Z inej galaxie

15.07.2014 16:06

Dlhých štrnásť rokov trvalo, kým japonský koncern zaplátal dieru v segmente kombíkov a na zem pristál nový Civic, ako z iného sveta. Jeho futuristické aerodynamické tvary vyvolávajú u mnohých motoristov rozpačité názory, no nám sa celkom páčil. Špicatá a klinovitá nízko posadená predná časť, predĺžený stred a sploštený zadok vytvárajú dojem rýchleho nadupaného šprintéra. Je evidentné, že dizajnéri sa poriadne vybláznili, aby dosiahli čo najzaujímavejší a najdynamickejší vzhľad, ktorý by imponoval každému oku, bez rozdielu pohlavia. Predná časť je kópiou kratšieho hatchbacku a zmenu musíme hľadať v iných partiách. Je ňou stredná časť, ktorá disponuje pretiahnutou a nízkou siluetou k čomu jej napomáhajú stúpajúce spodné krivky okien smerujúc dohora. Zadný previs je doplnený výrazným športovým spojlerom, pod ktorým je efektne umiestnené brzdové svetlo. Blatníky pripomínajúce ladné ženské boky dopĺňa mohutný nárazník. 

Interiér auta nič nestratil zo svojej povesti a všade je cítiť japonskú mentalitu. Sedadlá sú pohodlné, vysoko posadené, čo využijú pasažieri nižšieho vzrastu. Nechýba ergonomické tvarovanie so širokým bočným vedením, ktoré vás bezpečne podrží v zákrutách. Výhľad z vodičovej strany je dobrý a čo sa týka priestoru na sedenie, tomu nemáme čo vytknúť.  Ani vzadu to nie je najhoršie. Problémy môžu nastať v oblasti hlavy pre cestujúcich s vyššou postavou. Trojramenný multifunkčný volant je vyrobený z kvalitnej vypracovanej kože a jeho ovládanie patrí k pôžitkom. Tlačítka sú rozumne umiestnené, pri uchopení volantu nezavadzajú a oceníte ich jednoduché ovládanie. Palubná doska z mäkčeného plastu je príjemná na dotyk a pôsobí moderne. Zaujali nás dve rady informačných displejov. Vrchný rad obsahuje informácie o rýchlosti jazdy, spotrebe paliva a farebnom zobrazení Econ jazdy. Spodný rad budíkov zapustených do hlbokých tubusov zastrešuje ukazovateľ teploty, rýchlomer a množstvo paliva v nádrží. Musíme pochváliť digitálne grafické spracovanie, ktoré patrí k tým najlepším s ktorými sme sa stretli. Ale k najväčším tromfom patrí batožinový priestor, pred ktorým sa musi skloniť automobilka Škoda, ktorej doteraz patrilo prvenstvo. Vo svojich útrobách ukrýva až 624 litrov a vďaka úžasnému systému MagicSeat sklopení zadných sedadiel, ponúka neuveriteľných 1668 litrov. Takže žiadne obavy kam naložite kvantá batožiny. Smelo môžte nakladať aj ťažšie a objemnejšie veci k čomu napomáha veľmi nízko posadená nákladová hrana.

Počas jazdy nám robil spoločnosť klasický benzínový agregát s objemom 1,8 litra. Krásavec so 140 koňmi bez turba počúval na slovo a jeho pružnosť a vitalita uchváti každého milovníka atmosferických motorov. Stačí sa vyšplhať na hranicu 4000 otáčok a prebudíte v ňom spiaceho Speedyho Gonzalesa, ktorého je ťažko zastaviť. Pokiaľ chcete ušetriť na spotrebe k dispozícií je tlačítko ECON. Ak sa vám na prístroji  zobrazí ikona v zelenom prevedení, tak jazdite ekonomicky. Modrá je dobrá, ale v tomto prípade je to úplne naopak. Pri zotrvaní v zelenej zóne niekedy auto začalo strácať dynamiku, tak som to zrušil a obetoval pár deci paliva naviac. Z radením šesť stupňového manuálu neboli žiadne problémy. Krátka páka sa pohybovala po presných dráhach a tlmene zapadala do príslušného kvaltu. Podvozok je pekne vyvážený, auto sedí bezpečne v zákrutách a pri možnom zaváhaní zakročí stabilizačný systém. Problémy mu nerobia ani výtlky, rozbité cesty či retardéry. Všetky nástrahy tohto typu pohltia výborne nastavené tlmiče a už spomínaný dobre odpružený podvozok.

Dovolenkové obdobie klope na dvere, je čas relaxovať s rodinou pri mori, tak prečo nie s Hondou Civic Tourer? Je to krásne, spoľahlivé a hlavne bezpečné auto, ktoré vás dopraví na vysnívané miesta. Stačí sa pobaliť a smelo vyraziť na cesty.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Honda Civic Tourer 1,8  
Zdvihový objem cm3          1 798
Max. výkon v kW (k) pri 1/min        104/6 500
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min        174/4 300
Maximálna rýchlosť v km/h                  210
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h          9,2
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)           7,7/5,3/6,2
Základná cena od                20 140 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode