Vyskúšali ste oklamať poisťovňu? Tak vám radíme: nerobte to! Aj pokus je poisťovací podvod!

03.02.2012 18:20

Podľa Allianz – Slovenskej poisťovne rastie počet pokusov o poisťovací podvod. Za minulý rok prešetrila takmer o polovicu viac poistných udalostí ako rok predtým. Celkovo už prešetrila Allianz – Slovenská poisťovňa 6 586 poistných udalostí s požadovaným poistným plnením 24,134 mil. eur a podala 664 trestných oznámení.

 

V roku 2011 bolo z dôvodu podozrenia zo spáchania poisťovacieho podvodu prešetrených 1347 škodových udalostí. Tento počet je v porovnaní s počtom prešetrených škodových udalostí v neživotnom poistení v Allianz - SP oproti roku 2010  o 48 percent vyšší. V roku 2010 sme prešetrila celkom 911 podozrivých škodových udalostí v rámci neživotného poistenia, čo činilo nárast oproti roku 2009 o 27 percent. Na základe uvedeného môžeme konštatovať každoročný kontinuálny nárast počtu podozrivých škôd.

 

Zaujímavé prípady pokusov o podvod šetrené v roku 2011 Bratislava

 

Krádež vozidla

Poistený nahlásil krádež vozidla. Vozidlo mu malo byť odcudzené v Bratislave, na parkovisku pred nákupným centrom. Preverovaním sme zistili, že kľúče, ktoré od vozidla odovzdal poisťovni, neboli vyrobené výrobcom k jeho vozidlu a vozidlo bolo výrobcom vyexpedované na predaj do Austrálie, t.j. vozidlo malo mať podľa VIN tzv. pravostranné riadenie (volant na pravej strane).  Šetrením sme zistili, že vozidlo bolo poisťované s tzv. ľavostranným riadením a tiež, že toto vozidlo bolo v čase preverovania ponúkané na predaj výhradným predajcom v Austrálii ako nové. Z uvedeného je možné jednoznačne konštatovať, že vozidlo, ktoré bolo v našej poisťovni pri poisťovaní obhliadnuté, malo s najväčšou pravdepodobnosťou pozmenené identifikátory a pochádzalo z trestnej činnosti. Prípad bol na ďalšie šetrenie odovzdaný polícii.

 

Poškodenie vozidla

Poistený koncom roka 2011 nahlásil poškodenie svojho vozidla takým spôsobom, že pri jazde na mokrej vozovke sa nevenoval riadeniu, v zákrute vybehol z cesty a narazil do stromu. Predok vozidla bol poškodený do tej miery, že išlo o totálnu škodu. Náhradu spôsobenej škody si uplatnil zo svojho havarijného poistenia. Podrobným preskúmaním doloženej dokumentácie a šetrením na mieste vzniku škodovej udalosti sme zistili, že aj keď ku poškodeniu vozidla naozaj došlo v tom čase a na tom mieste, ako to poistený hlásil, na mieste vzniku škodovej udalosti ako aj na vozidle sa  nachádzajú stopy, ktoré nasvedčujú tomu, že nešlo o náhodnú udalosť, ale o úmyselné poškodenie vozidla nárazom do stromu.

Poistený sa takto snažil získať poistené plnenie, nakoľko mal na poškodené vozidlo uzatvorené aj doplnkové poistenie, tzv. poistenie finančnej straty.

V súčasnosti prebieha spracovanie výsledkov analýzy dopravnej nehody a podozrenie z podvodu bude postúpené na prešetrenie.

 

Zodpovednosť za škodu a povinné zmluvné poistenie

Poistený pri hlásení škody zo zodpovednosti za škodu na vozidle spôsobenú zamestnávateľovi uviedol, že sa snažil zabrániť zrážke s pred ním brzdiacim vozidlom a narazil pravou stranou služobného vozidla do zvodidiel. Na mieste vzniku škody sa naozaj nachádzali stopy po kontakte vozidla so zvodidlami. Simuláciou na špeciálnom softvéri sa preukázalo, že ku škode nemohlo dôjsť tak, ako uvádza poistený. Preverením ďalších škodových udalostí evidovaných v centrálnom registri škôd poisťovní sme zistili, že vozidlo zavinilo dopravnú nehodu a zrazilo sa s iným vozidlom, pričom narazilo do zadnej časti tohto vozidla. Vodič v snahe odôvodniť zamestnávateľovi inak vzniknutú škodu na vozidle využil údaje a miesto nehody z predchádzajúcej škody a snažil sa tak kompenzovať si to, čo mu zamestnávateľ zosobnil podľa Zákonníka práce.

Simulácia nám tak pomohla zamietnuť škodu, ktorú klient nahlásil nepravdivo.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode