Vyskúšal som si elektromobil na benzín...

14.10.2023 17:10

Herec a dabingový režisér Pavol Šajmovič prezradil našim čitateľom, že má najviac pokút z Rakúska, v ktorej krajine zažil najlepšie cesty a nechápe, na čo je trojmetrový pruh pre cyklistov. Prvýkrat si vyskúšal jazdu na novom SUV-čku Nissan X-Trail so sériovo-hybridným pohonom e-POWER, ktoré sa tankuje ako bežné auto a pri tom sa užívajú skoro všetky výhody elektromobilu.

 

 

Si vyštudovaný herec, dva roky si bol členom nitrianského divadla a presedlal si na dabingového režiséra a to robíš dodnes. Vieš si spomenúť na nejakú historku z divadla, že sa pri nej pousmeješ?

 

V prvej Bednárikovej hre Umučenie Krista som zaskakoval za mladého K. Poláka ml., ktorý hral čerta. Vtedy ešte nebola taká technika a rekvizity ako sú dnes, ale tzv. „dymostroj“ som bol ja, že za takým paravanom som bol schovaný a fajčil som šesť cigariet naraz/ Olympie/ a musel som dymiť. Tie Olympie boli hrozné, tak som šiel za rekvizitárom, či nemôžu kúpiť iné cigarety ako sú Sparty, ale tie bohužiaľ boli o dve koruny drahšie a nebol na to daný rozpočet. Tak mi iné cigarety nekúpili.

 

Kedysi vodičák stál okolo tisíc Kčs a dnes je to pomaly tisíc eur… ako sa to vyrovnáva, len v inom kurze. :) Spravil si ho prvýkrát alebo si musel opakovať? 

 

Už ako 15 ročný chalanisko som jazdil okolo Piešťan, odkiaľ pochádzam, ale vodičák som urobil vďaka otcovi. Ten môj vodičák stál kolo 1200 korún a robil som ho v Trnave. Neurobil som test a záverečnú jazdu som mal s policajtom a nakoľko bola zima, tak bola námraza a nešťastne sa mi podarilo ťuknúť jedno auto zozadu. No a môj otec bol tam bol so mnou, podarilo sa mu ukecať toho policajta a vodičák som dostal. 

 

Spomínal si, že si zaplatil nejaké pokuty v Rakúsku a dokonca ti tam odtiahli auto, ku ktorému si musel šlapať a bol si dosť naštvaný...

 

To tým rakúskym policajtom neviem odpustiť, pretože som viezol švagrinú s deťmi na letisko do Schwechatu. A ako je odletová hala, tak som tam na chvíľku parkoval, pomohol som im s kuframi a celé to trvalo necelých 5 minút. Vrátil som sa a nenašiel som auto! Dozvedel som sa, že mi ho odtiahli asi 3 kilometre od letiska, tak som tam šlapal peši. Zaplatil som pokutu a potom mi vrátili auto. Vysvetlili mi, že nabudúce tam môžem zastaviť, ale nesmiem vystúpiť z auta. Ešte sa mi stalo blízko Kitsee, keď som išiel s rodinou na lyžovačku, že sa tam nedalo odbočiť doprava. Široko ďaleko nebolo žiadne auto, len jeden Nissan oproti. Ako som odbočil, kde som si myslel, že sa tam môže, tak som zbadal v Nissane policajtov, otočili sa za mnou a naparili mi pokutu.

 

Nejaký podobný scenár s policajtami si mal aj na Slovensku?

 

Často jazdím na Trenčiansku ulicu do Lidla a vždy sa tam potom otočím a idem smerom na Bajkalsku. Akurát bola zmena dopravného značenia, čo som si nevšimol, že sa tam už nedá otočiť. Policjati mi poslali devedečko s mojim dopravným priestupkom. Pokuta bola 99 eur, ale pri rýchlom zaplatení, iba 66 eur. To bola zatiaľ moja posledná pokuta, ktorú som zaplatil.

 

Zažil si dopravu v nejakej krajine, kvôli ktorej by si si tam vedel predstaviť život, čo sa týka šoférovania?

 

Vo Švédsku sa mi páčil dopravný systém a vodičov, ktorí boli ohľaduplní , tolerantní a dodržiavali dopravné predpisy. Cesty mali na inej úrovni ako u nás, nevidel som tam žiadne nerovnosti a výtlky. Pravidelne tam dávali nový poter a kamarát, ktorý tam žije sa rozčuloval, že načo to stále menia, ved sú cesty dobré. Kiež by to tak bolo aj u nás, aby sa cesty opravili tak, aby sa dalo jazdiť bez defektov. 

 

Je niečo, čo ťa v poslednej dobe naštvalo v rámci dopravy v Bratislave?

 

Naozaj, nechápem, prečo to tak spravili na Vajanského nábreži a urobili tam trojmetrový pruh pre cyklistov, ktorých tam ani veľa nevidieť a autá tam stoja v kolóne v čase dopravnej špičky a plynulosť cestnej premávky je obmedzená. Dokonca si kolega na tom obrubníku zničil pneumatiku, iní si poškodili olejovú vaňu. Podpísal som petíciu, aby to tam zrušili, tak verím, že sa v tom niečo urobí a budú také opatrenia, aby sme boli všetci spokojní...Nech to dajú tak, ako to bolo predtým. 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode