Zbožňujem zvuk forďáckych blinkrov...

11.10.2015 20:45

Populárna herečka, nositeľka OTA Helena Krajčiová a Ford Mondeo kombi 1,5 EcoBoost vo výbave Trend X boli na chvíľu v príjemnej symbióze za účasti klimatizácie v tomto až tropickom počasí

Helenka, diváci vás okrem Skajky Balážikovej v komediálnom seriáli Profesionáli môžu vidieť aj v seriáli Búrlivé víno. Stíhate popri materských povinnostiach s malou dcérkou Anikou aj iné koncertné projekty s Fragile či niečo iné? Prezraďte nám?

Podarilo sa mi natočiť film, ktorý sa volá Červený kapitán a budúci rok bude mať premiéru niekedy v marci. V súčasnosti hosťujem v SND a od septembra sa vraciam ako hosť do Štúdia L+S s predstavením „69 vecí lepších než sex.“ Myslím, že to zatiaľ stačí, pretože najviac sa chcem venovať svojej rodinea hlavne Anike.

A čo vaše prvé začiatky vášho jazdenia v autoškole a neskôr na vašom prvom aute?

Autoškolu som si robila na výške a prvé auto som mala VW Polo. To som dostala na Vianoce a prvé kilometre smerovali do Bratislavy. Nemením často autá, ale časom som prešla na Hondu Civic a teraz jazdím na Nissane Qashqai. Práve teraz nastal čas, keď s partnerom pozeráme a hľadáme nové auto, ktoré by vyhovavolo našim kritériam. Rozhodujeme sa medzi Fordom Mondeo a Toyotou Avensis. Malo by byť rodinné, bezpečné s veľkým kufrom,  automatom a s najvyššou výbavou. Asi skôr kombík ako SUV. Radšej lacnejšie auto, ale určite v navyššej výbave. Ešte sa mi páči Volvo, Saab, ale to sú už dosť drahé značky. Sú pre mňa aj dôležitejšie veci na ktoré s radosťou miniem peniaze.

S hudobnou skupinou Fragile máte veľa najazdených kilometrov. Určite ste sa nevyhli mnohým pokutám?

Bolo také obdobie, keď tých pokút bolo priveľa. Ponáhľali sme sa na koncerty, ale dnes si už viac dávame pozor, pretože pokuty sú až príliš vysoké. Neoplatí sa. Doteraz sme jazdili na dvoch autách a vodičmi boli Kamil a Braňo. Teraz už máme mikrobus značky Citroen a chalani sa za volantom striedajú.

Mali ste v živote kolíziu s iným autom alebo niečo špecifické, čo sa na cestách nevidí?

Stalo sa, že som s prvým autom (VW Polo) na križovatke nedobrzdila a narazila som do stĺpu a nie do auta. Taký ťukes, ale vážnu nehodu som nemala. Zažila som raz scénku ako z filmu. Rozídení milenci sa naháňali na ceste a zablokovali sa s autami. Ten druhý to síce ubrzdil, ale v panike cúvol a cúvol do mňa! Musela som vypovedať na polícii, spísala sa zápisnica, lebo došlo k trestnému činu. Bola som svedok a obeť toho všetkého.

Ako sa správajú policajti, keď vás zastavia a spoznajú vo vás známu tvár z televíznej obrazovky? 

Niekedy sú veľmi milí a prižmúria jedno oko, ale nie vždy to tak vyjde. Nedávno sa mi podarilo zle odbočiť a už ma čakali na mieste, kde si to skracuje každý vodič. Dali mi pokutu, ale aj tak sa vždy prepnem do takého módu, aby som to s nimi uhrala. No nie vždy sa to podarí. Pre mňa je to taká psychanalytická výzva ako na koho. Pri mojich hereckých kolegoch sa mi to lepšie darí zjednávať, či už za rýchlosť alebo za niečo iné. Lepšie sa mi obhajuje cudzích ako seba. Skúsim čo sa dá a niekedy celkom úspešne.

Kde v zahraničí ste zažili toleranciu vodičov ako u nás nenájdete?

V Írsku sme jazdili mimo mesta, bola tam krásna príroda, úzke cesty a autá na prvý pohľad nebezpečne oproti. Oni situáciu vyriešia mávnutím rukou a tolerantne spomalia a prejdú.

Jazdia tam na takých autách ako u nás?

Väčšinou jazdia na obyčajnejších autách ako my. My sme trošku snobi a jazdíme na oveľa  drahších áutách. 

Veľké cesty, opak Írska ste zažili v nejakej krajine?

V Austrálii sú veľkorysé a obrovské cesty. Vyskúšala som si tam jeden deň pravostranné riadenie, ale bolo to schizofrenické. Nič pre mňa!

Zažili ste príhodu počas vašich dovoleniek, ktorú u nás na Slovensku nezažijete?

V Thajsku sme zažili niečo také, že povedali sme vodičovi, kam nás má odviezť a oni nás vozili tam, kde sme nechceli. Po rôznych obchodoch, klenotníctvach, lebo mali s nimi dohodu kvôli zisku. Aj keď to bolo na naše pomery veľmi lacné, tak sme si nič nekúpili a chcelo to obrovskú dávku trpezlivosti, aby nás odviezli na miesto, kde sme chceli. Prežili sme tam mesiac a bolo tam naozaj super. Zvláštny jav sme zažili, že benzín sa tam predával vo fľašiach. Pani mala malý obchod, v ktorom varila a zároveň tam mala stojan s fľašami benzínu. To sa u nás nevidí.

S dcérkou ste už absolvovali dlhú trasu, že ste ju museli zabávať napríklad spevom alebo audio rozprávkami?

Do Prahy som mala ísť na kostýmovú skúšku a celú cestu mi malá prespala tam aj naspäť. Väčšinou na dovolenkách spí, aj počas letu a všetko sme zvládli v pohode. A audio rozprávky nepočúvame, pretože sa mi nepáčia a malá sa musí maminke prispôsobiť. Počúvame buď rádio alebo inú hudbu a cédéčka typu skvelého Toma Jonesa.

Okrem vašej dcérky máte dvoch psíkov. Vozia sa s vami v aute? Dá sa to zvládnuť pri presunoch?

Psov prevážame tak, že pod sedadlom majú svoju deku. Radšej by som ich mala v kufri kvôli malej, ale zatiaľ sa to bohužiaľ  nedá.

Čo máte rada na autách?

Zbožnujem zvuk forďáckych blinkrov. Moja kamoška mala pred 10 rokmi Ford Focus a vtedy som spoznala ten zvuk ťukania smeroviek, ktorý ma očaril. Pomerne vysoký zvuk akoby prechádzal cez nejaké tlmítko. Ford Focus kombi som si tiež vyskúšala a ten zvuk tam bol a znovu ma to uchvátilo ako vtedy pred desiatimi rokmi.

Tak ste zažili zvuk forďáckych blinkrov aj na novom Forde Mondeo kombi alebo ste zažili aj iné benefity, ktoré ponúka práve tento model, ktorý ukýval 160 koní pod kapotou?

Jasné, že som zažila ten ohromný zvuk, ale okrem toho som mala pocit, že sedím doma v obývačke! Priestor v Mondeu bol obrovský a 525 litrový kufor bol slušne veľký aj na kočík, ktorý stále musíme prevážať. Pohodlie som mala aj pri sedení, priestor nad hlavou a vzadu sa pasažieri nemuseli tlačiť. Interiér bol elegantný a komfortný, veľa tlačidiel okolo a modré ručičky na budíkoch boli veselé. Veľký dispej mi zobrazil cúvaciu kameru, ktorú v podstate nepotrebujem, pretože veľmi rada cúvam a parkujem pomocou spätných zrkadiel. Z rodiny ak niekto nevie cúvať vždy rada pomôžem, ale viem, že na kameru by som si časom zvykla. Dobrá viditeľnosť do všetkých strán bola výborná aj napriek tomu, že predné sklo bolo dosť ďaleko. Cítila som sa v aute bezpečne. EcoBoostový motor bol fakt tichý vo všetkých otáčkach a jazdilo sa pokojne a plynulo. Výbava Trend bola super, ale ja musím maťv aute všetko, preto by som uprednostnila výbavu Titanium. Päťročná rokov záruka je tiež v poriadku. Ford Mondeo kombi by som odporučila sebe, lebo keď mám dieťa a dvoch psov, tak mi treba takéto veľké auto! Samozrejme ho odporúčam aj iným veľkým rodinám.

Posledná otázka znie: je podľa vás niečo, čo by malo byť samozrejmosťou v každom aute?

Bluetooth a hands free sady na telefonovanie v dnešnej dobe by mali byť nutnosťou každého vodiča! Veľa telefonujúcich vodičov s mobilom v ruke spôsobujú nehody práve nepozornosťou. Takí vodiči by sa mali nad sebou zamyslieť a urobiť všetko preto, aby neohrozovali svoje okolie.

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode