Zábava parkovať s Upom!

04.02.2017 08:44

Speváčku a moderátorku rádia Expres Moniku Zázrivcovú sme vyspovedali aká je za volantom a dozvedeli sme sa, čo zažila v Indii a na Sri Lanke. K tomu všetkému si vyskúšala nový meststký automobil VW Up!

Monika, váš život bolo spievanie a prvá SuperStar vám trošku otvorila dvere do sveta showbiznisu, aj keď ste sa nedostali do finále...ako ste sa dostali k moderovaniu v rádiu?

Tak to bol dlhý príbeh, lebo pred 13 rokmi som sa zúčastnila prvej SuperStar a zoznámila som sa tam s Binďom, ktorý ju moderoval. Robil už vtedy v rádiu Expres, a keďže som skončila na divokej karte, ktorú dostal Kotuľa, tak som sa rozhodla vyskúšať šťastie na kastingu do rádia Expres.

Je fakt, že ako speváčka máte blízko k rádiu a tak vás po úspešnom kastingu prijali?

Konkurzom som prešla, ale začala som sa učiť všetko od začiatku. Mixovať hudbu, hlásiť dopravný servis, ale chcela som sa posúvať ďalej, tak som pripravovala aj hudobnú rubriku. Následne som  začala moderovať s Ďurom Turisom hudobnú reláciu a neskôr s Dodom Kuriľákom popoludňajšiu šou. No a teraz vysielam popoludnie na Exprese tri hodinky s Mišom Sabom. Sme v takom pracovnom „indickom“ manželstve, lebo trávime spolu veľa času. Každý deň sa niečo deje, takže sa nenudíme. Aj sa nasmejeme, naposledy som sa tak z chuti zasmiala, keď sa Mišo húpal na stoličke a tresol na zem ako taká krumpľa.

Ste temperamentná na prvý pohľad, milujete hudbu, zábavu...asi aj rýchlosť za volantom, keď počúvate dobrú muziku vysielanú v rádiu Expres alebo niečo iné?

Ak idem do práce, tak počúvam naše rádio, ale keď idem z práce, počúvam CD-čka, ale i konkurenčné rádia, aby som bola v obraze. Potrebujem hudobný balans a veru aj spievam. Väčšinou sa opustím pri nejakej pesničke a ručím z plných pľúc, niekedy šľapnem na plyn viac akoby som mala, ale rýchlo sa uvedomím. Moja jazda je skôr taká rekreačná. V aute si rada spievam, raz na križovatke som si všimla uja, ktorý sa na mňa milo usmieval alebo si myslel, že nie som v poriadku, ale ten priestor v aute je super, lebo mi susedia nemusia nadávať ani neplaším zver v lese...

Kto bol vaším vzorom pri šoférovaní?

Šoférovať ma učil priateľ, chcel aj tatinko, ale keďže nemal dostatočnú trpezlivosť, tak z toho vzišlo. Moja mama jazdí málo, ale keď jazdila, pamätám si, že pokojne obišla aj celé mesto, hlavne, aby nemusela ísť cez kopec, lebo z rozbiehania do kopca mala paniku. Vodičák som si robila v 18-tke, ale  keď som ho dostala, tak som 10 rokov nejazdila. Teraz jazdím iba tri roky, ale rýchlo som sa do toho dostala, to sa nedá zabudnúť ako bicyklovanie.

Užívate si jazdenie aj teraz v zime, keď je sneh, poľadovica a vysoké mínusové teploty?

Pamätám si v mojich začiatkoch, že nasnežilo, bola poľadovica a ja som si sadla prvýkrát po 10 rokoch za volant. Všetci išli pomaly a mňa to vôbec nestresovalo. Tiež som išla do práce dvadsiatkou a bolo to príjemné, taká vyhliadková jazda. V zlých poveternostných podmienkach radšej idem pomalšie, lebo sa držím hesla pomaly ďalej zajdeš.

Pre aký typ auta ste sa rozhodli?

S našimi sme vyberali auto. Najprv mi otec vyberal vytunované autá, mama kabrioletiky, ale nakoniec mi vybrali Suzuki SX4, ktorá je konštrukčne zhotovená tak, že by som mala prežiť. Vysoko sa tam sedí, mám dobrý výhľad a pripadám si, akoby som šoférovala trolejbus!

Tak sa vám potom nehody vyhýbajú, keď sa cítite bezpečne a s nadhľadom?

No každému sa stane, že aj nabúra, a tak som vošla jednému pánovi do kufra. Hneď som sa rozplakala, a plakala usedavo ako dieťa, až som sa tak zadýchala, že som nevedela ani na 10x fuknúť na test alkoholu. Nebolo to vtipné. Bola som pravá Drama queen. Sedela som v aute, lebo v tej chvíli som nevedela ani kde mám trojuholník a komu mám volať a čo mám robiť. Prišli policajti a ja som zistila, že vodičák mám v inej kabelke, to už som spustila rev ako slon, ale ďaľšia fáza bola, že frajer mi priniesol doklady a celé som to prežila bez ujmy na živote.

Juj, tak to je riadna príhoda, ale na čom inom ste sa vozili okrem auta?

Nemala som ani 15 rokov, keď sme s bratrancom jazdili na motorke po dedine v Poľsku. To asi každý. Štvorkolkou som jazdila na ostrove Sal na Kapverdských ostrovoch. Jazdili sme v náročnom teréne do kopca, až ma niekedy trošku zamrazilo, či sa neprevrhnem na chrbát. Potom sme sa stratili v púšti a blúdili tri hodiny, doslova sme umierali od smädu, ale povedal sme si, že je to ostrov, tak ak pôjdeme stále rovno, niekam sa dostať musíme. A tak sme dorazili na takú gigantickú skládku, kde žili ľudia, ale radšej sme išli ďalej a dopravili sme sa do malého mestečka, kde sme si kúpili všetko, čo sme potrebovali.

Čo vás baví na vodičoch v iných krajinách?

Fascinuje ma, ako divoko jazdia v Indii a na Sri Lanke. Jazdia na všetkom možnom, na nissanoch, toyotach (pick upoch) a ich trojkolesových tuk tukoch, hlavne sa do každého 8 miestneho auta zmestí aj 3 ľudí. Bolo tam aj plno autobusov. Sústavne trúbili, dvadsať skutristov v jednom pruhu vedľa seba, hotoví kaskadéri. Tam by som si netrúfla sadnúť za volant v žiadnom prípade!

Ste typ, ktorý rád upratuje svojho plechového miláčika a skúste nám povedať či rada parkujete v preplnenom meste?

Trafili ste do čierneho! Moje auto upratovanie nezažíva často, väčšinou ho umyje dážď a ak je už veľmi špinavé, tak idem do umyvárky. Možno raz za sto rokov utriem palubovku. Pre mňa je auto len prostriedok, ktorý ma dopraví tam, kam potrebujem, ale nelešítm ho ako niektorí milovníci svojich áut.

No kvôli parkovaniu mám  radšej menšie autá, lebo pozdĺžne parkovanie nie je moja parketa. Som schopná 15 minút parkovať a keď to nejde, tak v hanbe  pokračujem na ďalšie miesto, kde si opäť robím hanbu.

Posledná otázka bude smerovať malým mestským autíčkam a v jednom z nich ste si vyskúšali jeho jazdné vlastnosti s jednolitrovým benzínovým motorom. VW Up! Mini auto, ktoré vodičky obľubujú práve pre dobré parkovanie. Suhlasíte so mnou?

Je to naozaj čisto babské auto, šikovné, viem si ho predstaviť vo farbe rúžu, také by sa mi páčilo najviac. Je výborné na parkovanie do mesta, prípadne na nákupy. Tak ako si Up! obľúbia vodičky-začiatočníčky, tak aj dámy a možno aj páni v dôchodkovom veku, ktorí už tak batožinový priestor nepotrebujú a chcú sa iba presúvať.

Vyhovovalo mi zrakové pole, ktoré som mala, nezavadzala mi prístrojovka a musím povedať, že ma prekvapilo, koľko miesta vnútri v skutočnosti je. Zvonku sa javilo menšie.  Vpredu je aj vyhrievanie, vzadu sa pokojne zmestia aj dve vysoké baby. Aj som si mala kde odložiť mobil a iné veci do odkladacích priečinkov. Interiér bol jednoduchý, nebolo veľa zbytočných gombíkov, iba to, čo malo byť a prehľadné.

Benzínový jednoliter je na mestskú jazdu ako stvorený, a vôbec by mi nevadilo vyblikávanie arogantných Audi vodičov, keď sa im niečo na mojej jazde nepáči.( Audičkári si ma skrátka vždy nájdu, nechápem to). Vychutnávala som si mestské jazdenie a musím povedať, že aj keď nemám rada parkovanie,  s Upom je to zábava!

 

Text a foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode