YVAN MULLER S VÍŤAZSTVOM, JOSÉ MARÍA LÓPEZ S TITULOM!

06.09.2016 08:53

Na japonskom okruhu Motegi obsadili Yvan Muller a José María López na vozidlách Citroën C-Elysée WTCC prvé dve miesta. V tejto sezóne sa im to podarilo už po piaty raz. Výsledok zabezpečil, že Argentínčan si po tretí raz za sebou nasadil korunu majstra sveta a tím Citroën sa opäť o niečo viac priblížil k šestnástemu titulu majstra sveta.

Napriek tomu, že v noci pršalo, pri východe slnka bola trať v Motegi už suchá. Vlhká a dusivá horúčava predpovedala, že jazdci budú mať počas pretekov náročné podmienky.
Do otváracích pretekov štartovali Yvan Muller a José María López z deviateho a desiateho miesta na rošte. Po zhasnutí svetiel sa jazdci tímu Citroën Total vydali na kľučkovanie pelotónom a dostali sa na siedme a ôsme miesto. O niekoľko zákrut neskôr sa Yvan dostal na šieste miesto, kde bol predtým Tom Chilton. O chvíľu na to ho napodobnil Pechito!
Yvan následne hľadal medzeru, ktorú by mu nechal Nick Catsburg. Využil to Pechito a po miernom kontakte sa dostal pred svojho tímového kolegu. Čoskoro však brzdiaceho Catsburga preskočil a tímoví kolegovia sa vydali prenasledovať Theda Bjorka, ktorý ich tlaku taktiež podľahol!
López a Muller preťali cieľovú pásku na štvrtom a piatom mieste a vzhľadom na štartovaciu pozíciu tak dosiahli najlepšie možné umiestnenia. Zároveň získali podstatné body do celkového hodnotenia šampionátu jazdcov aj konštruktérov.
Po expresnej výmene poškodených častí karosérie sa obe továrenské vozidlá Citroën C-Elysée WTCC vrátili na trať a na štartovacom rošte zaujali miesta v prvom rade.
Štart sa perfektne podaril a Pechito krúžil na čele pred Yvanom. Oproti zvyšku pelotónu nasadili svoje vlastné tempo a čoskoro sa mu vzdialili. Preteky sa pre týcho dvoch odvíjali pokojne a všetko vyzeralo tak, že si idú po prvé dve miesta na stupňoch víťazov.
No dve kolá pred koncom sa Citroën C-Elysée WTCC č. 37 vzdal pozície v prospech vozidla č. 68. José María López si aj druhým miestom zabezpečil titul majstra sveta a ponúkol tak víťazstvo svojmu tímovému kolegovi.
Yvan Muller vďaka tomu po prvý raz v sezóne prešiel cieľom ako víťaz. V celkovom hodnotení sa dostal na druhé miesto s rovnakým bodovým ziskom ako Tiago Monteiro.
Druhý Pechito López dosiahol dostatočný počet bodov na to, aby si s náskokom 120 bodov v predstihu zabezpečil tretie celkové víťazstvo v rade.
Medzi konštruktérmi sa Citroën opäť o čosi priblížil k šestnástemu titulu svetového šampióna. Z rôznych druhov majstrovstiev v rely ich má už 13 a dva pochádzajú zo súbojov cestných automobilov. Ďalšie preteky v Šanghaji (24. - 25. septembra) už môžu o všetkom rozhodnúť!
HLASY Z TÍMU
Yves Matton (Riaditeľ Citroën Racing): „Dnes všetko fungovalo vynikajúco. Počnúc výkonom našich jazdcov pri štarte v obrátenom poradí až po prvé dve miesta v hlavných pretekoch. Obhajobou titulu, ktorú dosiahol José María López, sa nám podarilo dosiahnuť jednu časť našich cieľov. Aj keď máme pred sebou ešte niekoľko pretekov, blíži sa koniec krásneho trojročného dobrodružstva. Tým, že Pechito dnes pustil Yvana pred seba a nechal ho vyhrať, ukázal obrovského tímového ducha, ktorý nás po celý čas spája. Teraz sa však už ideme pripravovať na ďalšie preteky, kde by sme chceli obhájiť aj titul medzi konštruktérmi. V celkovom hodnotení pilotov by sme radi obsadili prvé dve miesta. Yvan vyrovnal bodový zisk s Tiagom Monteirom a tým sme sa dostali do ideálnej situácie, aby sme mohli pomýšľať na takýto výsledok!”
José María López: „Dnes večer patrím medzi najšťastnejších ľudí na svete! Pokiaľ pozeráte televíziu, môžete si myslieť, že jazdci sú chladnokrvné bytosti. No verte, že momentálne mnou lomcujú emócie. S tímom Citroën Racing som prežil tri fantastické sezóny a verím, že na mojom mieste by chcelo byť mnoho pilotov. Pretekať vo WTCC bola v mojej kariére úžasná príležitosť, no úspechy som dosiahol iba vďaka tímu. Čo sa týka môjho gesta smerom k Yvanovi, tak som mu chcel vzdať hold a rešpekt. K tomuto rozhodnutiu som dospel sám, aj keď to tak nemuselo úplne vyzerať. Dosiahnuť víťazstvo je vždy náročné a vedel som, že bude náročné vzdať sa argentínskej hymny na pódiu, zvlášť, keď som obhájil titul. Na druhej strane som si uvedomil, že už asi nebude možnosť, aby som to ešte niekedy spravil. Každopádne však pokračujem v plnom nasadení. Máme predsa pred sebou ešte obhajobu titulu medzi konštruktérmi.”
Yvan Muller: „Najprv blahoželám Pechitovi k tretiemu titulu. Naplno si ho zaslúži, pretože v tejto disciplíne je momentálne najlepším jazdcom na svete. Okrem toho, že je veľkým pilotom, je aj veľkým človekom. O nič som ho, samozrejme, nežiadal, pretože toto nie je spôsob, akým by som chcel víťaziť. Spravil však to isté, čo som spravil minule v Argentíne ja, keď som sa mu rozhodol pomôcť. Je to veľký vzájomný rešpekt, ktorý vzišiel z toho, že obaja bojujeme o to, aby víťazil Citroën. Teraz, keď som sa dostal na rovnaké body ako Tiago, spravím všetko pre to, aby som dosiahol druhé miesto v celkovom hodnotení.”
*Všetky výsledky podliehajú oficiálnemu potvrdeniu od FIA





KLASIFIKÁCIA
OTVÁRACIE PRETEKY
    1.    Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
    2.    Rob Huff (Honda Civic WTCC)
    3.    Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
    4.    José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
    5.    Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
    6.    Thed Bjork (Volvo S60 WTCC)
    7.    Nick Catsburg (Lada Vesta WTCC)
    8.    Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC)
    9.    Nestor Girolami (Volvo S60 WTCC)
    10.    Gabriele Tarquini (Lada Vesta WTCC)

… 16. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
… 17. Grégoire Demoustier (Citroën C-Elysée WTCC)

NAJLEPŠÍ ČAS: Thed Bjork za 1’58’’156

HLAVNÉ PRETEKY
    1.    Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
    2.    José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
    3.    Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
    4.    Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
    5.    Nestor Girolami (Volvo S60)
    6.    Tom Chilton (Citroën C-Elysée WTCC)
    7.    Thed Bjork (Volvo S60 WTCC)
    8.    Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
    9.    Rob Huff (Honda Civic WTCC)
    10.    Gabriele Tarquini (Lada Vesta WTCC)

… 15. Grégoire Demoustier (Citroën C-Elysée WTCC)

NAJLEPŠÍ ČAS: José María López za 1’58’’061

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode