Za 4 odtiahnutia auta v Záhrebe som dala skoro jeden priemerný mesačný plat!

11.11.2023 17:33

Chorvátska herečka Tajna Peršić je členkom Mestského divadla v Žiline už 7 rokov a je tam spokojná. Vyspovedali sme ju, ako zvláda dlhé trasy za volantom, či je kamarátka s navigáciou a prečo má smolu na odťah auta...Otestovala nový Jaguar F-Pace pre našich čitateľov a videá si môžete pozrieť v našom online magazine Auto a žena. 

 

 

 

Študovala si Dejepis a Chorvátsky jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Univerzity v Záhrebe a potom si prišla na Slovensko?

 

Nie. Po Filozofickej fakulte som najskôr pracovala v jedných chorvátskych denných novinách a popritom som hrala a dabovala. V Záhrebe som aj pred Filozofickou išla na príjimačky na herectvo, nedostala som sa, ale ma v roku 2009 prijali na VŠMU v Bratislave. Nevedela som po slovensky, len povinné a ľubovoľné texty, ale s otrasným prízvukom. Postupne som sa na škole naučila jazyk. Asi preto, že som linguistický typ a ovládam viacero jazykov. Herectvo som jeden rok študovala v rámci študijného pobytu aj vo Varšave v Poľsku. Vrátila som sa do Chorvátska, kde som bola na voľnej nohe. Dabovala som tam a hrala až kým neprišla ponuka zo Žiliny, kde som už skoro 7 rokov zamestnaná v Mestskom divadle Žilina.

 

Predpokladám, že si si vodičák robila v Chorvátsku. Schválili ti ho na Slovensku, v rámci EÚ. Čo pokuty na Slovensku? 

 

Vodičák v Chorvátsku, a kondičné jazdy som si urobila v Žilline, lebo som v istom období života mala dlhú pauzu od šoférovania. V Záhrebe som menila inštruktora, ktorý ma nedostatočne pripravil do cestnej premávky, ale ma druhý inštruktor pripravil tak, že som už po dvoch mesiacoch od urobenia si vodičáku šoférovala autom na Istriu a každý rok sa moje jazdenie zlepšovalo. Pokutu som platila v Záhrebe za parkovanie. V noci, kedy sa neplatí, som narýchlo zaparkovala na platenom parkovisku, a ráno som zaspala a nestihla som preparkovať, tak mi dali pokutu. V Žiline som platila ešte jednu pokutu, keď som išla nejakou cestou, ktorou môžu jazdiť iba autobusy, polícia a záchranka. Bolo to, aspoň pre mňa, zle označené. Mala som len 10 eur v peniaženke. Policajti mi povedali, že za rohom je bankomat a vypýtali si 20 eur, ktoré som im zaplatila. 

 

V Chorvátsku sa ti stalo, že ti odtiahli auto?

 

Za niekoľko odtiahnutí nesprávne zaparkovaného auta v Záhrebe ste dali skoro jeden priemerný mesačný plat! Je to veľmi drahé. V Chorvátsku ma odtiahli 4x! Nedá sa tam, samozrejme, všade zaparkovať, a odťahová služba si niekedy aj vybrala, aké auto odtiahne. Bolo to úplne na začiatku môjho šoférovania - zaparkovala som, a keď som si prišla po auto, auto tam nebolo. Pochopila som, že auto bude v odťahovke, išla som tam, zaplatila a dali mi moje auto. Platiť môžete kartou alebo hotovosťou. 

 

A dopravné kolízie?!

 

V Chorvátsku som často jazdila so zájazdovým divadlom a stalo sa mi, keď som išla z predstavenia, že som pri cúvaní ťukla do iného auta. Závažnejší priestupok som mala počas pandémie, keď som na ceste zo Záhrebu do Žiliny prešla hranicu a nepochopila som navigáciu, ktorá ma zaviedla na lesnú cestu a nevedela som sa vymotať zo zákazu vjazdu. Našťastie tam boli policajti, ktorým som sa legitimovala a vyviedli ma na diaľnicu a zaželali šťastnú cestu bez pokuty. V Slovinsku ma navigácia zaviedla do dvora nejakej rodiny. Povedali mi, že každú chvíľu k nim niekto zablúdi. :)

 

Aký je rozdiel v dopravnom systéme Chorvátska a Slovenska?

 

V Záhrebe sú široké cesty, a semafóry viac oddelené od seba. Viem rýchlejšie rozpoznať, čo ide rovno, a čo doprava. Keď som prišla na Slovensko, semafóry sa mi zdali také nahustené. Po 8-ročnej pauze som začala znovu šoférovať a mala som vtedy trošku problém jazdiť v Žiline a v Bratislave. Záhreb je moje rodné mesto a tam sa mi asi lepšie jazdí. Som tam viac zvyknutá na náš dopravný systém, ale aj na Slovensku už som si zvykla. Možno mi vadí, že niektorí vodiči zabúdajú na smerovky, ale to sa stáva aj v Chorvátsku. To platí aj pri nebezpečnom predbiehaní, ktoré nemám rada. 

 

Máš nejaký kuriózny zážitok?

 

Raz som išla na svadbu, pekne vyobliekaná, a blikla mi lampička, že už nemám benzín. Zastavila som sa uprostred kruhového objazdu a konečná! Išiel chlap na bicykli, vášnivo mi chcel pomôcť, išiel na benzínku, a doniesol mi benzín v kanistre. Vraj sa mu karma vráti, keď mi pomôže… :) Potom som na benzínke dotankovala benzín, koľko som potrebovala. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode