Viac Abarth ako kedykoľvek predtým: Abarth sa stáva elektrickým a globálnejším

28.11.2022 11:05

Značka dopĺňa svoj modelový program v Európe uvedením nového elektrického modelu Abarth 500e a v Brazílii novým modelom Abarth Pulse.

  • Nový Abarth 500e je „viac Abarth ako elektrický automobil“ (More Abarth than EVer) vďaka svojej elektrickej architektúre pohonu, zlepšenému rozloženiu hmotnosti na nápravy, väčšiemu krútiacemu momentu a dlhšiemu rázvoru. Je rýchlejší a umožňuje vzrušujúcejšiu jazdu v meste a prímestských oblastiach.

  • Abarth neprestáva vrčať: nový Abarth 500e je jediný malý automobil vybavený zvukovým generátorom, ktorý reprodukuje legendárny zvuk motora Abarth.

  • Uvádzacia verzia „Scorpionissima“ je prvým elektrickým modelom Abarth v histórii: exkluzívny, nápadný automobil s kompletným vybavením.

  • Komunita Abarth bola zapojená do procesu prípravy (s internetovým projektom „Performance Creator“). Na oplátku značka všetkým jej členom ponúkla exkluzívnu prednosť pri predobjednávaní uvádzacej série.

    Nový Abarth 500e je najagilnejší a najvzrušujúcejší model Abarth pre mestskú premávku a najrýchlejší a najfascinujúcejší automobil pre prímestskú premávku. Jeho celková výkonnosť je vyššia vďaka elektrickej architektúre pohonu, ktorá sa vyznačuje väčším krútiacim momentom motora, lepším rozložením hmotnosti na nápravy a dlhším rázvorom oproti verzii so spaľovacím motorom.

    Elektrický pohon je perfektnou technológiou na zvýšenie pôžitku z jazdy, zlepšenie akcelerácie a lepšie vyváženie vozidla, ktoré zvyšuje stabilitu a zlepšuje jazdné vlastnosti. Pre Abarth elektrifikácia predstavuje väčší pôžitok z jazdy a nielen iba ekologickejší pohon.

     

    Nový Abarth 500e je so svojim hravým a odvážnym štýlom skutočný model Abarth. Ponuka rovnako vzrušujúci zážitok z jazdy ako modely s benzínovým motorom a to v kombinácii s udržateľnosťou. Jeho energickejší elektrický motor, dlhší rázvor a lepšie rozloženie hmotnosti na nápravy zabezpečujú vynikajúce jazdné vlastnosti a dynamiku, vďaka ktorým je agilnejší a rýchlejší v zákrutách.

    Z hľadiska dynamických vlastností je nový Abarth 500e najagilnejší a najvzrušujúcejší Abarth 500 pre mestskú premávku, pričom svojimi vlastnosťami prekonáva Abarth 695 s benzínovým motorom. 

    No nový Abarth 500e je rýchlejší aj mimo mesta, napríklad pri prejazde ostrých zákrut, kde zrýchľuje zo 40 na 60 km/h za 1,5 sekundy. Benzínovú verziu, ktorá dosiahne rýchlosť 60 km/h o 1 sekundu neskôr, v tejto disciplíne necháva za sebou o 15 metrov.

     

    A aj na rovnej ceste nový Abarth 500e zvláda predbiehacie manévre rýchlejšie ako jeho súrodenec s benzínovým motorom. Elektrický pohon zabezpečuje lepšiu pružnosť, zrýchlenie zo 60 na 100 km/h je o 1 sekundu kratšie – benzínová verzia za rovnaký čas zrýchli na tempo 91 km/h. Celkovo na okruhu ‘Misto Alfa Handling Track’ skúšobnej trate Balocco nový Abarth 500e prekonáva benzínový Abarth 695 o vyše sekundu.

     

    Nový Abarth 500e je vybavený batériou s kapacitou 42 kWh a elektromotorom s výkonom 113,7 kW (155 k). Táto technika pohonu zabezpečuje kombináciu jazdných výkonov vozidla so znakom škorpióna s efektivitou inovatívnej, udržateľnej elektrickej mobility. Akcelerácia z 0 na rýchlosť 100 km/h trvá iba 7 sekúnd, čo predstavuje najlepšiu hodnotu v triede – a to pri nulových lokálnych emisiách.

    Svojimi presvedčivými vlastnosťami má nový Abarth 500e ambície osloviť novú cieľovú skupinu zákazníkov, pretože je vzrušujúci a rýchly presne v tých podmienkach, v ktorých si vodič najlepšie dokáže vychutnať jazdu. Tým zostáva verný koreňom značky a jej DNA.

    Jazdné režimy: Turismo, Scorpion Street a Scorpion Track

    Vodič môže nastavovať tri jazdné režimy – Turismo, Scorpion Street a Scorpion Track – umožňujúce optimálne využívať výkonový potenciál a športové vyladenie vozidla v rozličných cestných podmienkach.

    • -  Režim Turismo umožňuje pokojnejšiu akceleráciu a menšiu výkonnosť motora (maximálny výkon 100 kW namiesto 113 kW, maximálny krútiaci 220 Nm namiesto 235 Nm) pre efektívne využívanie energie.

    • -  Režim Scorpion Street poskytuje vysokú výkonnosť pri maximálnom využívaní rekuperačného brzdenia.

      V obidvoch uvedených režimoch Turismo a Scorpion je možné ovládanie vozidla jedným pedálom. Vždy, keď vodič uvoľní pedál akcelerátora, vozidlo rekuperuje a elektrickou energiou vyrobenou premenou pohybovej energie vozidla dobíja batériu. Takýmto spôsobom je možné jazdiť športovo a súčasne efektívne.

    Tretí jazdný režim Scorpion Track umožňuje maximálne využívanie vysokej výkonnosti vozidla pri športovej jazde.

    Rýchlosť nabíjania

    Na skrátenie času nabíjania nový Abarth 500e disponuje nabíjacím výkonom 85 kW pri použití rýchlonabíjacej stanice s jednosmerným prúdom. Tento výkon umožňuje napríklad za menej ako 5 minút dobiť elektrickú energiu na každodennú jazdu (približne 40 km). Keď má vodič naponáhlo, môže dobiť batériu na 80 % kapacity za iba 35 minút.

    Na rýchle a pohodlné nabíjanie vozidla doma výrobca ponúka nástennú nabíjaciu stanicu easyWallbox, ktorá predstavuje riešenie „Plug&Play“ – dá sa jednoducho namontovať na stenu v blízkosti elektrickej prípojky.

    Vďaka spojeniu cez Bluetooth a aplikácii „MyEasyWallbox“ môžete zákazník ovládať easyWallbox na diaľku a kontrolovať jeho prevádzkové parametre.

    Abarth naďalej vrčí: fascinujúci zvukový zážitok nového modelu Abarth 500e

    Pre značku Abarth bol vždy dôležitým atribútom zvuk. Svoj pôvod má v športovom tlmiči výfuku, ktorý znížením prietokového odporu výfukových plynov prispieval k zvýšeniu výkonu spaľovacieho motora. Značka s logom škorpióna takéto výfuky vyrábala už pred vyše polstoročím pre mnoho modelov automobilov. Samozrejme, charakteristický zvuk sa stal typickým atribútom aj pre všetky modely Abarth – ako akustický výraz výkonnosti, vzrušujúcich jazdných vlastností a pôžitku z jazdy. Preto sa ani nový Abarth 500e s elektrickým pohonom nezaobíde bez svojho autentického zvuku.

    V súlade s touto filozofiou sú zvuky dôležitou súčasťou celkového dizajnu vozidla. Vždy po zapnutí alebo vypnutí pohonu ozvučovací systém vozidla v kabíne reprodukuje zvuk gitary, ktorý vodiča okamžite naladí na zvukové vnemy. Zákonodarcom predpísaný zvukový výstražný systém AVAS (Acoustic Vehicle Alert System), akusticky upozorňujúci chodcov na približujúce sa elektrické vozidlo, vydáva špecifický zvuk, ktorý fanúšikovia značky okamžite rozoznajú. Ním sa nový Abarth 500e líši od ostatných elektrických automobilov. Po prekročení rýchlosti 20 km/h systém vydáva zvuk pripomínajúci brnkanie na gitaru.

    Nový Abarth 500e je prvým a jediným mestským automobilom, ktorý môže byť vybavený zvukovým generátorom. Je určený pre majiteľov, ktorí sa ani v elektrickom vozidle nechcú vzdať charakteristického „vrčania“ automobilov Abarth s benzínovým motorom. Zvukový generátor je prepojený s riadiacou jednotkou elektromotora, takže intenzita a farba zvuku sú zladené s otáčkami motora. Fanúšikovia značky si tak môžu aj v elektrickom automobile dopriať rovnakú charakteristickú zvukovú kulisu ako pri benzínovom motore.

    Zvukový generátor je v ponuke ako alternatíva k štandardnému „ozvučeniu“ vozidla a vodič ho môže vypnúť a zapnúť pri stojacom vozidle. Systém AVAS pri vozidlách vybavených zvukovým generátorom vydáva zvuk spaľovacieho motora, tón gitary v kabíne pri zapnutí a vypnutí pohonu zostáva zachovaný.

    Nový Abarth 500e: nové prvky pre charakteristický a výrazný športový štýl

    Nové dizajnové prvky dodávajú modelu Abarth 500e jedinečný, výrazný štýl. Sú inšpirované minulosťou, no súčasne umocňujú celkový zážitok z vozidla. Ako výraz nových výziev a ambícií Abarth prináša svoje nové logo, zodpovedajúce sloganu: „Nová éra, rovnaké korene, rovnaká DNA.“

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode