte s kapelou alebo je to v rámci únosnosti?

Predtým sme mali dodávku, na ktorej sme sa prepravovali, ale dohodli sme sa, že nie všetci musíme byť naraz na mieste, tak komfortnejšie je jazdiť dvomi osobnými autami. Robíme dvesto koncertov ročne a ja najazdím so svojím autom okolo 65-70 tisíc kilometrov ročne.

Predsa len plno techniky, aparatúry, to všetko sa vám do áut pomestí alebo bývajú problémy s ich prepravou?

Raz sme išli zo skúšky na koncert a Braňovi Kostkovi na jeho Kii Sorento došiel benzín na Mickiewiczovej ulici.  Auto mal plné aparatúry, akustických vecí, pultov. Práve vtedy som bol práve ja na blízku a na dva mesiace som testoval Mini Cooper. Všetku techniku sme tam napchali a viezol som ju do Bernolákova. Všetci mali zo mňa zábavu, keď som vystupoval z auta.

Čo vám robí nervy počas vašich ciest?

Fajčiari, lebo ja som astmatik a najväčšie nervy mám práve z nich. Stojíme na každej tretej pumpe, keď ideme na koncert, lebo v aute fajčenie nedovolím. Neznášam, keď v autách pred nami vyhadzujú nedopalky, vtedy sa mykám a strhávam volant, lebo mám z toho fóbiu.

Čo vaše začiatky za volantom?

Začínal som na babkinej Felícii. Ideálne auto na učenie, potom som mal Toyotu Yaris, ktoré bolo super na parkovanie. Prešiel som na Peugeoty, naposledy som mal 308 a teraz som presedlal na Volvo S60 /245 koní/ a hlavne si moji kolegovia pochvaľujú pohodlné sedenie na dlhých cestách.

Každý vodič má za život nejaký škrkanec alebo nehodu. Vás to tiež neobišlo?

Mal som v zime len jednu nehodu v živote aj to mnou nezavinenú. V šesdesiatke do babkinej Felicie napálila do mňa zozadu jedna pani. Mala smolu, lebo tam bola zrovna namontovaná guľa, tak si rozbila celý predok auta.

Ako spevák počúvate alebo spievate spolu s autorádiom?

Mám rád ticho za volantom, nemám ani pustené rádio, lebo toľko hudby, čo je v mojej hlave sa dá ťažko prehlušiť. Iba niekto, kto sedí náhodou vedľa mňa sa  opýta, či si niečo nepustíme. Ani podmazovú hudbu nepočúvam, ale hudobné nápady u mňa prichádzajú najviac za volantom. Čo sa týka učenia partov vo Fragile  tiež prebieha v aute.

V akej krajine ste boli nedávno a čo sa vám tam páčilo a nepáčilo?

Bol som v Nórsku na rybách, lebo som vášnivý rybár. Mám fóbiu z lietania, prežil som štyri lety, dokonca som zvažoval  ísť autom, ale je to veľa kilometrov. V Nórsku majú vysoké pokuty aj tisíc eur, ak porušíte predpisy. Majú predpísanú 60-tku a veru ju dodržujú. My sme z Osla na miesto, kde sme chytali, išli dvanásť hodín. Raz som chytil 9,5 kilovú tresku, je to super pocit.

Značka Mazda prišla s novým modelom MX-5 . Čo hovoríte na tento roadster?

Paráda! MX-5 je krásne štýlové auto na zábavu. Zovňajšok auta mi pripomínal žraloka, ktorý sa vynímal na ceste ako v mori. Manipulácia s ručne ovládanou strechou bola jednoduchá. Interiér pôsobil športovo a sedadlá Recaro ma doslova pohltili a nepustili v žiadnej ostrej zákrute, ktorú som si chutnal. Mám výhodu, že som nižšieho vzrastu, tí vysokí tu majú trochu problém. Palubovka, dotykový displej, kvalitné materiály a vymakané  v každom detaile, menší volant mi vyhovoval. Možno len vyhrievanie sedadiel sa mi do tohto auta nehodilo, ale bohatá výbava auta vždy poteší, aj dva držiaky na nápoje. Vzadu prekvapil hlboký kufor. Dvojlitrový benzínový motor som vytáčal jedna radosť...pri dvojke a trojke to bolo najzaujímavejšie a zvuková kulisa dodala športový dojem a pri tom som mal komfort po vypnutí všetkých systémov. Ovládal som tohto tátoša a bolo príjemné byť  jeho pánom. Pohral som sa s equalizérom a zvuk autorádia dodával šmrnc MX-5ke, ktorá je typické druhé auto do rodiny, ktoré má svoj charakter a temperament.

Text a foto: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode