Volkswagen Grand California: Štart do novej dimenzie

14.08.2018 10:03

Značka Volkswagen Úžitkové vozidlá predstaví na veľtrhu Caravan Salon 2018 v Düsseldorfe (24. augusta až 2. septembra) svoj nový model Grand California. Kompletne novo vyvinutý kempingový automobil konštrukčne vychádza z najmodernejšieho modelu Crafter. Novinkou značka Volkswagen Úžitkové vozidlá rozšíri ponuku svojich kempingových automobilov o model šesťmetrovej triedy, vybavený hygienickou bunkou. Okrem spálne v zadnej časti kabíny môže mať Grand California aj posteľ pre deti v zvýšenej streche. Nový kempingový automobil sa začne predávať na jar 2019.

Kempingový automobil California, predstavený po prvý raz v roku 1988 na báze vtedajšieho modelu Transporter (T3), je s vyše 160.000 predanými exemplármi najúspešnejším vozidlom svojho druhu. Skúsenosti, získané počas troch desaťročí jeho výroby, značka Volkswagen Úžitkové vozidlá využila pri koncepcii novej verzie Grand California na technickej báze modelu Crafter. Obidva modelové rady California sa budú naďalej predávať súbežne.

 

Interiér so svojou sviežou čistotou a inteligentne premyslenými detailnými riešeniami nadväzuje na tie vlastnosti, ktoré urobili z modelu California bestseller. Skrinky v interiéri majú zásadne bielu farbu. Táto farebnosť prispieva k príjemnej atmosfére a podporuje veľkorysý priestorový dojem, rovnako ako vyklápacie okná na bokoch a veľké stropné okná nad dvojitou posteľou v zadnej časti kabíny. Všetky okná obytnej kabíny sú vybavené zdvojenými roletami (sieť proti komárom a zatemnenie). Pre kabínu posádky bola vyvinutá nová koncepcia zatemnenia.

 

K ďalšiemu sériovému vybaveniu patrí okrem kuchynskej linky a priestrannej hygienickej bunky (840 x 800 mm) aj vonkajšie osvetlenie nad bočnými posuvnými dverami. Sériová prípojka na vonkajšiu sprchu (s nastaviteľnou teplotou vody) v zadnej časti spríjemňuje život v kempe. Elektricky vysúvaný schodík pri bočných posuvných dverách uľahčuje nastupovanie a vystupovanie, súčasťou sériového vybavenia je aj dvojdielna sieť proti komárom v posuvných dverách.

 

Inovatívnym prvkom je možnosť napojenia reproduktorov v obytnej časti cez Bluetooth. Vďaka tomu je možné počúvať hudbu zo smartfónu, tabletu alebo laptopu nezávisle od systému infotainmentu.

 

Grand California má otočné sedadlá vodiča a spolujazdca vpredu a lavicu pre dve osoby v obytnej časti. Rodiny s malými deťmi ocenia upevňovacie body pre detské sedačky ISOFIX vrátane úchytov pre horný poistný popruh Top Tether na zadnej lavici. Veľký jedálenský stôl poskytuje dostatok miesta na stolovanie pre štyri osoby. Kuchynské vybavenie zahŕňa výsuvnú 70-litrovú chladničku vrátane mrazničky (dosiahnuteľnú aj zvonka cez posuvné bočné dvere), plynový varič s dvoma horákmi, drez, ako aj rozličné skrinky s posuvnými dverami, zásuvky a výklopné odkladacie schránky.

 

Výrazným rozdielom oproti menšiemu modelu California „T6“ je hygienická bunka. Okrem WC misy a sprchy obsahuje aj sklopné umývadlo, police na stabilné uloženie kozmetiky na sprchovanie, schránku na toaletný papier (poskytuje ochranu pred vlhkosťou), držiaky na uteráky a strešné okno na vetranie. Nádrže Grand California na čistú vody majú objem 110 litrov. Vypínač vnútorného osvetlenia v kabíne chýba – svetlá sa zapínajú pohybovými senzormi – sériovo.

 

Na želanie výrobca dodáva okrem postele pre deti v zvýšenej streche s integrovaným panoramatickým strešným oknom aj prídavnú stropnú klimatizáciu vzadu, bočnú markízu, nosič na bicykle na zadnú časť vozidla, kempingový stolík a stoličky (ktoré sa dajú uložiť do zadných dvojkrídlových dverí). Sériové plynové kúrenie sa dá na želanie rozšíriť o plynovo-elektrické a naftovo-elektrické kúrenie. Na želanie výrobca montuje aj solárne články na streche, parabolickú anténa na príjem satelitnej televízie a hotspot (router) LTE WLAN.

 

Pre Volkswagen Grand California sú k dispozícii mnohé asistenčné a komfortné prvky, ako aj systémy infotainmentu z radu Crafter. K asistenčným systémom patrí napríklad systém monitorovania premávky pred vozidlom „Front Assist“ s funkciou núdzového brzdenia City Brake, asistent pre udržiavanie jazdného pruhu „Lane Assist“, asistent pre bezpečnú zmenu jazdného pruhu „Blind Spot-Sensor“, asistent pre vyparkovanie „Rear Traffic Alert“, asistent ochrany bokov, parkovací asistent, adaptívny tempomat ACC a cúvacia kamera „Rear View“.

 

Obytné automobily ako Grand California jazdia po celom svete. Preto bude značka Volkswagen Úžitkové vozidlá ponúkať nový model aj s pohonom všetkých kolies (4MOTION). Novo vyvinutá zvýšená strecha má aerodynamický tvar aby výrazne nezvyšovala spotrebu paliva.

 

Z modelu California „T6“ bola adaptovaná koncepcia dvojfarebného lakovania. Paleta farieb obsahuje odtiene Candy White, Reflex Silver a Indium Grey. Ako dvojfarebné kombinácie sú dostupné Reflex Silver/Indium Grey, Candy White/ Cherry Red, Candy White/Deep Ocean Blue a Candy White/Mojave Beige Metallic.

 

V rámci veľtrhu Caravan Salon 2018 v Düsseldorfe značka Volkswagen Úžitkové vozidlá zverejní ďalšie detaily modelu Grand California, ako aj termíny začiatku predaja a prvé ceny.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode