Valtice - Perla rodu Lichtenštajnov

31.05.2017 10:12

Barokový zámok vo Valticiach s viac ako stovkou miestností a množstvom vínnych pivničiek slúžil slávnym Lichtenštajnom ako pevné sídlo. Hoci je v majestátnom štvorkrídlovom panstve dnes návštevníkom sprístupnených len 17 miestností s barokovým a rokokovým zariadením a okolitý park, prehliadka aj tak zaberie až polovicu dňa.

Po prehliadke dominanty Valtíc sa môžete vybrať na prechádzku k niektorému zo saletov, solitérnych pamiatok ukrytých v rozľahlom areáli. Keď sa vydáte na sever modrou turistickou trasou, narazíte na zámoček Belveder. Hospodársky objekt určený na chov bažantov bol známy svojou čínskou sieňou s lampiónmi a zbierkami cenného porcelánu. Neskôr budova utrpela nešetrnými zásahmi laikov a dnes je v rekonštrukcii.

O tri kilometre ďalej môžete obdivovať ďalší, Hraničný zámoček. Kedysi slúžil panstvu ako letné sídlo, dnes funguje ako luxusný hotel s reštauráciou a na prechádzke ponúka vítanú možnosť občerstvenia. Názov dostal podľa svojej polohy, keďže pred pripojením celej oblasti k Československej republike stál presne na hranici Moravy a Rakúska.

Keďže spoznávanie valtických saletov si vyžaduje viac času, strávte v meste aspoň jednu noc. Večer môžete vyskúšať neopakovateľný zážitok - ochutnávku miestnych vín. Obec sa totiž hrdí titulom „hlavné mesto vína“, pravidelne organizuje i množstvo podujatí spojených s oslavou tohto moku a milovníci aktívneho odpočinku sa môžu vydať aj na Náučnú vinársku cestu okolím Valtíc.

Lednicko-valtický areál, ktorý je od roku 1996 zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO, nájdete iba 90 kilometrov od Bratislavy. Ak pôjdete po diaľnici smerom do Brna, zíďte do mesta Břeclav a pokračujte asi 15 kilometrov k Valticiam, zo severu Slovenska sa sem dostanete cez Hodonín.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode