Všestrannosť na kolesách

25.06.2014 15:55

Kompaktné SUV Hyundai ix35 je najrýchlejšie rastúci model kórejskej automobilky za posledné obdobie. Veď len za štyri roky sa ich v Európe predalo okolo 250 000 kusov. Tento model sa medzi vodičmi stal veľmi obľúbeným a spoľahlivým artiklom a s päťročnou zárukou, priaznivou cenou, výbornou výbavou si stále razí cestu vpred. Najnovší model mal prísť s novým faceliftom a tak sme boli zvedaví, čo zaujímavé nám tentokrát prinesie. Čo sa týka karosérie veľa zmien sme nenašli, no stále je príťažlivé a patrí medzi najkrajšie SUV na trhu. Dominantným prvkom je štýlová šesťhranná predná maska s chrómovaným rámčekom, ktorá púta pozornosť svojim rafinovaným výrazom. Po stranách na vás upierajú pohľad elegantné bi-xenónové predné svetlomety doplnené LED diódami pre denné svietenie. Štýlové hmlové svetlá sú posadené v otvoroch nárazníka lemované chrómovanou lištou. V zadnej časti dominujú združené zadné svetlá tiež s technológiou LED a túto možnosť využívajú aj brzdové a koncové svetlá. Brzdové svetlo je vyrobené z vysoko svietiacich diód a je posadené do aerodynamického zadného spojleru. Myslím, že aj interiér musíme pochváliť, lebo po modernizácií sa zvýšila kvalita materiálov a cítili sme sa ako v bavlnke. Sedadlá odené do kvalitnej mäkkej kože sú výnikajúco tvarované, rozmerovo veľké a ponúkajú maximálny komfort. Ergonómia je ich silnou stránkou, bočné vedenie nepustí na čo bol kladený silný dôraz. Priestoru pre pasažierov je viac než dosť a o bezpečnú jazdu sa stará šesť airbagov ocenených piatimi hviezdičkami od Euro NCAP.

Zo strany vodiča je výborný výhľad všetkými smermi a veľké spätné zrkadlá poskytujú dokonalú viditeľnosť. Novým doplnkom je prístrojový panel Supervision s modrým podsvietením a 4,2“ farebným displejom. Je ladený v športovom duchu a vodičovi ponúka prehľadné informácie počas jazdy. Výškovo nastaviteľný kožený štvorramenný volant sedí pevne v rukách a môžete ním ovládať audiosystém, tempomat alebo telefón. Tlačítka príjemné na dotyk sú ideálne rozmiestnené, ovládanie je intuitívne s okamžitou odozvou. Na letné horúčavy máte k dispozícií dvojzónovú klimatizáciu a nastavenie teploty je rozdelené pre vodiča a spolujazdca zvlášť. Ku komfortu výbavy patrí aj systém štart-stop, vyhrievane sedadlá, tempomat, konektory AUX a USB na pripojenie mobilného telefónu alebo iPodu. Variabilný batožinový priestor ponúka kapacitu 465 litrov, no oproti konkurentom ma stále navrch. Nie je to bohvie čo, ale u tejto kategórie automobilov viac nečakajte. Kufor je dosť plytký, nakladacia hrana vysoká, ale pod podlahou poteší plnohodnotná rezerva. Plusom sú fixačné sietky, ktoré zabránia nežiaducemu pohybu či poškodeniu prepravovaných vecí.

Pod kapotou bdie výkonný no úsporný naftový štvorválcový motor 1,7 CRDi s výkonom 85 kW. Svoj temperament vám predvedie po krátkom zahriatí a vďaka kultivovanému chodu bez veľkých vibrácií, do interiéru preniká minimum hluku. Svižne reaguje na plynový pedál a prekvapivo ho možete vytáčať k hranici 4 500 ot./min. S motorom je spárovaná manuálna šesťstupňová prevodovka s presnými dráhami radenia. O pohodlie počas jazdy sa stará dobre vyladený a odpružený podvozok. Je trochu tvrdší na ceste sedí ako prilepené, skvelo drží stopu v zákrutách a nemá žiadne sklony k nakláňaniu. Možno pomohli váčšie pneumatiky 225/60/17 alebo ESP, ktoré zasahovalo minimálne. Na záver musíme konštatovať, že Hyndai ix35 má čo ponúknuť a stále múti vodu v segmente SUV. Kórejsky koncern ponúka praktické auto s príťažlivým dizajnom, dobrou výbavom, jedinečnými jazdnými vlastnosťami a hlavne cenou. A verte, že vás nesklame.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

Hyundai ix35  
Zdvihový objem cm3                1685
Max. výkon v kW (k) pri 1/min           85/115
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min           260/2750
Maximálna rýchlosť v km/h             173
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h             12,4
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)            6,3/4,8/5,3
Základná cena od             19 590 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode