Verejné detské dopravné ihrisko v Stupave naučí deti správnym návykom v premávke a zachráni životy

01.06.2018 17:19

Najväčšie detské dopravné ihrisko v regióne vyrástlo v areáli ZŠ kpt. Jána Nálepku v Stupave. Nadácia Volkswagen Slovakia ho za prítomnosti zástupcov samosprávy, štátnych a regionálnych inštitúcií slávnostne odovzdala mestu Stupava a otvorila pre širokú verejnosť. Jedinečný projekt rozlohou 4200 m² plnohodnotne spĺňa parametre stáleho detského dopravného ihriska.

 

Nadácia Volkswagen Slovakia (Nadácia VW SK) sa téme dopravnej výchovy a zlepšenia podmienok vzdelávania v oblasti dopravnej výchovy venuje už od svojho vzniku. Dopravné ihriská v posledných rokoch na Slovensku takmer vymizli a počet zranených detí na cestách neustále narastá. V záujme zvyšovania bezpečnosti detí na cestách sme sa rozhodli zrealizovať výstavbu verejného detského dopravného ihriska, kde si deti budú môcť v bezpečnom prostredí preveriť naučené pravidlá cestnej premávky v praxi,“ uviedla Adriana Smolinská z Nadácie VW SK.

 

Deti sú totiž nielen najmenšími účastníkmi cestnej premávky, ale i tými najzraniteľnejšími. Na novovybudovanom ihrisku si budú môcť zvyšovať povedomie o cestnej premávke a získavať istotu pri pohybe na cestách nielen deti a mládež zo Stupavy, ale zo širokého okolia. „Sme veľmi radi, že dopravné ihrisko vzniklo práve v Stupave. Deti a obyvatelia nášho mesta sú v posledných rokoch priamo zúčastnení intenzívneho nárastu dopravy v dôsledku blízkosti hlavného mesta Bratislavy. Veríme, že dopravné ihrisko pomôže deťom zvládnuť každodenú premávku a naučia sa správne reagovať,hovorí primátor mesta Stupava Roman Maroš.

 

Bezpečnú plochu pre praktické získavanie skúseností s dopravnými situáciami na ploche 4200 m² dotvára 74 dopravných značiek, všetky typy križovatiek, kruhový objazd, ako aj cestná a železničná svetelná signalizácia, ktoré umožňujú užívateľom zažiť skutočne reálne dopravné situácie. Práve imitácia prechodu po železničnom priecestí so svetelnou signalizáciou je lokálnou jedinečnosťou a na podobných dopravných ihriskách sa nevyskytuje.

 

Samozrejmou súčasťou dopravného ihriska sú aj ochranné helmy, či rôznemu veku primerané dopravné prostriedky – bicykle, kolobežky, šliapacie autíčka i odrážadlá pre najmenších. Plnohodnotné vybavenie ihriska umocňuje zážitok z imitácie reálnych dopravných situácií, pomáha deťom pochopiť pravidlá cestnej premávky a naučí ich správať sa na cestách zodpovedne a bezpečne. Viac informácii môžete nájsť na stránke www.nadacia-volkswagen.sk alebo priamo počas návštevy dopravného ihriska v Stupave.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode