Vidieť a byť videný

31.10.2015 19:25

Spoločnosť OSRAM s podporou Oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a Policajného zboru SR a spoločnosti AUTO KELLY SLOVAKIA s.r.o., pripravuje na prvý novembrový týždeň prvý ročník akcie zameranej na správne osvetlenie automobilov s názvom: "Vidieť a byť videný". V období od 2. 11. do 6. 11. 2015 budú mať všetci motoristi jedinečnú príležitosť nechať si celkom zadarmo skontrolovať a nastaviť svetlomety svojich vozidiel (pri xenónoch za poplatok) vo vybraných Auto Kelly Autoservisoch po celom Slovensku uvedených na http://www.autokellyautoservis.sk/zoznam-servisov/. Hlavným cieľom preventívnej bezpečnostnej akcie je upozorniť vodičov predovšetkým na riziká spojené s nesprávnym osvetlením motorových vozidiel.

Jednou z podmienok bezpečnej prevádzky je mať správne nastavené a fungujúce svetlomety. Nevhodné a nekvalitné autožiarovky, zle nastavené svetlomety (oslňujúce) alebo dokonca nefunkčné svetlomety či koncové svetlá, výrazne ovplyvňujú bezpečnosť cestnej premávky. V nastávajúcom období s kratšou dobou denného svetla a veľmi častej zníženej viditeľnosti je faktor kvalitného osvetlenia jedným z kľúčových pre správnu, rýchlu a bezpečnú reakciu na pohyb chodcov a cyklistov alebo na inú náhlu dopravnú situáciu.

 

Cieľom podujatia je upozorniť vodiča na riziká spojené s prevádzkou vozidla, ktoré nemá správne nastavené alebo funkčné svetlomety a nutnosť pravidelnej kontroly autožiaroviek a funkčnosti celého osvetlenia motorových vozidiel. Správne nastavenie svetlometov alebo zmeranie intenzity osvetlenia autožiarovky, ktorá v priebehu jej životnosti klesá, pritom vodiči nemôžu zvládnuť v domácich podmienkach bez nutného vybavenia. Nastavenie svetlometu vyžaduje istú mieru odbornosti, zručnosti a adekvátne prístrojové vybavenie, ktorým bežný vodič nedisponuje. Výsledkom neodborného nastavenia je potom stav, kedy sú obmedzení ostatní vodiči tým, že ich oslňujete alebo ohrozujete a chodcov napr. tým, že ich vďaka zle nastaveným svetlometom uvidíte až na poslednú chvíľu a nebudete schopní včas a bezpečne reagovať. "Veľký vplyv na kvalitu a množstvo vyžarovaného svetla z čelných reflektorov má taktiež samotný svetelný zdroj – autožiarovka. Kvalitné autožiarovky smerujú svetelný kužeľ s dostatočnou intenzitou osvetlenia tam, kam majú. Tie menej kvalitné môžu mať kužeľ nerovnomerný, nepravidelný a smerujú ho mnohokrát inam, ako je treba," upresňuje Ing. Ellen Benešová zo spoločnosti OSRAM. Takisto kryt paraboly svetlometu, ktorý, ak je zašlý, alebo silne poškriabaný, môže mať vo finále rovnaký "efekt" ako nesprávne nastavený svetlomet, alebo nekvalitná autožiarovka.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode