Zázračný Drotárov víkend v Poľsku

15.05.2014 11:51

Prešovčan Igor Drotár (59) odišiel z významného kopcového podujatia v poľskej Zaluži s neuveriteľnými 17 trofejami a výsledkom, aký Poľsko ešte nezažilo...

Igor Drotár je ako dobré víno – čím je starší, tým jazdí zrelejšie a kvalitnejšie. Aspoň tak ukazujú jeho ostatné výsledky tento rok.

Uprostred nedotknutej prírody poľských Karpát - Bieszczad leží nenápadná dedina Zaluž. Posledných 40 rokov víta pretekárov Poľska aj okolitých krajín na tradičných pretekoch do vrchu. Tentokrát sa tu jazdil nielen poľský a slovenský šampionát, ale aj Majstrovstvá strednej Európy a Medzinárodný pohár v pretekoch do vrchu. Na štart sa postavilo vyše 80 posádok. Trať s dĺžkou 4 688 m je podľa Igora Drotára veľmi špecifická – jej výrazným prvkom je 1 500 m dlhá rovinka a to hneď po štarte. K nej sa však ešte vrátime. Slovo na úvod má legendárny Prešovčan: „Do Zaluže chodím veľmi rád, pretože je tam množstvo skutočných, zapálených fanúšikov pre motoršport. K tomu nádherná príroda a úžasná atmosféra.“

Trochu drámy patrí k automobilovému športu ako kladivo ku klincu. Ak to má však dobrý koniec, na zlé sa rýchlo zabudne. „Najprv sme nevedeli naštartovať auto, no napokon sa to podarilo. Prvý tréning sme šli v daždi. Nebol som vnútorne presvedčený o svojom výkone. Na moje prekvapenie som však v cieli zistil, že som spravil absolútny čas. A tak som si prial, aby pršalo...“ – povedal Igor a svoje rozprávanie obrátil na kritickú – 1 500 m dlhú rovinku: „Kvôli tejto rovinke som sa kopca trochu obával – moji najväčší konkurenti tam šli cez 250 km/h. Moja „maximálka“ bola 218 km/h a to som šiel takmer 14 sekúnd na obmedzovač, čo celkovo predstavuje stratu približne 3 sekundy len na tom mieste. Ostal som však prekvapený, pretože som opäť vyhral. Ten pocit z nízkej „maximálky“ spôsobil, že som posúval brzdné body ďalej a prechádzal zákruty rýchlejšie.“ V prvej ostrej jazde Igor prekonal sám seba o 6 sekúnd a opätovne vyhral. Úvodný súťažný deň patril v absolútnom poradí Tomaszovi Nagórskemu (PL), Igor skončil druhý, no prvý v slovenskom šampionáte.

Nedeľa nemohla začať lepšie – Igor v prvom a jedinom voľnom tréningu dosiahol absolútne najlepší čas, až 3 sekundy pred druhým Nagórskim! „Nevedel som, čo sa stalo, či to bolo auto, či ja, vravel som si - to snáď nie je možné...“ – povedal prekvapený Igor. Prišli ostré jazdy: „Jožo Béreš bol v prvej ostrej jazde o pár tisícin rýchlejší, než ja. V druhej jazde sme sa obaja zrýchlili, no Béreš dal ešte jednu sekundu. I keď tesne po prejdení cieľa mu vybuchol presilený motor,“ skonštatoval Igor.

Tak ako úvodné, aj posledné slovo má rečník Igor Drotár: „V Zaluži som dosiahol niečo, čo ešte nikto predtým - prvýkrát v histórii poľského šampionátu sa po úvodných pretekoch stal lídrom Nepoliak. V rámci International Hillclimb Cup a Majstrovstiev strednej Európy som zvíťazil tiež. Domov som odchádzal so 17 pohármi, 70 l vody do ostrekovačov, 500 eurovým šekom a množstvom piva,“ zakončil humorne úspešný Prešovčan.

Slovenský šampionát tak nie je tým najpodstatnejším, o čo v Zaluži skutočne šlo: „Body v slovenskom šampionáte tentokrát neberiem tak vážne, ako úspech v ostatných medzinárodných kategóriach. Od  začiatku víkendu som bol buď prvý, alebo druhý a všetci ma skúšali dobehnúť. Veľmi si cením, že aj vo svojom veku dokážem stále porážať mladých chalanov,“ povedal záverečnú bodku Igor.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode