ZAUJÍMAVOSTI O PALIVÁCH A PRÁCI MOTORA

21.09.2023 18:25

Nová generácia palív Shell V-Power predstavuje aktuálne najúčinnejšie palivoA Shell

 

Prečo je dôležitá inovácia tradičných palív? Spoločnosť Shell je najväčším maloobchodným predajcom produktov pre mobilitu na svete. S viac ako 46 000 čerpacích staníc, ktoré denne navštívi približne 32 miliónov zákazníkov, sleduje zmeny v zákazníckych potrebách na globálnej úrovni.

Je jasné, že počet vozidiel na elektrický pohon alebo na alternatívy tradičných palív bude v nadchádzajúcom desaťročí rásť. V jednotlivých krajinách sveta bude tento prechod prebiehať odlišným tempom. Mnohí motoristi budú naďalej jazdiť vozidlami so spaľovacími motormi, kým pre nich nebude k dispozícii primeraná a cenovo dostupná alternatíva. Preto je dôležité pokračovať aj vo vývoji tradičných palív, aby boli efektívnejšie, úspornejšie a udržateľnejšie.

Čo je Shell V-Power? Palivá Shell V-Power tankujú slovenskí motoristi od roku 1999 a boli vôbec prvými prémiovými palivami na trhu. Predchádzajúcu generáciu Shell V-Power pod označením Dynaflex predstavil Shell v roku 2017. Teraz Shell prichádza s novou generáciou palív Shell V-Power. Ide o najúčinnejšie palivoA, aké dosiaľ značka uviedla na trh. Palivá sú aktuálne v ponuke na všetkých čerpacích staniciach na Slovensku. 

Ako prebieha vývoj palív? Spoločnosť Shell má viac ako 100 rokov skúseností v oblasti vývoja palív. Počiatok vývoja vlastných palív sa viaže k roku 1907, kedy Shell predstavil palivo pod označením Shell Spirit. Nová generácia palív Shell V-Power je súčasťou tohto inovačného procesu a odráža aktuálne potreby zákazníkov a ich vozidiel.

Vývoj palív v Shell je kontinuálny proces. Shell svoju expertízu sústreďuje v technologických centrách po celom svete, ktoré sa zaoberajú výskumom a vývojom. Najväčšie z nich sa nachádza v Hamburgu a podieľa sa na výskume a vývoji palív a mazív pre autá, priemysel, letecké aj lodné technológie. 

Jedna etapa vývoja nového paliva trvá približne 10 rokov, z čoho len samotné testy zaberú 5 rokov. Pri vývoji novej generácie palív sa sledujú trendy v oblasti vývoja motorov a nové potreby zákazníkov. Zároveň každá nová generácia palív musí zohľadňovať aj požiadavky staršieho vozového parku. 

 

Vývoj paliva a jeho prvkov je komplexný proces, na ktorom sa podieľajú stovky špecialistov. Pre lepšiu predstavu o komplexnosti projektu je tu príklad, ako vyzeral v číslach vývoj jedného benzínového aditíva Shell v roku 2014: 

  • Do vývoja bolo zapojených 14 rozličných, nových aj starších vozidiel od 4 výrobcov. 

  • Pri testovaní sa spotrebovalo 40 000 litrov paliva a najazdilo 307 000 km. 

Výskumníci sledovali 40 rozličných parametrov paliva, detailne analyzovali viac ako 100 vzoriek paliva, viac ako 120 vzoriek maziva a vyhotovili 2 700 analytických obrázkov. 

V čom konkrétne sa zlepšili vlastnosti Shell V-Power? Pri vývoji novej generácie Shell V-Power sa sledovali predovšetkým potreby nových motorov, ktoré sú menšie a palivo je v nich vystavené vyšším tlakom a teplotám ako v minulosti. Pri týchto podmienkach je dôležité zabezpečiť čo najdokonalejšie prehorenie paliva, aby sa na kľúčových častiach motora a palivovej sústavy nevytvárali uhlíkové usadeniny. Mikroskopické usadeniny spôsobujú, že kľúčové časti motora nepracujú optimálne a vo výsledku motor nedosahuje požadovaný výkon, prípadne sa zvyšuje spotreba paliva alebo dochádza k nárastu emisií spôsobených prevádzkou. 

Pri vývoji novej generácie palív Shell V-Power sa výskumníci zamerali predovšetkým na to, aby palivo dokázalo 100 % vyčistiť kľúčové časti motora od uhlíkových usadenín. Nové palivo Shell V-Power udržiava kľúčové časti motora počas prevádzky čisté a až 100 % obnoví výkon motoraC.

100 % čistiaci účinok novej generácie palív Shell V-Power a prečo je dôležité čistiť kľúčové časti motora od usadenín

Prečo výkon motora pri bežnej prevádzke klesá a je potrebné ho omladiť? Za všetkým sú uhlíkové usadeniny. Tie sa ukladajú na kľúčových častiach motora pri bežnej prevádzke. Moderné motory sú menšie, a preto aj citlivejšie na mikroskopické znečistenie jednotlivých častí. Ak problém neriešite, usadeniny sa vrstvia, čím sa znižuje efektivita horenia paliva aj výkon motora a zároveň sa zvyšuje spotreba paliva alebo dochádza k nárastu emisií z jazdy. Nové palivo Shell V-Power dokáže pri každom tankovaní 100 % vyčistiť kľúčové časti motora od uhlíkových usadenín.

Ako môže palivo vyčistiť kľúčové časti motora? Nová generácia palív Shell V-Power je špeciálne vyvinutá s dôrazom na čistiace účinky, aby až 100 % obnovila výkon motoraC. Dnešné palivá sú veľmi komplexné. Aj bežné palivo zabezpečuje v palivovom trakte okrem horenia aj premazávanie a chladenie kľúčových častí. Nová generácia palív Shell V-Power výrazne posúva základné parametre paliva a dokáže už po prvom natankovaní začať proces, ktorým sa zabezpečí 100 % čistenie kľúčových častí motora od uhlíkových usadenín.

Kedy sa dostaví efekt nového paliva alebo koľkokrát musím natankovať, aby sa motor vyčistil? Účinok začína pri každom tankovaní, hneď po tom, ako sa palivo dokonale premieša s pôvodným zložením nádrže. Pri každej jazde pôsobia palivá Shell V-Power na kľúčové časti motora a dokážu ich 100 % vyčistiť od uhlíkových usadenín. To, kedy sa motor úplne zbaví uhlíkových usadenín závisí od stavu motora, štýlu jazdy aj frekvencie tankovania Shell V-Power.

Ako súvisí čistota kľúčových častí motora so spotrebou a emisiami?

Ako môže palivo ovplyvniť spotrebu automobilu? Spotreba paliva závisí od mnohých faktorov: štýlu jazdy, charakteru prevádzky aj pravidelného servisu vozidla. Palivo ovplyvňuje spotrebu predovšetkým spôsobom spaľovania. Ak má palivo pri spaľovaní ideálne podmienky, dokáže maximum energie premeniť na pohyb. V situácii, v ktorej sú kľúčové časti motora zanesené uhlíkovými usadeninami sa zhoršuje efektivita horenia, znižuje výkon, zvyšuje sa spotreba paliva aj rastú emisie z jazdy. 

Nová generácia palív Shell V-PowerB dokáže 100 % vyčistiť kľúčové časti motora. Čistý motor pracuje úspornejšie, efektívnejšie a s nižšími emisiami. 

O koľko presne sa zníži spotreba pri používaní Shell V-Power? Pre presné stanovenie účinku paliva je potrebné poznať stav vozidla, denný nájazd, charakter jazdy a ďalšie parametre. Presné zníženie spotreby sa dá určiť laboratórnymi testami, a preto nie je úplne zodpovedné hovoriť o všeobecnej úspore, ktorá sa týka všetkých vozidiel a vodičov. 

Technické partnerstvá Shell

O čo ide pri spolupráci Shell a Scuderia Ferrari? Technologické partnerstvá sú pre Shell veľmi dôležitou súčasťou vývoja a testovania palív. Vďaka technologickému partnerstvu s tímom Scuderia Ferrari, ktoré začalo už v 50. rokoch minulého storočia, môže Shell testovať palivá v extrémnych podmienkach motoršportu. Výsledkom je, že palivá pre pretekárske monoposty a palivá Shell V-Power Racing 100 dostupné na čerpacích staniciach Shell obsahujú až 99 % rovnakých zlúčenín. 

Okrem toho je Shell V-Power jediné palivo, ktoré používa Scuderia Ferrari. Je to tiež palivo odporúčané spoločnosťou BMW pre ich vozidlá radu M a jediné prémiové palivo odporúčané spoločnosťou Ducati pre ich motocykle.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode