Viking

26.03.2017 21:17

Nie je žiadnym tajomstvom, že severské filmy rezonujú vo svete kinematografie. Pútajú širokou tématikou, chladnými scenériami, hereckými výkonmi a pre mnohých filmových fajnšmekrov sa stal doslova ideálom. Medzi ďalšie populárne severské artiklle patrí celosvetovo uznávaná švédska značka Volvo. Dominantný severský automobilový skvost patrí medzi elitu najkvalitnejších áut na svete a čo sa týka bezpečnosti, tak je  na špici ľadovca. Nemožno si ho nevšimnúť a už vôbec sa s ním ukryť. Je totiž neprehliadnuteľný aj pre ľudí s bielou paličkou. Dizajn Volva V90 pôsobí atraktívne, vyzerá elegantne, srší dynamikou a nechýba mu sebavedomie. Prednej dlhej kapote dominuje matne strieborná mriežka chladiča Inscription s chrómovým lémovaním. Samotný vzhľad dotvárajú predné LED svetlá s denným svietením.

Pohľadom zozadu neuniknú mohutné svetlá v tvare písmena L, tiahnuce sa od strechy po značku evidentného čísla. Celkový skvelo navrhnutý vzhľad dotvára množstvo chrómovaných doplnkov ako duo koncoviek výfukov, bočné lišty pozdĺž dverí či dekoračné prvky v oboch nárazníkoch. Celá tá krása sa presunula aj do interiéru, tak nádhernú navrhnutú kompozíciu farieb béžových sedadiel s dekoračným dreveným obložením interiéru, klobúk dolu, páni dizajnéri... S rešpektom sme sadali do kožených elektricky ovládaných sedadiel a dlhú chvíľu obdivovali nádherné a luxusné materiály s vysokou kvalitou spracovania. Ergonomické kožené predné sedadlá sú dokonca vybavené masážnou funkciou a masíruju naozaj dokonale, len bez oleja. Sú vyhrievané a disponujú aj ventiláciou, čo v letných horúčavách oceníte.

 

Trojramenný multifunkčný kožou potiahnutý volant má ideálnu veľkosť aj hrúbku venca. S jeho ovládaním sa skamarátite za pár sekúnd. Prístrojovému panelu dominuje obrovská 9 ″ dotyková obrazovka s perfektnou grafikou. Funguje na princípe tabletu a listovanie má rýchlu odozvu.

Na stredovom paneli nájdete prepínač nastavenia režimu jazdy (dynamic, comfort, eco, individual .) Na naštartovanie auta by ste márne hľadali tlačidlo Štart-Stop, je vidieť, že Volvo ide vlastnou cestou a neopičí sa po ostatných automobilkách. Malý ovládač na štart tohto Vikinga sa nachádza na stredovom paneli v blízkosti lakťovej opierky. Ďalším neoceniteľným pomocníkom pre tak veľké auto je cúvacia kamera. Kamery totiž zobrazujú priestor okolo vás v 360 stupňoch. Spomeňme aj ďalšie vymoženosti ako parkovací asistent či autopilot, ten sa aktivuje takmer takisto ako tempomat a dokáže bezchybne šľapať do rýchlosti 130 km/h. Na to, aby fungoval potrebuje kvalitné biele značenia na vozovke. Veľkolepý priestor pre všetkých pasažieroch je samozrejmosťou. Nezaostáva ani batožinový priestor, ktorý ponúka 560 litrov a pri sklopení zadných sedadiel je k dispozícií 1526 litrov.

Pohon tohto krásavca mal na starosti naftový dvojlitrový štvorvalec s dvoma turbami s výkonom 235 koní. Vôbec nenarušoval akustiku v kabíne a čisté hudobné ozvučenie z produkcie Bowers&Wilkins sme si naplno vychutnali. K dokonalému výkonu motora pomáha 8 - stupňová automatická prevodovka Geartronic. Úžasná súhra, žiadne trhanie a citlivé jemne radenie to je vizitka švédskej kvality. Podvozok hravo zvláda všetky nástrahy ciest a po vozovke sa vznáša ako na lietajúcom koberci. Sebavedomo sa správa pri prejazde ostrých zákrut a skvelo drží stopu. Tú spanilú jazdu by som doprial vyskúšať každému. Volvo znova postavilo latku o čo si vyššie a konkurencia má čo doháňať. Švédska automobilka stavia v prvom rade na bezpečnosti pasažierov, na ich pohodlí a radosti z jazdy. Preto ponúka širokú škálu bezpečnostných prvkov, akou nedisponuje žiadna iná značka. Ak by existovala lepšia známka od 1 Volvo by ju určite dostalo.

Volvo V90 D5 AWD INSCRIPTION

 
Zdvihový objem cm3    1 969
Max. výkon v kW (k) pri 1/min      165/235/4000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min    480/1750-2500
Maximálna rýchlosť v km/h     240
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h                 7,2
Kombinovaná spotreba (l/100km)     4,9
Cena testovaného modelu       81 300 €

Text a foto: Ľubomír Feckanín

Späť

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode