Veľká noc opäť preverí trpezlivosť vodičov

21.03.2016 12:00

Sviatočné obdobie Veľkej noci je okrem tradičných zvykov spojené aj cestovaním za rodinou. Práve tieto sviatky sú obdobím, keď na cesty vyráža viac motoristov a svoje autá prevetrávajú aj sviatoční vodiči. Naprieč Slovenskom sa vyberú tisíce vodičov, preto treba počítať so zhustenou premávkou či zdržaním a sa obrniť trpezlivosťou.

Pred každými významnými sviatkami sa na cestnej premávke prejaví nervozita a zhon.  Na cestách rastie počet áut a šoférovanie tak prináša so sebou aj nutnosť vyššej dávky tolerancie či obozretnosti. Na cesty vyrážajú aj menej skúsení vodiči. Aj keď sa už ponáhľate do cieľa svojej cesty, pokojný a bezpečný príchod za vašimi blízkymi by mala byť prioritou. Na nástrahy cestnej premávky počas veľkonočných sviatkov upozorňuje aj polícia. „Cieľom je zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ochrana života, zdravia a verejného poriadku. Keďže obyvatelia sa presúvajú na sviatky k svojim rodinám,  už teraz je zvýšená intenzita cestnej premávky,“ vystríha hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. V prvých dňoch sviatkov zvýšia policajti dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky najmä preventívne. Pod drobnohľadom budú najmä hlavné cestné ťahy, nehodové miesta a úseky.

 

Pozor na alkohol

Preto upozorňujeme vodičov, aby najmä na veľkonočný pondelok nesadali za volant potúžení alkoholom. Cyklisti samozrejme tiež nie sú výnimkou. Alkohol sa za volantom netoleruje, preto v prípade jeho zistenia budú policajti postupovať nekompromisne. Jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo odmietnutie vyšetrenia na jeho zistenie je trestným činom, za čo hrozí až ročné väzenie. „Nezodpovednou jazdou pod vplyvom alkoholu vystavujú nebezpečenstvu nielen svoje životy, ale aj životy a zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky,“ uvádza Baloghová.

 

Autu neprospieva dlhé státie

Auto je určené na jazdenie. Pravidelné premazávanie pohyblivých častí motora a každodenná motorizácia prispievajú k dobrému chodu vozidla. Ak auto dlhšie stojí a využíva sa len občas, nemusí to znamenať, že na aute je všetko v poriadku. Životnosť niektorých dielov sa odvíja aj od veku (napr. gumené časti). „Autu preto nerobí dobre, ak dlho stojí. Pred každou jazdou autom, ktoré dlhšie stálo, skontrolujte jeho technický stav. Odporúča sa kontrola tlaku v pneumatikách a stavu prevádzkových kvapalín. Často dlhým státím trpí aj autobatéria, ktorá môže vypovedať službu práve na jednej zo sviatočných ciest,“ myslí si prevádzkový riaditeľ z AAA AUTO, Petr Vaněček.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komplexná kontrola auta pred výjazdom by podľa odborníkov mala zahŕňať:

 

  • Kontrolu tlaku v pneumatikách, či nie sú pneumatiky podhustené
  • Kontrolu stavu prevádzkových kvapalín (stav oleja, chladiacej kvapaliny, brzdová kvapalina)
  • Kontrolu stavu autobatériu a jej správne dobíjanie
  • Kontrolu stavu ručnej brzdy, po dlhšom státí môže byť skorodovaná
  • Kontrolu stavu bŕzd, ktoré môžu mať horší brzdný účinok
  • Kontrolu a funkčnosť klimatizácie, prípadne jej dezinfekciu
  • Kontrolu osvetlenia vozidla a stieračov
  • Kontrolu stavu povinnej výbavy a dátumu expirácie lekárničky
  • Kontrolu platnosti STK a EK, prípadne PZP

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode