Zimná príprava auta

28.10.2011 11:59

Prišla jeseň a nastalo prudké ochladenie, ktoré upozorňuje motoristov, že začína zima so všetkým čo k tomu patrí. Príde námraza, sneh, problémy so studeným štartovaním, tmou či  mokrými a zľadovatenými cestami. To ale neznamená, že nebudeme jazdiť so svojimi motorovými miláčikmi. Skúsme teda niečo urobiť v rámci zimnej údržby našich motorových tátošov.

 

Zimná príprava nemusí byť drahá, ak absolvujeme so svojimi autami pravidelné kontrolné prehliadky. Ak vozidlo prejde kontrolnou prehliadkou v autorizovanom servise musí podľa predpisov výrobcu podstúpiť kompletnú diagnostiku motora, bŕzd, elektrickej sústavy, osvetlenia, stavu náplní či riadenia. V takom prípade sa zimná príprava obmedzí prakticky len na prezutie pneumatík a nahradenie bežnej zmesi v ostrekovači za nemrznúci prípravok. K tomu stačí pribaliť zopár užitočných maličkostí, akými sú rozmrazovače či škrabky.

A tí, ktorí sa svojmu autu príliš nevenujú, môžu ušetriť aspoň na prehliadke. Viaceré  značky či konkrétni predajcovia ponúkajú pred zimou svojim zákazníkom zvýhodnené servisné akcie. Počas nich sú prehliadky buď úplne zadarmo, alebo  za symbolický poplatok. Máte tiež možnosť kúpiť si výhodnejšie niektoré náhradné dielce či zimné príslušenstvo.

 

Čo treba skontrolovať?

Dobrý výhľad z auta vám zabezpečia len perfektné stierače, nemrznúca zmes do ostrekovača  a  dobre nastavené svetlá. Ak chcete zastaviť s autom tam, kde ste to plánovali, neváhajte nad kúpou zimných pneumatík. Jazda na letných dezénoch môže byť nebezpečná, lebo stráca svoju priľnavosť a to už keď ručička teplomeru klesne pod sedem stupňov Celzia. A to nielen na zasnežených cestách.

 

Tak je to aj s brzdami. Na suchej vozovke si nemusíte nič všimnúť, no na klzkom povrchu vás môžu brzdy s nesúmerným účinkom ľahko priviesť až k nebezpečnému šmyku. Takže kontrola účinku na brzdových valcoch a kontrola brzdovej kvapaliny je potrebná. A vyvarujte sa komplikáciám so studeným štartovaním. Batéria, jej kontakty a alternátor by mali byť v perfektnom stave.

 

Opatrnosť nadovšetko

Všetko závisí od našej opatrnosti. Podľa štatistík dopravnej polície rastie riziko nehody v zimných mesiacoch až sedemnásobne. Preto jazdite pomalšie a sledujte pozorne situáciu okolo seba. Vyvarujte sa prudkých manévrov, prudkého brzdenia a  prudkej akcelerácie. Nechávajte si väčší odstup od vozidiel pred vami, čo vám v kritických situáciách poskytne viac drahocenných sekúnd na krízové brzdenie či rozhodovanie o správnom manévri. A predovšetkým – vyhraďte si na cestu v zime viac času a nikam sa neponáhľajte. Aj pre auto s najdokonalejšie trakčnou elektronikou a najlepšími zimnými pneumatikami platia totiž nekompromisné fyzikálne zákony. A preto ich nepodceňujte!

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode