Vetroplach s európskym pasom

30.05.2014 13:28

BMW od útleho začiatku symbolizuje dravosť, vášeň, spoľahlivosť a silné emócie. Uznávaná bavorská automobilka ponúka široku škálu modelov a musíme povedať, je z čoho vyberať. V roku 2004 sa začalo s výrobou úspešného jednotkového radu a doteraz je oň enormný záujem po celom svete. Svojich priaznivcov má nielen medzi mladými, ale záujem prejavuje aj staršia generácia.

Najnovší model BMW 116d prichádza na trh ako najúspornejší kompaktný hatchback, jediný s pohonom zadných kolies. Má mladistvý výraz a jeho dynamické tvary mu dodávajú značnú dávku kuráže. Dizajn tohto krásavca patrí k tradičným štýlom tejto značky a nezameniteľnou črtou je jeho predná časť v tvare žraločieho nosu.

Interiér patril vždy medzi silné stránky tejto značky a ani teraz nie je tomu inak. Všade na vás dýcha precízne dielenské spracovanie a použité materiály sú príjemné na dotyk a pohľad. Prekvapením je výborne odhlučnená kabína, ktorá poskytuje dostatok priestoru pre pasažierov. Myslelo sa aj na batožinvý priestor. Základný objem 360 litrov a po sklopení zadných sedadiel 1 200 litrov je myslím na hatchback postačujúci. Pohodlne sa usaďte do komfortných športových polohovateľných sedadiel a vychutnajte si ich povestnú kvalitu. S dokonalou ergonómiou a bočným vedením vás s istotou podržia pri rezaní ostrých zákrut. Trojramenný kožený multifunkčný volant s červeným prešívaním príjemne ladí s dekoratívnymi obkladovými lištami a palubným podsvietenim. Aj keď pristrojová doska vyzerá na pohľad jednoducho, s prehľadom zobrazuje všetky dôležité informácie, ktoré vodič potrebuje vedieť. Veď stále platí „v jednoduchosti je krása”. K štandardom výbavy každého BMW radu 1 patrí systém štart-stop, vypínajúci motor kvôli úspore paliva. Veľké plus patrí gigantickému displeju s kryštálovo čistým obrazom. Vitajte vo virtuálnom svete. Najnovší navigačný systém Professional vás upúta špičkovým dizajnom s množstvom funkcií. Všetky informácie sa zobrazujú v trojrozmernom priestore a dokonca v niektorých mestách sú k dispožícií 3D modely.

A poďme si posvietiť pod kapotu. Kto si myslí, že najslabšia vznetová verzia bude lenivá a nebude stíhať je na omyle. Stačil malý impulz a turbodiesel s dvojlitrovým objemom reagoval na naše povely s nemeckou disciplínov. Nie je to síce žihadlo, ale na športovú rýchlu jazdu ho nemusíte vôbec prehovárať. Do sýtosti sa s ním môžete vyšantiť  a odmenou vám bude nezabudnuteľný pôžitok z jazdy s výbornou spotrebou. Pochváliť musíme aj prácu osemstupňového automatu. Vizitkou je  presné citlivé radenie s verdiktom, že žiadne slabiny nemá. Medzi silné stránky patrí aj špičkovo vyvážený podvozok. Vpredu pozdĺžne umiestnený motor a pohon zadnej nápravy mu zaručujú skvelé jazdné vlastnosti na akomkoľvek povrchu. S noblesou sa prenáša ostrými zákrutami a priam excelentne drží stopu. Hovorí sa, že ten kto raz ochutná jazdu bavorákom ostane verný tejto značke. Asi to naozaj funguje :-). Toto BMW si naozaj zaslúži obdiv pre svoj atraktívny dizajn, precízne upravený interiér, skvelé jazdné vlastnosti, bezpečnosť a povestnú nemeckú kvalitu.

Text a foto: Ľubomír Feckanín

 

BMW 116d 2.0 TwinPower Turbo  
Zdvihový objem cm3                           1 995
Max. výkon v kW (k) pri 1/min                    85 (116) / 4000
Max krútiaci moment v Nm pri 1/min                    260 / 1750-2500
Maximálna rýchlosť v km/h                      200
Zrýchlenie v sek. 0-100 km/h                     10,3
Spotreba mesto/mimo/kombi (l/100km)                     5,3 / 3,8 / 4,3
Základná cena od                         24 300 €

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode