Zámok Milotice - moravská baroková perla!

26.07.2020 20:30

Krásny čarokrásny barokový zámok Milotice blízko slovenských hraníc, kde sa točili rozprávky, filmy. Zámok je v kraji vynikajúceho vína a nachádza sa len 20 minút cesty autom zo Skalice. Ak idete z Bratislavy, tak tam dorazíte za približne 70 minút. Pred zámkom sa nachádza platené parkovisko a za celý deň parkovania zaplatíte 50Kč. Parkovisko bolo relatívne prázdne a nemusíte sa báť, že nezaparkujete. My sme prišli na motorke a stretli sme aj veľa cyklistov, ktorí idú za športom a v okolí zámku viedla pekná cyklotrasa, ktorá vás prevedie viacerými zaujímavosťami a dostane vás až do Hodonína, či Uherského Hradišťa.

Vstupné a otváracie hodiny

V letnej sezóne od začiatku júla do konca augusta je zámok otvorený od pondelka do nedele. Svoje brány otvára ráno o 9:00 až do 16:00 hod. Ak máte záujem o prehliadku vnútorných priestorov, tak si môžete vybrať jeden z dvoch okruhov, máte na výber reprezentačné sály i kostýmovú prehliadku. V prípade, že nemáte záujem o prehliadku zámku, môžete sa poprechádzať po krásnej zámockej záhrade, ktorá je otvorená od 9:00 až do 19:00 hodiny.

Základné vstupné na prehliadku zámku pre dospelých je 150Kč,

mládež od 6-18 rokov platí 110Kč

deti do 6 rokov zdarma.

V prípade, že sa rozhodnete absolvovať prehliadku zámockého parku a záhrady v kostýmoch, kde sa z vašich detí stanú malí princovia a malé princezny a samozrejme aj dospelí majú túto možnosť.
Za požičanie kostýmov pre dospelých zaplatíte 300Kč a deti do 12 rokov 160Kč, ale samostatné vstupné do zámockej záhrady sa neplatí.

Zámocká záhrada

Nádherné záhrady sú veľké v rozlohe 4,5ha a naozaj ponúkajú úžasný zážitok a pasiu pre oči. Okrem toho vám môžu robiť spoločnosť aj pestrofarebné pávy, čo umocní danú atmosféru. Okrem francúzskej zámockej záhrady sa tam nachádza aj zámocké záhradníctvo, ktoré v minulosti slúžilo hlavne pre účely zámku, ktoré zásobovalo kvetinami, výzdobou, ovocím či zeleninou.

Záhrada je rozdelená na niekoľko častí – kvetinová , ovocná a zeleninová záhrada. Okolie zámku bolo veľmi príjemné a vládol tam pokoj a pohoda.

Prehliadka barokového zámku Milotice

V skupine do zámku nás bolo asi do 10 ľudí a stihli sme si predtým dať dobrú kavičku, ale aj pivko v bufete. Osviežení sme sa postavili na nádvorie a čakali sme, kedy si pre nás príde pani, ktorá nás sprevádzala a rozprávala o každej miestnosti zaujímavosti a nasávali sme atmosféru zámku a predstavovali si, aké to v tej dobe asi bolo. Páčila sa nám aj miestna kaplnka, kde sa slúžili omše a bolo tam cítiť ducha tej doby.

Prehliadka viedla do priestorov prvého podlažia a priblížila nám každodenný život posledných obyvateľov zámku – rodiny Ladislava Seilerna. Zaujímavosťou bolo, že aj napriek tomu, že im bol zámok po roku 1945 znárodnený, pomohli pri jeho obnove a darovali do miestnej expozície mnoho hodnotných darov. V každej miestnosti sa nachádzala dobová fotografia, ktorá priblížila ako sa žilo v minulosti.  Bolo tam 17 miestností, ktorými sme prechádzali a uživali si každú jednu miestnosť, ktorá nás očarila a nasávali sme ducha tej doby.

Okruh trval približne 50 minút a nám sa zdalo, že to bolo veľmi rýchlo a veru by sme tam ešte zostali, ale boli sme poslední ľudia, ktorí sme prišli o tretej hodine a bolo nám ľúto, že sa to všetko skončilo. Určite sa tam ešte niekedy vrátime, pretože v nás zostali nádherné spomienky.

Viac informácií sa dozviete priamo na stránke zámku tu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode