Žihadielko

02.11.2014 20:29

Žihadielko

Slovenská spisovateľka Andrea Coddington, matka dvoch detí jazdila na Honde Civic a spomínala na prežité chvíle v Amerike.

Ste vyštudovaná novinárka a nás by veľmi zaujímalo, kedy prišiel prvý impulz písania prvej vašej úspešnej knihy?

Určite ešte v New Yorku, prežila som tam vyše desať rokov svojho dospeláckeho života.Naozaj si myslím, že nikdy sa netreba s ničím ponáhľať, všetko príde tak, ako má, vtedy, kedy má. Mal to byť pekný život ... je prvotina, taká sonda do môjho života. Zaujímavé je, že s každou ďalšou knihou sa bojím viac a viac – ísť s kožou na trh. Posledná kniha, ktorú som napísala, je životopis Jozefa Bednárika.

Ako často vydávate svoje knihy?

Jednu knihu ročne. Počas roka zbieram a pripravujem materiál a naozaj si myslím, že na všetko potrebujeme čas. Aj na prežitie, precítenie, nabitie, napísanie… a hádam aj na zmúdrenieJ.

Aká ste za volantom? Porovnajte štýl jazdy u nás a v Amerike…

Jazdím veľmi disciplinovane. Snažím sa jazdiť v pokoji a neprekračovať rýchlosť. Aj keď občas…

Máte nejakú príhodu z amerických ciest?

S čerstvým americkým vodičákom som išla po diaľnici.Nikto predo mnou, samozrejme, že som šla rýchlejšie.  Za mnou boli policajti, dosť dlho v závese… nešla som šialene rýchlo, ale rýchlejšie. Keď ma zastavili, len sa ma spýtali, že prečo som nespomalila, veď som ich videla. Povedala som, že mi to po takom čase, čo ma sledujú, bolo blbé. Vzali mi vodičáka odvtedy nepokúšam.

Vidíte evidentný rozdiel medzi slovenskými a americkými policajtmi?

Slovenskí policajti ma zastavili na úseku medzi BA –TT. 110 km/h je do siedmej do večera, ja som išla 129 km/h asi o trištvrte na sedem v nedeľu a musela som zaplatiť pokutu.

Na akom aute ste brázdili americké cesty?

Na benzínovom Chevrolete Tahoe.

Je niečo, čo vás ukľudňuje za volantom?

Moja záľuba je počúvať audioknihy a nie rádio.Práve mám tri rozpočúvané a veľmi odporúčam. Naposledy som si vychutnala úplnú klasiku -  Janu Eyrovú. Inokedy počúvam len chod motora, mam rada ticho.

Nehody ste už museli riešiť?

Na Slovensku sa mi podarilo v osemnástke ťuknúť auto, keď sme s priateľom išli z diskotéky. Auto sme rozbili, ale odvtedy sa mi nič podobné nestalo. A dúfam, že ani nestane.

Aký je dopravný systém v Amerike? Páčil sa, vyhovoval vám?

V Amerike je dopravný systém lepší a prepracovanejší.Aj keď sú tam niekedy niekoľkokilometrové kolóny, nikto nevytrubuje, nebliká.Načo? Na Slovensku je to oveľa nervóznejšie, taký boj a každý sa neustále ponáhľa. Ľudia si za volantom čítajú správy, pozerajú internet…

Na akom aute jazdíte na Slovensku?

Mám Volvo XC90, ktoré som si doniesla z Ameriky a cítim sa v ňom bezpečne nielen ja, ale aj moje deti. 

Je čas prezúvania pneumatík a mňa by zaujímalo, či gumy a náhradné diely sú cenovo rovnaké v Amerike, tak ako u nás?

Všetko, čo sa týka môjho auta mám z USA. Neporovnateľne lacnejšie.

Vráťme sa k testovanej Honde Civic. Zaujal vás tento model?

Myslíte to žihadlo, Hondu Civic? Je to taká jednohubka oproti mojej lodi - Volvu, XC 90. Civic je pekne zaoblený a športový v modernej striebornej farbe. Veľmi dobre usporiadaný, čo sa týka palubnej dosky a priestoru vpredu aj vzadu. Aj to hrá farbami ako je zelená, modrá….vraj eko je zelená, snažila som sa tak jazdiť. Hlboký kufor s dvojitým dnom mi vyhovoval, keďže si prevážam v aute polovicu domácnosti.Moje deti saso mnou nacestovali veľmi veľa, napriek tomu je pre mňa dovolenka autom vždy naj. Milujem to! Ak je dobrý motor ako v Honde Civic, cesta je potom relaxom aj pre mojich pasažierov.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode