Volkswagen Slovakia odštartoval sériovú výrobu ďalších dvoch čisto elektrických modelov

11.12.2019 15:31

V Bratislave sa vyrábajú už 3 čisto elektrické modely

Elektromobilitu dopĺňajú hybridné SUV vozidlá

Prínos bratislavského závodu k stratégii goTOzero

Spoločnosť Volkswagen Slovakia zvyšuje podiel čisto elektrických vozidiel vo výrobe. V auguste začala sériovo vyrábať vynovený Volkswagen e-up! s väčším dojazdom a koncom roka dostali elektrický pohon ďalšie dva modely ŠKODA CITIGOe iV a SEAT Mii electric. Automobilka tým reaguje na meniace sa globálne rámcové podmienky a ako súčasť koncernu Volkswagen si kladie za cieľ výrazne redukovať produkciu CO2 ako pri vozidlách, tak aj pri samotnej výrobe.

Volkswagen sa už dávnejšie zaviazal k Parížskej klimatickej dohode. Koncern položil základy, aby bol v súlade so stratégiou goTOzero do roku 2050 CO2 neutrálny.

Udržateľná výroba automobilov je jedným zo zásadných princípov aj v spoločnosti Volkswagen Slovakia. Naším spoločným cieľom je zníženie zaťaženia životného prostredia o 45 % na jedno vyrobené vozidlo v porovnaní s referenčným rokom 2010 a smerovanie k CO2 neutrálnej produkcii. Na druhej strane stojí rozhodnutie Európskeho parlamentu sprísniť emisné limity pre osobné autá. Do roku 2030 majú klesnúť o 37,5 % na jedno nové registrované osobné auto. Avšak už od budúceho roka je podľa pravidiel Európskej únie prípustné množstvo emisií maximálne 95 g CO2 / km. Za každý gram nad stanovený CO2 limit sa platí pokuta 95 € za gram a vozidlo, čo znamená pre výrobcov automobilov výrazné finančné zaťaženie. To všetko patrí k rámcovým podmienkam, ktoré prispeli k spusteniu najväčšej elektrickej ofenzívy v automobilovom priemysle.

„Zelenšími sa postupne stávajú ako nové produkty, tak aj produkcia. Spustenie výroby ďalších dvoch elektrických vozidiel v Bratislave prispieva k redukcii CO2 emisií, a zároveň je jedným zo stavebných kameňov stratégie Zero Impact Factory,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia. O zodpovednom a aktívnom prínose Volkswagen Slovakia k redukcii CO2 emisií svedčí aj stúpajúci podiel elektrických a CNG služobných vozidiel, ako aj podpora e-mobility prostredníctvom CSR projektu up! city, ktorý je dostupný pre širokú verejnosť.

Prvé čisto elektrické vozidlo koncernu Volkswagen zišlo z výrobnej linky v roku 2013 a udialo sa to v Bratislave. Volkswagen e-up! sa už šesť rokov vyrába exkluzívne na Slovensku. V tomto roku prešiel segment malých mestských vozidiel významnými zmenami a elektrifikáciou. Volkswagen up! sa vyrába v troch motorizáciách, a to s ekologickými pohonmi (čisto elektrický ako e-up! a CNG ako eco up!) a so spaľovacím benzínovým motorom. Modely ŠKODA CITIGOe iV a SEAT Mii electric sú produkované ako výlučne elektrické vozidlá. Všetky tri elektrické modely disponujú dlhším dojazdom a výbavou, čím spĺňajú očakávania pri zabezpečení ekologickej a pohodlnej mestskej mobility.

Volkswagen Slovakia produkuje celkovo 8 modelov piatich značiek. Z nich sú už dnes tri čisto elektrické. Elektrifikácia pohonov sa dotýka aj segmentu SUV, v ktorom sú ako ekologickejšie alternatívy vyrábané štyri modely s hybridným pohonom (Porsche Cayenne a Porsche Cayenne Coupé ako PHEV, Audi Q7 a Audi Q8 ako MHEV). Elektrické vozidlá sa tak postupne dostávajú do masovej produkcie. Zatiaľ čo v minulosti tvorili čisto elektrické vozidlá v segmente New Small Family (malé mestské vozidlá) marginálne objemy z celkovej produkcie, po novom ich podiel v tomto segmente stúpne na dve tretiny.

Popri zmenách smerom k elektromobilite pokračujú snahy Volkswagen Slovakia zabezpečiť produktové portfólio a zamestnanosť do budúcnosti. „Aby sme boli úspešní, musíme urobiť viac ako konkurencia. Sme odborne aj technologicky pripravení prijať nové produkty bez ohľadu na motorizáciu, čiže aj elektromobily. Sme pripravení dodávať našim zákazníkom aj naďalej produkty vyrobené načas, flexibilne, v tej najvyššej kvalite a s ohľadom na životné prostredie,“ dodal Dr. Grünberg.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode