Vlasy starnú rovnako ako tvár

11.12.2020 21:09

Investujete nemalé prostriedky do starostlivosti o pleť, no myslíte si, že na vlasy nemajú pribúdajúce roky žiadny zásadný vplyv? Ak za jediný znak ich starnutia považujete šediny, ktoré stačí prekryť farbou na vlasy, je možné, že ste prvé varovné signály už prehliadli.

Nečakajte na šediny

Fenoménu starnutia sa v posledných desaťročiach venuje stále viac pozornosti, najmä pokiaľ ide o pleť. Podľa výskumov má až 42 % žien vo veku 25 až 34 rokov zo starnutia doslova obavy, a preto sa intenzívne zaujímajú o tzv. anti-aging pleťovú starostlivosť. Faktom však je, že vek vplýva aj na naše vlasy a prvé varovné signály ich starnutia sa prejavujú už pred tridsiatkou. Akurát si ich často mylne spájame s inými príčinami. „Starnutie sa prejavuje stratou lesku, sily a pružnosti vlasov, zatiaľ čo vlasová pokožka sa postupne stáva suchšou, citlivejšou a náchylnejšou na podráždenie,“ vymenúva šesť hlavných prejavov starnutia vlasov Lucie Kacafírková vlasová stylistka a školiteľka pre značku Kérastase a pokračuje: „Ženy sa často domnievajú, že spomínané prejavy sú len dôsledkom mechanického a chemického zaťažovania vlasov - napríklad farbením či tepelnou úpravou – a  nedávajú si ich do súvislosti s vekom. Na ten si spomenú až v momente, kedy nájdu prvý šedivý vlas. Šedivenie spôsobené ubúdaním vlasového pigmentu sa pritom môže najmä na svetlých vlasoch prejaviť oveľa neskôr, ako spomínané hlavné prejavy starnutia vlasov.“

 

Zamerajte sa na vlasovú pokožku

Vlasová pokožka je podľa Lucie Kacafírkovej miesto, na ktoré sa treba zamerať v prvom rade. Zdravie vlasovej pokožky totiž rozhoduje o hustote a kvalite vlasov. Ak začnete pociťovať, že pokožka hlavy je suchá a podráždená, dôvodom môže byť práve vekom podmienené spomalenie obnovy buniek, mikrocirkulácie krvi a zníženie produkcie mazových žliaz. Inými slovami, vlasová pokožka sa nestíha premasťovať, narúša sa jej prirodzená bariéra a tvoria sa na nej šupinky. „Vlasovú pokožku a korienky treba ešte pred nanesením šampónu hĺbkovo očistiť a na to sú vhodné napríklad produkty s aktívnym uhlím, ktoré je aj osvedčenou detoxikačnou zložkou pleťovej kozmetiky. Keď zbavíte vlasovú pokožku a vlasy týchto nánosov, lepšie absorbujú aj ďalšiu starostlivosť, ktorú im doprajete,“ radí

 

Vlasy sú nová tvár

Vedeli ste, že vlasy a vlasová pokožka čelia s pribúdajúcimi rokmi rovnakým zmenám ako vaša pleť? Tvorba kolagénu a kyseliny hyalurónovej v tele klesajú, rovnako tak produkcia kožného mazu. To spôsobuje, že aj vlasová pokožka stráca svoju elasticitu a začína ochabovať. Vlasové folikuly sa zmenšujú a oslabujú, v dôsledku čoho sú aj vlasy čoraz krehkejšie a lámavejšie. Zároveň rastú pomalšie, čo spôsobuje ich rednutie. Postupom času vlasové vlákno prichádza o svoj prirodzený lesk a znížený podiel proteínov vedie k strate objemu. V pokročilejších štádiách procesu starnutia sa vlasové vlákno stenčuje. Dobrou správou je, že rýchlosť a priebeh starnutia vlasov je možné ovplyvniť správnou starostlivosťou. Moderná veda pritom spolieha na osvedčené účinné látky, s ktorými sa stretávame aj na etiketách výrobkov určených na pleť. „V prvom rade je to kyselina hyalurónová, ktorá vyživuje a hydratuje vlasovú pokožku a zároveň vypĺňa vlasové vlákno a dodáva mu objem. Rovnako osvedčenou zložkou je vitamín E, pôsobiaci ako prírodný antioxidant, ktorý vlasy chráni pred poškodením UV žiarením a vonkajšími vplyvmi či voľnými radikálmi. Škody na vlasovom vlákne napáchané vekom

 

 

dokážu zase napraviť revitalizačné molekuly látky abyssine, ktorá regeneruje bunkovú vitalitu,“ vysvetľuje Lucie Kacafírková.

 

Tri tipy Lucie Kacafírkovej na predchádzanie starnutiu vlasov:

Menej tepla

Pre rednúce vlasové vlákna je zvlášť škodlivý tepelný styling. Keďže vlasy produkujú menej mazu, slabne aj ich prirodzená ochrana pred teplom. Ak sa bez sušenia, žehlenia či kulmovania nezaobídete, používajte termoochrannú starostlivosť.

TIP: Termoochranná starostlivosť Kérastase Chronologiste s kyselinou hyalurónovou, vitamínom E a abyssine chráni vlasy počas stylingu a predchádza ich poškodeniu teplotou až do 230 °C. Biely hodvábny fluid obalí vlasy ochranným filmom a uzavrie vlasové kutily, čo ich účinne chráni nielen pred teplom ale aj krepovatením a vlhkosťou.

Odporúčaná predajná cena: od 34 eur / 150ml

 

Menej stylingu

Obmedzte použitie stylingových prípravkov, najmä lakov na vlasy, s obsahom alkoholu, ktorý vlasové vlákno vysušuje a oslabuje. Ak si úpravu vlasov bez nich neviete predstaviť, dbajte na ich dôkladné odstránenie pri každom umytí.

Detoxikačná starostlivosť Kérastase Chronologiste obsahuje aktívne uhlie. Čierny gél so zlatistými čiastočkami sa aplikuje na mokrú pokožku hlavy pred použitím šampónového kúpeľa a zbavuje ju až o 96 % viac znečisťujúcich častíc než samostatné použitie šampónu.

Odporúčaná predajná cena: od 34 eur / 200ml

Viac objemu

Oslabeným a rednúcim vlasom dodá potrebný objem vhodný strih aj svetlejšie pramene v okolí tváre. Namiesto stylingových prípravkov, ktoré vlasy zaťažujú, používajte špeciálne sérum, ktoré vyplňuje aj korienky, vďaka čomu bude účes viditeľne bohatší.

Luxusné sérum Kérastase Chronologiste regeneruje vlasy a vlasovú pokožku pomocou bio-mimetického kaviáru, pričom jeho zloženie tvorí overená trojkombinácia kyseliny hyaluronovej, abyssinu a vitamínu E . Unikátna technológia kaviárových guličiek uchováva látky v ich najintenzívnejšej forme až do momentu aplikácie.

Odporúčaná predajná cena: od 140 eur / 40ml

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode