Z Rotterdamu do Moskvy na jeden liter paliva

31.03.2013 23:16

Prejsť 2 800 kilometrov na jeden liter benzínu sa zdá byť nemožné. Opak je však pravdou! Každý rok sa stretnú študenti z celej Európy, aby v súťaži Shell Eco-marathon Europe prekonali hranice palivovej efektívnosti. Študenti sú schopní vlastnými silami naprojektovať, postaviť a prevádzkovať vozidlá, ktoré prejdú stovky či tisíce kilometrov na jeden liter benzínu, nafty, etanolu alebo na jednu kilowatthodinu. Tento rok sa do súťaže premiérovo zapojí aj slovenský tím zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

 

Takmer 3 000 študentov z 24 krajín Európy smeruje na 29. ročník medzinárodnej súťaže Shell Eco-marathon Europe do holandského Rotterdamu, ktorý sa bude konať 15. až 19. mája 2013. Vyvrcholí tým niekoľkomesačný proces vývoja a stavby vozidiel  navrhnutých samotnými študentmi. Priamo na okruhu v uliciach Rotterdamu musia prototypy zvládnuť reálne podmienky mestskej dopravy. Študenti budú čeliť piatim 90° zákrutám, a tomu prispôsobiť nastavenie vozidla a štýl jazdy. Pri dojazde, dlhom tisíc a viac kilometrov totiž zaváži každá zákruta, či nerovnosť na trati.

Tento rok bude Slovensko prvýkrát zastupovať tím zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, pod vedením doc. Ľuboša Magdolena z Ústavu aplikovanej mechaniky a mechatroniky Strojníckej fakulty STU. Tím tvorí 15 študentov bakalárskeho, inžinierskeho a doktorandského štúdia fakulty. Model úsporného vozidla bratislavských študentov nadviaže na tradíciu z roku 1985. Odvtedy Slovensko v súťaži reprezentovala niekoľko rokov Technická univerzita v Košiciach.

 

„Súťaž nás pritiahla tým, že podnecuje kreativitu v oblasti, ktorá sa v dnešnej dobe pri stavbe automobilov prioritnou. Názov súťaže v sebe nesie slovíčko ‘eco‘, čo pre nás znamená ECOlogical, ale aj ECOnomical. Tieto atribúty sú základom pre ekonomicky akceptovateľnú a ekologickú filozofiu automobilového priemyslu. V tomto trende vidíme budúcnosť a príležitosť pre našich študentov,“ vysvetľuje zapojenie Ľuboš Magdolen. Do súťaže sa študenti zapoja s vozidlom poháňaným spaľovacím motorom. Tím už vytvoril koncepciu vozidla a momentálne pracuje na jeho realizácií. „Odbornú pomoc tímu poskytujú všetci pedagógovia našej fakulty,“ dopĺňa.

 

Minuloročný priebeh Shell Eco-marathon Europe na mňa spravil veľký dojem predovšetkým pre spôsob, ako sa študenti dokázali adaptovať na nový mestský okruh. Verím, že kreativita novej generácie inžinierov prinesie inovatívny prístup v dizajne a pomôže naplniť energetické výzvy budúcnosti,“ dopĺňa Peter Voser, výkonný riaditeľ Royal Dutch Shell plc.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode