Víno? Jedine s pohárom kvalitnej pramenitej vody

06.11.2019 12:58

Ste milovníkmi vína? A vedeli ste, že na to aby ste si víno správne vychutnali, by nikdy nemala na vašom stole chýbať voda, ktorá nechá vyniknúť jeho chuťové vlastnosti? Voda prináša niekoľko významných benefitov, a aby sme o tom presvedčili aj vás, vyspovedali sme experta a uznávaného odborníka na víno, Tibora Vitteka. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, prečo sú víno a voda nerozluční spoločníci a aká je správna voda, ktorá by mala byť podávaná k dobrému vínu.

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že k vínu sa hodí hocijaká voda, dokonca aj minerálna. Tibor Vittek má na to jednoznačný názor “Dovolím si zdôrazniť slová “vhodne zvolená voda”. Ak má byť pôžitok z vína čo najlepší, výberu vody treba venovať veľkú pozornosť. Verejnosť si pod označením minerálka predstavuje akúkoľvek vodu. No a práve skutočná minerálka je k vínu nevhodná. Mineralizované vody výrazne ovplyvňujú chuť a arómu vína, v niektorých prípadoch zanechávajú výrazný pocit minerálnej textúry v ústach.” Aká voda je teda najlepšou voľbou k poháriku chutného vínka? “Pramenitá voda, ktorá je nízko mineralizovaná, neutrálnej chuti, ideálne neutrálneho pH, ktorá dokáže najlepšie detoxikovať organizmus. Všetky tieto kritéria, podľa mňa spĺňa práve voda Zlatá Studňa. Táto voda má nie len nízku mineralizáciu, ale vďaka svojmu špecifickému zloženiu má dokonale harmonické, chuťové vlastnosti, mimoriadne vhodné k podávaniu s vínom. Pramenitá voda Zlatá Studňa, je ako jediná voda na Slovensku certifikovaná, ako vhodná na hodnotenie vína a je oficiálnou vodou Národného salóna vín.”dodáva Vittek.

 

A to nie je všetko, pretože voda má aj niekoľko dôležitých benefitov, na ktoré možno zabúdame. “Voda pomáha udržať zmysly aktívne a v ústach zmýva zvyšky vína z receptorov. Obdobne to platí dokonca aj s vôňou. Možno ste si všimli, že skúsení degustátori ovoniavajú aj vodu.” začína svoje vysvetľovanie ohľadom benefitov vody Vittek. “Okrem toho voda dodáva telu stratené minerály a tekutiny a v neposlednom rade udržuje sviežu myseľ. Ak dvaja ľudia skonzumujú rovnaké množstvo alkoholu, ten, čo spolu s vínom popíja aj vodu, je menej opojený. V zavodnenom organizme je nižšia koncentrácia alkoholu v krvi, čím sa výrazne znižujú aj jeho účinky.”vysvetľuje ďalej Vittek. Počet pohárov vody by sa mal vždy násobiť dvomi, čo v praxi znamená, že na jeden pohár vína, by mali automaticky pripadať dva poháre vody. Voda pripravuje vaše chuťové poháriky na lepší degustačný zážitok a jasnejšie vnímanie chute vína. Toto sa deje práve vďaka tomu, že voda prečisťuje ústnu dutinu a neutralizuje predchádzajúce chute.

 

Pri najbližšom posední s priateľmi pri pohári vína, určite myslite na to, že správne zvolená voda umocní chuťový zážitok a émociu, ktorú takto príjemne strávený čas rozhodne má. Pramenitá voda Zlatá Studňa, ktorej prameň sa nachádza v Jasenove, je vďaka optimálnej mineralizácií a nízkemu obsahu sodíka nielen skvelou súčasťou pitného režimu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode