Z bodu A do bodu G

30.05.2020 10:32

Moderátorka rádia Vlna Martina Záchenská o zážitkoch v rádiu na cestách a za volantom nového SUV Citroen C5 Aircross

 

Moderuješ popoludňajšie vysielanie v rádiu Vlna a prezraď nám, akou cestou si prešla, kým si zakotvila tam, kde si teraz?

 

Nejaký čas som bola v televízii a v TASR. Predtým som pôsobila v rádiu Viva, ktoré sa neskôr stalo práve rádiom Vlna. To znamená, že som tam s jednou malou materskou prestávkou už 5 rokov. Moje popoludňajšie vysielanie je živé, pretože veľa s poslucháčmi komunikujem. Mám rada kontakt s ľuďmi, užívam si to a nemám človeka, ku ktorému by som prechovávala nevraživosť alebo by mi niekto nejako nevyhovoval. Možno človek zákrýva určité svoje chyby tým, že hľadá v ľuďoch iba to dobré.

 

Máš nejaké zážitky, ktoré sú nejakým spôsobom previazané autami a cestovaním?

 

Minule sme mali v rádiu presne takú zážitkovú tému s autami, načo všetko ste využili auto a nielen klasicky z bodu A do bodu B. No a mala som jedného vtipného poslucháča, ktorý mi povedal príbeh so svojou teraz už manželkou. Viezol ju cez pole v noci okolo jedenástej večer a využil situáciu, že bola tma a zacúval do poľa. Mal neuveriteľné silné interiérové osvetlenie, koré sa nedalo vypnúť a práve, keď boli v tom najlepšom, tak to svetlo radšej vymontoval. Lenže po tom všetkom to už nevedel dať naspäť. Nevadilo mu to, pretože to splnilo zámer, že sa v tom aute aj bez svetla dostal z bodu A do bodu G... :)

 

Aké teba sprevádzali zážitky počas tvojich ciest?

 

Za Slovnaftom postavili nový kruháč ako sa ide na Bajkalskú. A v ňom zazmätkoval vodič, tak som zastavila. Vedela som, že tam treba zastaviť a sanitka za mnou nemala blikačky, tak som neriešila. Nahnevaný sanitkár musel zabrzdiť a začal mi ukazovať expresívne gestá, že neviem jazdiť. Lenže to nebola moja chyba! Oponovala som mu, že, či si uvedomuje, kto má prednosť v kruháči, ale on to vôbec nepochopil...

Čo tvoje previdnenia a nedokonalosti pri platení pokút?

 

Nikdy v živote som neplatila pokutu, pretože ma nikdy policajti nezastavili ani v rámci bežnej prehliadky. Iba mestskáči mi dali papuču, ale vedela som si to vykomunikovať. Viackrát som zle zaparkovala a ako chodí dobrý a zlý policajt, tak jeden z nich mi celý čas opakoval, že ma nemôže pustiť bez pokuty. Z vyššej pokuty sa spúšťalo na menej, ale ja som rozhodne tvrdila, že viac ako 10 eur nedám! Nakoniec sme sa rozišli s tým, že ma už nikdy v živote nechce vidieť. A pokutu som nedostala...

Máš dobré i zlé skúsenosti z ciest v zahraničí?

 

Týka sa to mojich temperamentných jazdných vlastností v zahraničí. Najprv sme šli cez noc do Talianska a Chorvátska a celú noc šoféroval môj priateľ, ale nad ránom som ho vymenila. Neuveriteľne rýchlo sme prišli do cieľa a posádka v aute si robila srandu, že som mala jazdiť celý čas iba ja. Neboli by sme tam za 6 hodín, ale iba za tri! Našťastie mi neprišla pokuta.

 

Čo nemáš rada, čo zvyknú robiť šoféri?

 

Nemám rada zbytočnú pomalosť, ale užívam si plynulosť cestnej premávky. Mám rada zipsovanie a keď ma niekto nechce pustiť, tak to ma vie poriadne naštvať do zúrivosti. Mnohí muži si myslia, že, keď som žena a jazdím dravo a dynamicky, že som drzá, ale oni, keď tak jazdia, tak je všetko ok. To mi príde nespravodlivé.

 

Zažila si niečo, čo ti pomohlo jazdiť lepšie a vyvarovať sa prípadných kolízií?

 

Škola šmyku je jeden skvelý zážitok a nielen to! To by mal absolvovať každý vodič, predtým ako dostane vodičák do rúk. Je to neuveriteľná škola praxe, čo sa nedá teoreticky naučiť. So mnou trošku mali problém, lebo som bola dosť rýchla a vo vysielačke mi hovorili, aby som zvoľnila tempo a trošku spomalila...

 

Text, fotky a video: Alena Chorvátová


 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode