Víno a voda, ako nerozluční spoločníci? Zistite, prečo je to tak.

29.05.2019 15:06

Voda a víno sú od nepamäti nápoje, ktoré idú spolu ruka v ruke. Lahodnú chuť vína by mala v správnom pomere dopĺňať aj voda. Táto čistá tekutina prináša niekoľko významných benefitov, ktoré by mal poznať každý milovník vína. Opýtali sme sa preto experta na víno, Tibora Vitteka, prečo je kombinácia vína a vody tou správnou voľbou.

Vo všeobecnosti platí, že na jeden pohár vína by mali pripadať dva poháre vody. Dôvodov, prečo je to tak, je hneď niekoľko. “V prvom rade, voda pomáha udržať zmysly aktívne a v ústach zmýva zvyšky vína z receptorov. Obdobne to platí dokonca aj s vôňou. Možno ste si všimli, že skúsení degustátori ovoniavajú aj vodu.” vysvetľuje Tibor Vittek. Voda neutralizuje a prečisťuje ústnu dutinu, čím pripraví chuťové poháriky na intenzívnejšie vnímanie výnimočnej chuti vína. Je známe, že víno, no najmä to červené, organizmus dehydratuje. Voda preto dodáva telu stratené minerály a tekutiny, no v neposlednom rade udržuje sviežu myseľ. “Ak dvaja ľudia skonzumujú rovnaké množstvo alkoholu, ten, čo spolu s vínom popíja aj vodu, je menej opojený. V zavodnenom organizme je nižšia koncentrácia alkoholu v krvi, čím sa výrazne znižujú aj jeho účinky.”dodáva Vittek. Ak to s vínom náhodou jemne preženiete, voda sa postará o to, aby následkom nebola bolesť hlavy, či možné nevoľnosti.

 

Možno vás prekvapíme informáciou, že dva rôzne pramene vody nebudú nikdy chutiť rovnako. Všetko totiž, závisí od obsahu jej minerálnych látok. “Inú chuť má sodík, inú horčík, inú vápnik. Inú, ak je naviazaný na uhličitany, inú na sírany, inú na chloridy. V prípade minerálov zo zemského podložia je tých rozdielov mnohonásobne viac. Pritom do hry vstupuje ešte aj oxid uhličitý, či už vo forme prírodných uhličitanov alebo vo forme plynu,” zdôrazňuje odborný degustátor. Preto môže jeden zdroj chutiť viac horko, iný kyslo a ďalší môže mať jemne slanú chuť. Voda dokáže ovplyvniť aj chuť vína. “Dovolím si zdôrazniť slová “vhodne zvolená voda”. Ak má byť pôžitok z vína čo najlepší, výberu vody treba venovať veľkú pozornosť. Verejnosť si pod označením minerálka predstavuje akúkoľvek vodu. No a práve skutočná minerálka je k vínu nevhodná.” zdôrazňuje Vittek a ďalej dodáva: “Mineralizované vody výrazne ovplyvňujú chuť a arómu vína, v niektorých prípadoch zanechávajú výrazný pocit minerálnej textúry v ústach.” Aká voda je teda, podľa Tibora Vitteka k vínu najvhodnejšia? Pramenitá voda, ktorá je nízko mineralizovaná, neutrálnej chuti, ideálne neutrálneho pH, ktorá dokáže najlepšie detoxikovať organizmus. Všetky tieto kritéria podľa neho spĺňa práve voda Zlatá Studňa.

 

Pramenitá voda Zlatá Studňa, ktorej prameň sa nachádza v Jasenove, je vďaka optimálnej mineralizácií a nízkemu obsahu sodíka nielen skvelou súčasťou pitného režimu. Renomovaný vinársky odborník Tibor Vittek ešte doplňuje, “Zlatá Studňa má nie len nízku mineralizáciu, ale vďaka svojmu špecifickému zloženiu má dokonale harmonické, chuťové vlastnosti, mimoriadne vhodné k podávaniu s vínom. Pramenitá voda Zlatá Studňa, je ako jediná voda na Slovensku certifikovaná, ako vhodná na hodnotenie vína a je oficiálnou vodou Národného salóna vín.”

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode