Za celý život som nemal žiadnu dopravnú nehodu...

17.02.2024 21:54

Bubeník Igor „Teo“ Skovay prezradil, kedy najbližšie vyrazia na koncertné turné s Paľom Haberom, ako sa jazdí v Škandinávii, akú najvyššiu rýchlosť mal na tachometri. A jedno z rýchlych nových áut aj otestoval. Tým modelom je nový Jaguar F-Pace SVR a Teo o ňou viac porozpráva vo videách. :)

 

V 16 rokoch si začal hrať na bubny v hudobnej skupine Demikát, potom prišli kapely Konvoj, Babylon, Prúdy, Fermata. Po nežnej revolúcii si odišiel do zahraničia, čo bolo ďalej v tvojom živote ? Na nejaké zážitky z hrania si spomenieš?

 

Hral som v Škandinávii na lodiach, vo Švajčiarsku, v Nemecku. Inak som kapelník eventovej kapely Starmania už 19 rokov. V januári som hral na dvoch koncertoch Mariky Gombitovej v Prahe. Od roku 2018 hrám v Teame s Paľom Haberom a práve teraz po piatich rokoch mimo hrania na rôznych festivaloch, vyrážame v apríli na turné Paľo Habera a Team 100, ktoré sa uskutoční v Čechách a na Slovensku, na čo sa veľmi teším. Milujem ten adrenalín pred koncertom, keď sme všetci v šatni a potom za pódiom sa pochytáme za ruky a povieme si, aby to dobre dopadlo. Potom ten zdravý stres odpadne, odklepem štyri a už to ide samé...Skončí koncert a cítim sa ako v oblaku...mám tie pocity rád.

Viem, že miluješ šoférovanie a dobré autá. Mal si pokuty za rýchlosť a nebodaj si rozbil nejaké auto?

 

Začal som jazdiť do Švajčiarska, keď som ešte nemal vodičák, ale priznám sa, že za celý život som nemal žiadnu dopravnú nehodu. Sem tam zaplatím nejakú pokutu, viacmenej za rýchlosť. Možno tri pokuty som zaplatil za môj šoférsky život. Aj sa snažím pokutu zjednať a vždy poviem, že sa ponáhľam na koncert. Využívam muzikantské kruhy a potom to záleži od pána policajta, či je ústretový a zníži mi pokutu. Naposledy som platil, keď som hral dva koncerty s Teamom, tak veľmi pršalo. Išli sme tri autá za sebou, pretože sme sa potrebovali čo najrýchlejšie presunúť z Jihlavy do Brna, ale nás zastavili policajti a museli sme zaplatiť pokutu.

 

 

V 90-tych rokoch si hrával v Kolíne nad Rýnom, jazdil si tam 1000 km a vyskúšal si si neobmedzenú rýchlosť. V Škandinávii ťa, čo zaujalo z dopravného systému, keď si tam bol?

 

Musím povedať, že Švédsko a Fínsko je iné v oblasti dopravy. V Helsinkách majú električky, ktoré majú jeden a ten istý okruh. Električka ide z jedného bodu A do bodu B, a kde si sadneš, tak sa dostaneš do toho istého miesta. Je tam určite vplyv Ruska, preto tam na cestách uvidíte žiguláky alebo iné ich značky. Vo Švédsku je vplyv skôr americký. Majú tam perfektné asfaltové cesty, ktoré sa menia v rôznych farbách, červené, zelené alebo modré, čo má svoj význam. Okrem diaľnic majú trojprúdove cesty, kde raz ideš v dvoch pruhoch tri kilometre, vtedy môžeš predbiehať a potom sa to zmení a predbiehajú tí, ktorí idú v opačnom smere. Malo to logiku a bolo to pružné.

 

Veľa si precestoval krajín a možno sa aj u teba dostavil mikrospánok?

 

Za volantom som nikdy nezaspal, iba som cítil únavu a klipkali mi oči. Vtedy vždy zastavím niekde na pumpe alebo na odpočívadle a prevetrám sa. Napijem sa, počkám chvíľu, kamoši fajčia, pokecáme a potom ideme dalej. Niekedy si dám autopilota a nejaké dve minúty to ide samé a následne znovu prevezmem riadenie, pretože dnes už v moderných autách ťa systémy upozornia, aby si si dal pauzu...ked vybiehaš z pruhu…Môjmu kamarátovi sa stalo, keď bol unavený, že auto išlo samé ku krajnici a 15 minút nenaštartoval motor, normálne ho to odstavilo. Mám rád bezpečnostné systémy práve pre tú bezpečnosť, aby nedošlo ku kolízii.

 

Mal si niekedy odtiahnutie alebo krádež auta?

 

Neukradli, len mi odtiahli mi auto, ked som viezol dcéru do školy a pri Redute som nechal, naozaj iba na dve minúty zaparkované auto. Ako som sa vracal, tak som videl svoje auto naložené na odťahovke. Pamätám si, že som vtedy zaplatil sto korún, a poprosil ich, aby mi auto dali dolu, že sa ponáhľam. Inak žiadne papuče neriešim, pretože parkujem len na vyhradených miestach. 

 

Vymenuj, aké máš priroty, čo sa týka auta?

 

Sú to tri priority: senzorové stierače, ktoré musia intuitívne a dobre stierať, stretávacie svetlá, ktoré musia mať dobrú svietivosť za dňa aj v noci a odhlučnenie kabíny, pretože milujem tiché autá. V mobile mám vždy nahraté nejaké filmy a počúvam ich v aute... od Winnetoua, Fantomasa až po seriály a rozhlasové hry a na MP3-kách ich počúvam. Samozrejme, nepotrebujem obraz, pretože mám fantáziu.

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

 

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode