Vodiči, zbystrite pozornosť! Zvládnite jarnú alergiu aj s kontaknými šošovkami

29.04.2015 11:51

Rozkvitnuté stromy a kvety prinášajú priaznivcom jari radosť, ale alergici sa jej príliš netešia. Ak sú navyše aj nositeľmi kontaktných šošoviek, môžu mať ťažké srdce na toto ročné obdobie bohaté na sezónne alergie. Odhady hovoria, že asi 20 percent populácie trpí rôznymi prejavmi spôsobenými alergénmi – častými sú najmä svrbenie, slzenie a opuch očí. Nepríjemné príznaky narušia každodenný život alergika a môžu mu spôsobiť nepohodlie nielen v práci, ale aj pri voľnočasových aktivitách.



S poletujúcim peľom sú jednoducho starosti, no neznamená to, že kontaktné šošovky majú byť tabu. Stačí sa riadiť jednoduchými tipmi, ktoré pomôžu zmierniť alergické prejavy:

⦁    Dodržiavanie hygieny rúk – časté mytie mydlom a vodou.
⦁    Zodpovedné čistenie a dezinfekcia kontaktných šošoviek.
⦁    Obmedzenie dotykov očí a ich šúchanie.
⦁    Aplikácia umelých sĺz alebo očných kvapiek pri podráždení očí (vhodných na použitie aj pri nosení kontaktných šošoviek). Mnohé antihistamínové očné kvapky na lekársky predpis nie sú vhodné na súčasné použitie s kontaktnými šošovkami, a preto je potrebné dodržať tento postup: najskôr ich nakvapkať do očí, počkať pár minút a až potom vložiť kontaktné šošovky.
⦁    Nikdy sa nedeliť o svoje kontaktné šošovky s niekým ďalším.
⦁    Pri dráždení mejkapom alebo očnými tieňmi je riešením zmena na hypoalergénnu dekoratívnu kozmetiku, prípadne jej dočasné nepoužívanie.
⦁    V prípade väčších ťažkostí s podráždením alebo začervenaním očí je vhodné preorientovanie sa na jednodňové jednorazové kontaktné šošovky.

Jednodňové použitie - ideálne riešenie pre alergikov
Prečo by mali alergici uprednostniť jednorazové jednodňové šošovky pred tými s plánovanou výmenou? Skúsenosti mnohých potvrdzujú, že šošovky nedokážu dôkladne vyčistiť tak, aby na nich nezostali drobné peľové čiastočky. Vďaka nim je povrch šošoviek čiastočne zanesený, čo spôsobuje rozostrené videnie, prípadne vyvoláva alergickú reakciu. Pri jednorazových kontaktných šošovkách tento problém odpadá - ráno si stačí vložiť nový sterilný pár šošoviek do očí a večer ich po vybratí jednoducho odhodiť. Koniec roztokom, koniec starostiam a svojim očiam doprajete maximálny komfort a hygienu.  

Bio-inšpirované kontaktné šošovky? Až 91% ľudí hovorí áno!
 Nový trend vo výrobe kontaktných šošoviek predstavujú bio-inšpirované kontaktné šošovky Biotrue ONEday lenses značky Bausch + Lomb vyrobené z inovatívneho materiálu Hypergel, ktorý prepúšťa dostatok kyslíka potrebného pre otvorené oko. Bio-inšpirácia je v samotných vlastnostiach šošovky, ktoré sa najviac približujú k fyziológii ľudského oka tak, že napodobňujú zdravé slzy skutočného oka a zabezpečujú jeho prirodzené zvlhčenie. Vysoký, 78%-ný obsah vody v šošovke, je totožný s obsahom v ľudskej rohovke a navyše ide o najvyšší obsah vody obsiahnutý v jednodenných kontaktných šošovkách dostupných na Slovensku. Navyše, až 91% nositeľov jednodenných kontaktných šošoviek bolo s kontaktnými šošovkami Biotrue Oneday spokojných, pričom 86% nositeľov jednodenných kontaktných šošoviek súhlasí s tým, že Biotrue ONEday sa pohodlne nosia počas celého dňa. Viac informácií je k dispozícii na stránke www.biotrue.eu.
 
Návšteva lekára je potrebná
Každý peľový alergik by mal navštíviť alergológa, aby vedel, ktoré konkrétne rastliny mu spôsobujú problémy, kedy je pre neho najhoršia sezóna v rámci peľového kalendára a aké lieky má užívať na zmiernenie alergie. Ak zhoršené alergické prejavy zasahujú aj oči, na mieste je návšteva oftlamológa. V čase, keď je množstvo peľu vo vzduchu zvýšené, je vhodné obmedziť pobyt vonku na minimum.
 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode