Viac než 3800 bajkerov súťažilo v slovenských vrchoch: Dokopy prešli tisícky kilometrov!

30.08.2019 12:07

 

  • Presne 3803 profesionálnych aj hobby bajkerov si zmeralo sily v piatich pretekoch série v nádhernom prostredí slovenských vrchov

  • Víťaz záverečnej tomboly si odniesol špeciálnu cenu - ŠKODA FABIA COMBI

  • Šiesty ročník najprestížnejších pretekov horských bicyklov na Slovensku ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 potvrdil, že ekologický prístup sa oplatí

  • Jednorazový riad nahradil kompostovateľný, plasty uvoľnili miesto prírodným materiálom

Najprestížnejšie preteky horských bicyklov na Slovensku, ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019, úspešne ukončili svoj šiesty ročník. Počas neho sa postavilo na štart dokopy neuveriteľných 3803 bajkerov, ktorí si zmerali sily počas piatich pretekov po celom Slovensku. Organizátori tento rok stavili na zelenší prístup, ktorý našiel veľkú odozvu u pretekárov aj návštevníkov. Spoločne sa tak podarilo výrazne znížiť množstvo odpadu počas pretekov a dokázať, že aj profesionálne podujatia sa dajú zorganizovať zelenšie. Cyklisti, ktorí absolvovali aspoň štyri preteky série boli zaradení do záverečnej tomboly, z ktorej si víťaz odniesol špeciálnu cenu - novú ŠKODA FABIA COMBI.

 

Aprílový štart ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 vo Svätom Jure si nenechalo ujsť viac než 800 pretekárov, ktorí spolu odbicyklovali 30 236 kilometrov. Máj hostil dva ďalšie preteky, a to v Hronseku, kde aj napriek nepriaznivej predpovedi počasia na štart dorazilo 773 pretekárov z piatich rôznych krajín. V Levočských vrchoch si v piatich kategóriách zmeralo sily až 652 bajkerov, čo je o polovicu viac než minulý rok. V Rajeckých Tepliciach si pretekári konečne užili slnečný deň a na svojich favoritov tak mohli fanúšikovia čakať priamo v bazéne na kúpalisku. Na štart sa postavilo 721 pretekárov. Na Horal MTB maratón v Nízkych Tatrách nastúpilo na štart 857 cyklistov, ktorí spoločne prebicyklovali takmer 45 tisíc kilometrov.

 

Najmladší účastník tohtoročnej série pretekov mal pritom iba 8 rokov, najstarší 68 rokov, čo ukazuje, že tieto preteky sú naozaj pre všetkých náruživých bajkerov. Rodiny s deťmi si mohli užiť novú trať ŠKODA FAMILY, čo využilo spolu 393 cyklistov. Mladí pretekári tak zažili atmosféru skutočných profesionálnych pretekov na vlastnej koži. Okrem slovenských cyklistov nechýbali na pretekoch ani naši susedia z Čiech, Poľska, Rakúska či Maďarska.

 

Pohodlie a zábava v cieli

Od minulého roka sa organizátori starajú aj o zvýšený komfort pretekárov. Bajkeri na všetkých pretekoch ocenili sprchy či cykloumyváreň, ktorá priemerne obslúžila 250 bicyklov po každých pretekoch. Návštevníci sa mohli posilniť v stánkoch s občerstvením, podujatia im spestrili napríklad bazár kníh, detský kútik s odpadovým Človeče nehnevaj sa či ekokomixy. Deti sa zároveň vybláznili vo fun zóne, či pri množstve sprievodných akcií.

 

Kompostovateľný riad, klasický príbor či plátené vrecúška

Jedným z najväčších potešení pretekov ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2019 je pohyb v nádhernej prírode. Aby to tak bolo aj v ďalších rokoch, organizátori zvolili zelenší prístup počas celého priebehu série. Jednorazový plastový riad preto nahradili misky a poháre z kompostovateľného materiálu, ktoré boli následne špeciálne separované, porcelánové taniere či klasické príbory. Rovnako igelitové štartovacie tašky nahradili textilné vaky, letáky boli vytlačené na recyklovanom papieri, niektoré ceny boli odovzdané vo forme zážitkových poukazov, občerstvenie balené do plátených ručne šitých vrecúšok.

 

Počas pretekov sa podarilo týmito opatreniami a aj vďaka ústretovosti návštevníkov radikálne znížiť množstvo odpadu v porovnaní s minulým rokom. Tretie preteky série v Levoči sa dokonca podarilo ukončiť s 5 litrovým vrecúškom neseparovateľného odpadu. Organizátori samozrejme nikde nezabudli ani na čistenie trate a celého priestoru, v ktorom preteky prebehli.

 

ŠKODA FABIA COMBI pre verných cyklistov

Všetci zúčastnení bajkeri boli zaradení do záverečnej tomboly. V nej mohli tí, čo sa zúčastnili najmenej štyroch pretekov série, získať novú ŠKODA FABIA COMBI so skvelou výbavou na cyklistické výlety. Víťaz tejto ceny si tak bude môcť užívať športové zážitky naozaj naplno a pohodlne. Okrem tejto ceny si však bajkeri odniesli množstvo ďalších výhier počas celej série a samozrejme, neoceniteľné športové zážitky.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode