Vision Mercedes Simplex – ikona pôvodu a budúcnosti značky

07.10.2019 20:12

Konceptom Vision Mercedes Simplex dizajnové oddelenie Mercedes-Benz predstavuje umelecký výtvor, ktorý zmyselne reprezentuje pôvod a budúcnosť luxusnej značky Mercedes-Benz. Symbolizuje prechod do novej éry dizajnu a technológie. Zároveň je oslavou historického dedičstva a vzniku značky.

Na jar roku 1901 sa história mobility zmenila od základov. Pri príležitosti pretekárskeho týždňa v Nice sa na štart postavilo vozidlo, aké svet ešte nevidel: bol to vysokovýkonný automobil, ktorý vyvinula spoločnosť Daimler Motoren Gesellschaft na podnet vizionára Emila Jellineka. Vtedy bežné konštrukcie sa ešte výrazne podobali na motorizované koče. Vozidlo Mercedes 35 PS, ktoré bolo pomenované po dcére pána Jellineka Mercedes, prišlo s celkom novou architektúrou a dominovalo na pretekoch pretekárskeho týždňa. Táto udalosť sa konala na slávnej pretekárskej trati z mesta Nice do La Turbie, v tesnej blízkosti dnešného Európskeho medzinárodného dizajnového strediska Mercedes-Benz pri meste Nice. Táto konštrukcia je považovaná za prvý moderný automobil a spúšťa novú éru. Prechod od vysokého motorizovaného koča k plochému dizajnu vozidla s ľahkým vysokovýkonným motorom zabudovaným hlboko v ráme a s voštinovým chladičom, ktorý je organicky integrovaný v prednej časti vozidla, bol pred takmer 120 rokmi predzvesťou úspechu a vzorom pre všetky nasledujúce automobily bez ohľadu na značku. Pred viac ako storočím prvýkrát predstavený vzhľad vozidla je dodnes technickým základom všetkých automobilov.

Umelecký výtvor Vision Mercedes Simplex pripomína túto historickú udalosť a nesie v sebe priekopníckeho ducha a prenáša dávne charakteristické tvary do 21. storočia. Posolstvo: vášeň pre luxus a inováciu patrí do DNA značky Mercedes-Benz. Toto DNA dodáva značke Mercedes-Benz silu opätovne určovať kritériá v oblasti mobility – včera, dnes a zajtra. Tento výtvor súčasne ukazuje aj skutočnosť, že značka Mercedes-Benz je priekopníkom v transformácii automobilu a mobility.

„Fyzická symbióza histórie a budúcnosti sa podarí len tak silnej značke, akou je Mercedes-Benz. Vision Mercedes Simplex symbolizuje transformáciu luxusu, ktorý je špecifický pre značku Mercedes-Benz,“ uviedol vedúci dizajnu Gorden Wagener.


Dvojmiestne vozidlo s progresívnym digitálnym luxusom
Vision Mercedes Simplex je novou interpretáciou historickej jednoduchosti v podobe dvojmiestneho vozidla s voľne stojacimi kolesami, alternatívnym pohonom, fascinujúcim používateľským rozhraním a očarujúcim dizajnom. Dominantne horizontálne zarovnané teleso vozidla je ako škrupina usadené medzi štyrmi veľkými kolesami, ktoré vytvárajú vonkajšie body vozidla. Dôsledné zvislé farebné rozdelenie na bielu prednú časť vozidla a čiernu zadnú časť vozidla vychádza z historickej predlohy. Priehľadné obloženia na kolesách odrážajú ľahkosť a efektívnosť, presne tak ako aerodynamické vodiace plochy medzi prednými kolesami a trupom vozidla. Celý výtvor je založený na striedaní jasne a dynamicky navrhnutých plôch a precíznych technických detailov.

Dizajn exteriéru: maska chladiča ako symbol digitálnej transformácie
Maska chladiča v sebe kombinuje dominantný rám v ružovozlatej farbe, ktorý sa opiera o mosadznú masku chladiča historickej predlohy, a otvorom chladiča v podobe veľkého čierneho panela/3D displeja v tvare šošovky. Na ňom sa digitálne premieta známy nápis Mercedes, ako aj animácie informujúce o stave vozidla. Aj tento detail je symbolom prechodu luxusnej značky Mercedes-Benz do digitálneho sveta.
Decentné vedenia kolies osobitným spôsobom spájajú estetiku a inžinierske umenie do jedného celku. Vynechanie čelného skla, podobne ako v prípade historickej predlohy, zosilňuje nekompromisne športový charakter a umožňuje plynulý prechod prednej kapoty k prístrojovej doske. Úzke zadné svietidlá, ktoré sú horizontálne začlenené do zadnej časti vozidla, oddeľujú hornú časť od dolnej časti vonkajšej škrupiny, ktorá sa ako ochranný kokón vinie okolo cestujúcich.

Dôkazom dokonalého umenia remeselnej výroby je aj kožená taška, ktorá zakončuje zadnú časť telesa vozidla a tematicky vychádza z historického vozidla, hoci má modernú interpretáciu.

Celý interiér je oslavou úspešnej histórie značky Mercedes-Benz a DNA jednoduchého pretekárskeho vozidla – je dôsledne obmedzený a napriek tomu vzbudzuje veľké emócie. V plynulom prechode medzi exteriérom, interiérom a používateľským zážitkom sa odráža ucelené uplatnenie filozofie dizajnu značky Mercedes-Benz. Ukazuje sa to najmä na splývavom prechode medzi kapotou motora a prístrojovou doskou v tvare kalicha a zjednodušenom rozhraní, ktoré pracuje s projekciami. Plynulý vzhľad pokračuje až do priestoru na nohy.

Dizajn stĺpiku riadenia a vypínačov na prístrojovej doske vychádza z motocyklov, ako aj nautického dizajnu. Luxus sa prejavuje na mnohých prvkoch, ktoré sú ako šperky vyhotovené vo vysokej kvalite. Patria k nim napríklad hodinky na prístrojovej doske, precízne spracované skrutky alebo dizajn bezpečnostných pásov. Medzi zmyselným výtvorom a akoby fabrickými, rafinovanými prvkami sú cielene zakomponované výrazné kontrasty, čo platí aj pre farebné vyhotovenie – kontrast čiernej a bielej farby sa nachádza medzi prednou a zadnou časťou vozidla, kontrastne pôsobí aj azúrovomodré čalúnenie.

Svet módy sa v interiéri odráža na exkluzívnom príslušenstve, ako sú hodnotné otvárače odkladacích priestorov. Lavica vychádza zo štýlového nábytku, ručne vyrobené prešívanie v štýle Chesterfield je prejavom klasického, luxusného umenia remeselnej výroby s modernou interpretáciou. Koncepcia farieb a výbavy s azúrovomodrým čalúnením, ktoré plynule prechádza do priestoru na nohy, sa zakladá na farebnom svete azúrového pobrežia Côte d'Azur.

Dizajn UI/UX: digitálny luxus
Dizajn UI/UX (použivateľské rozhranie/používateľský zážitok) odzrkadľuje víziu digitálneho luxusu značky Mercedes-Benz. Vodičovi sa pritom zobrazujú presne tie informácie, ktoré v konkrétnej jazdnej situácii potrebuje. Srdcom prístrojovej dosky je fyzický združený prístroj v ružovozlatej farbe, na ktorom sa prehráva dynamický digitálny obsah.

Dizajnéri Mercedes-Benz označujú kombináciu medzi krásou mechanických prvkov a inteligentnými digitálnymi obsahmi pojmom hyperanalógová kombinácia. Na displeji sa zobrazujú správne informácie v správnom čase, napr. rýchlosť, navigačné pokyny alebo informácie o vozidle. Ostatné informácie sa zobrazujú na prístrojovej doske podľa situácie. Vzor hviezd splýva dokopy s materiálom prístrojovej dosky, čím vzniká veľké rozhranie, na ktorom sa môžu premietať informácie na určitý čas. Vďaka jednoduchému spôsobu znázornenia a rozmerom zobrazenia dokáže vodič zaregistrovať relevantné informácie a predsa sa vždy plne sústrediť na cestu.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode