Zelené ako farba mojich očí...

30.07.2021 12:21

Charizmatická operná diva - sopranistka Jolana Fogašová porozprávala o začiatkoch za volantom, kde všade vo svete ju môžu speváci počuť, za čo najčastie platí a čo zvláštne zažila pri Humpolci. Okrem toho si vyskúšala nový plughin hybrid BMW 330e, ktoré si môžete pozrieť vo videách.

 

Viem, že otec bol pilot, aký vzťah máš k rýchlostí a šoférovaniu?

 

Mimoriadne pozitívny. Hneď ako to bolo možné som si v 18- tke urobila vodičák a začala aktívne jazdiť. Dokonca som sama zvládala aj cestu z Hamburgu do Prahy. Otec mi rád požičiaval auto, vedel, že mám v sebe aj potrebnú zodpovednosť. Neskôr, keď už som mala svoje auto a jazdila som často koncertovať do Mníchova do Gasteigu, hovorieval mi pred cestou: „prosím Ťa, a v Nemecku plynový pedál nie až na podlahu“. Je pravda, že rada jazdím rýchlo, ale len, keď viem, že môžem a je to bezpečné.

Myslíš, že by si si trúfla ísť aj na okruh?

 

Ak by som sa tomu venovala a aspoň trochu trénovala, tak áno... len tak z pasie. Ja mám, ale u Štofiho Rosinu už viac rokov sľúbenú jazdu na okruhu, samozrejme ako spolujazdec, stále som to odkladala, lebo nebolo kedy. Možno, že teraz cez lockdown to uskutočníme.

Počas štúdia na VŠMU začala tvoja úspešná medzinárodná kariéra, stala si sa aj finalistkou medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho. Kde všade môžu počuť tvoj nádherný soprán?

 

Od roku 1992 účinkujem ako sólistka v SND, veľa rokov som stálym hosťom v pražskom Národnom divadle a zároveň spievam na najprestížnejších operných scénach vo svete: Miláno - la Scala, Buenos Aires - Teatro Colon, Peking – Modrá perla, Viedeň - Staatsoper a mnohé iné... Pravidelne na moje pracovné operné produkcie cestujem s rodinou, najčastejšie letecky a cca. do 500 km autom.

Pri tvojich pracovných dlhých cestách sa ti stala nejaká nečakaná kolízia, s ktorou si nerátala?

 

Áno, raz, ale máme dobrých anjelov strážnych. Po mojom predstavení Rusalky v Pražskom Národnom divadle ma manžel viezol domov. Išli sme po D1, pršalo a pri Humpolci je mierne stúpanie do kopca. Diaľnica je tam veľmi zle vyspádovaná a tak tam stojí voda. Manžel dosť spomalil, no aj napriek tomu, sme sa dostali na tzv. vodný vankúš. Veľmi zvláštny pocit, boli sme zrazu vo vzduchu, auto vôbec nereagovalo. Potom behom sekundy sme spravili niekoľkokrát hodiny a trocha nás obúchalo o zvodidlá, ale nič vážne sa našťastie nestalo. Polícia nám povedala, že tá vozovka je tam zlá a keď prší, pravidelne tam takto autá havarujú, je zarážajúce, že s tým nikto nič nerobí.

 

Spomínala si, že ti 2x prišla pokuta domov za rýchlosť zo zahraničia, ale nestalo sa ti, že ťa zastavili v rámci bežnej prehliadky?

 

Išla som spievať do Nemecka, cez Salzburg, kde bola obrovská hmla. Zapla som si hmlovky, prešla som hranice a zrazu som si všimla, že na mňa bliká policajné auto a zastavila som. Skontrolovali mi doklady, upozornili ma, že ak už nie je hmla, musím hmlovky okamžite vypnúť. Bola som von z tej hmly len pár metrov, ale našťastie mi nedali pokutu, len ma upozornili.

Ako to máš s parkovaním a cúvaním?

 

Osobne parkujem cúvaním rada a nemám s tým problém. Raz som videla Alenku Heribanovú ako parkovala pred Novou scénou, veľmi sa ponáhľala. Jedno, dosť malé miesto našla a zacúvala tak, že posunula jedno auto za ňou, potom zase dopredu vyrovnala a posunula druhé auto pred ňou, skrátka urobila si miesto – naozaj ma pobavila a skvelo zaparkovala. Jeden pán ju začal kritizovať a veľmi pekne mu vysvetlila, že nič zlé neurobila ani neoškrela žiadne auto. Nárazníky boli nepoškodené, ani škrabanček. Aj takto netradične ženy parkujú.

 

Text a video: Alena Chorvátová

Foto: Marek Bubnič

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode