Vieme poskytnúť prvú pomoc po nehode?

30.05.2011 15:46

Každý vodič musí byť pripravený aj na vážnejšie nehody, ktoré si budú vyžadovať takú pomoc, od ktorej závisí život, príp. resuscitáciu, ak postihnutý prestal dýchať. V takýchto prípadoch sú rozhodujúcimi faktormi rýchlosť, presnosť a zdravý úsudok. Až 40% ľudí, ktorí zomreli pri autonehodách mohli prežiť, keby dostali rýchlu prvú pomoc.

 

Pri ťažkých autonehodách nezabudnite na výstražný trojuholník, aby nevznikla reťazová havária.

Je dôležité vedieť, čo treba urobiť ako prvé. Je jasné, že hlavným cieľom prvej pomoci je zachrániť ľudský život, predísť celkovému zhoršeniu stavu postihnutého.

Ďalej je dôležité upokojiť zraneného a uchrániť ho pred ďaľším poškodením zdravia, poradiť si s jeho poranením a podľa stavu a okolností zabezpečiť i jeho dopravu domov alebo do nemocnice.

Ak má zranený problémy s dýchaním, silno krváca, je v bezvedomí, má ťažké popáleniny alebo je v šoku, treba zavolať záchranku.(112)

Čím viac vedomostí máte v danej situácii naporúdzi, tým potrebnejší ste pri nehode. Znalosti o prvej pomoci by mali byť jednou z najdôležitejších častí hlavných učebných osnov inštruktorov autoškôl.

 

 Čo máme urobiť a ako sa máme správať po nehode

Muži či ženy by sa mali po vzniknutej dopravnej nehode náhle vyvarovať emocionálnych prejavov, ktoré môžu byť príťažou po náhle vzniknutej nehode.

V prvom rade je dôležité, či nie je zranenie u niekoho z účastníkov dopravnej nehody. Vtedy sme povinní vykonať prvú pomoc a následne zavolať  záchranku. (112)

Nezabudnúť na označenie nehody výstražným trojuholníkom, aby nedošlo k ďaľším nehodám.

Pri obhliadke miesta nehody by nemal záchranca prehliadnúť polohu havarovaných áut a ich stav.Vozidlá po nehode mávajú labilnú polohu a môžu sa zosunúť dole svahom, prevrátiť alebo začať horieť. Predísť požiaru možno odpojením batérie v havarovanom aute.

Ak nie je ťažké zranenie alebo usmrtená osoba, tak sa venujeme vzniknutej škode na majetku. Potom už riešime, v akej výške vznikla škoda na aute.

Do výšky desať násobku minimálnej mzdy sa polícia nemusí  volať.

Pri bežných ťukesoch sa obe strany dohodnú  a riešia to s poisťovňou.

V prípade, že došlo k poškodeniu verejnoprospešného zariadenia ako je osvetlenie alebo zvodidlá, polícia musí byť  prizvaná.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode