V rámci Európskeho týždňa mobility prináša IDS BK viacero noviniek

22.09.2022 10:03

 

ETM prebieha každoročne v termíne 16. – 22. septembra. Témou aktuálneho ročníka kampane je LEPŠIA DOSTUPNOSŤ a motto CESTUJME ZODPOVEDNE. BID spolu s objednávateľmi a dopravcami v IDS BK vytvárajú kontinuálne podmienky pre zlepšenie dostupnosti. „Zlepšuje sa obslužnosť a vytvárajú sa nové spojenia. Vďaka novým technológiám si cestujúci jednoduchšie nachádzajú pre nich najlepšie a najvýhodnejšie spojenia, a zároveň majú sami možnosť rozhodnúť sa, kde a ako si zabezpečia cestovný lístok,“ hovorí Matúš Kužel, generálny riaditeľ BID. 

Električenka v aplikácii IDS BK

Kým donedávna bolo možné zakúpiť si v aplikácii len lístky na jednu cestu, dnes je už štandardom nákup Električenky, teda predplatného cestovného lístka, a to bez potreby návštevy predajne, či vybavovania čipovej karty. V mobilnej aplikácii IDS BK majú tak cestujúci všetko potrebné pre cestovanie. Okrem nákupu cestovných lístkov si môžu vyhľadať spojenia z miesta na mape, či výberom z najbližších zastávok, pozrieť si aktuálne odchody spojov z ktorejkoľvek zastávky v IDS BK (tzv. zastávkové tabule), vyhľadať cestovný poriadok ľubovoľnej linky všetkých dopravcov zapojených do IDS BK. Pripravovanou novinkou, ktorej spustenie je naplánované v decembri 2022, je aktivácia jednorazového lístka ihneď po zakúpení, oproti aktuálnemu aktivačnému času 30 sekúnd. 

Platba bankovou kartou v regionálnych autobusoch 

V regionálnych autobusoch bola spustená 0. etapa platby bankovou kartou. Cestujúci majú odteraz možnosť za cestovné lístky kupované u vodiča autobusu zaplatiť, okrem platby z elektronickej peňaženky alebo platby v hotovosti, už aj bankovou kartou. Platba prebieha bezkontaktne, bez potreby zadávať PIN. Akceptované sú karty vydané spoločnosťami MasterCard a Visa, kreditné aj debetné, pričom je možné platiť aj smart hodinkami a mobilnými zariadeniami s touto  funkcionalitou. (Platba kartami, ktoré neumožňujú bezkontaktnú platbu, nie je možná.) Platobnou kartou môžu cestujúci priamo v autobuse zaplatiť za jednorazový lístok, nemôžu však dobíjať svoju čipovú dopravnú kartu ani predĺžiť platnosť Električenky. Nasledovať budú ďalšie etapy, kedy sa systém platby kartou značne rozšíri, zjednoduší a zrýchli.

Obnova vozového parku v mestskej aj v regionálnej doprave 

Pre zabezpečenie čo najvyššieho komfortu pri cestovaní dopravcovia v IDS BK neustále obnovujú svoj vozový park, pričom výbava vozidiel je v súlade so štandardami IDS BK. V Bratislavskom kraji sú už dnes všetky autobusy nízkopodlažné. 

 

Dopravný podnik Bratislava bude mať do jesene v prevádzke dovedna 150 najmodernejších autobusov. Obnovu týmto nekončí, objednal 50 nových hybridných trolejbusov, desiatky nových električiek a  na jeseň 2023 zaradí do vozového parku štyri vodíkové autobusy, čím sa stane prvým dopravcom, ktorý bude prevádzkovať flotilu vodíkových autobusov v MHD.  

Do vozidlových informačných systémov pribúdajú údaje

Na vnútorných displejoch vo vozidlách regionálnych autobusov sa po novom zobrazujú odchody liniek z najbližšej zastávky (tzv. zastávkové tabule), obdobne ako vo vozidlách MHD. Vďaka tomu si môžu cestujúci lepšie plánovať svoje prestupy v závislosti od aktuálnej situácie.

Výhodnejšie cestovanie počas veľkých akcií v Bratislavskom kraji 

V IDS BK bolo zavedené Kongresové cestovné. Prináša možnosť organizátorom veľkých podujatí v kraji zabezpečiť návštevníkom kúpu cestovného lístka ako súčasť vstupenky na kongresové, športové, kultúrne alebo spoločenské podujatie. Skúšobne bolo Kongresové cestovné použité v rámci festivalu Love Stream, nasledovali ďalšie podujatia (Majstrovstvá Európy v rope skipping a Slovak Floorball Cup). Do budúcnosti bude táto možnosť ponúkaná všetkým organizátorom podobných akcií, čím sa návštevníkom podujatí uľahčí cestovanie.

Vyhľadávanie spojení v Google Maps 

Po vlakoch ZSSK a bratislavskej MHD dopravcu DPB budú čoskoro v službe Google Transit už aj regionálne autobusy dopravcu ARRIVA Mobility Solutions. Cestujúci si priamo pri vyhľadávaní v Google mapách môže zvoliť aj cestu použitím verejnej dopravy, pričom mu vyhľadávač nájde ideálne spojenie použitím všetkých liniek v rámci IDS BK na základe cestovných poriadkov. 

„Od zapojenia regionálnych autobusov do služby Google Maps si sľubujeme najmä zvýšenie prehľadnosti cestovania, nakoľko pre bežných cestujúcich je táto služba jednoduchou pomôckou“, hovorí Matúš Kužel, generálny riaditeľ BID, a dodáva: „zapojenie regionálneho autobusového dopravcu do Google Maps je dôležitým a potrebným doplnením chýbajúcej časti skladačky. Na území IDS BK sú v tejto službe okrem našich dopravcov - ZSSK a DPB - zapojení aj nezaintegrovaní dopravcovia, napr. SAD DS alebo RegioJet. Okrem toho je v blízkom okolí možné týmto spôsobom vyhľadať spojenia na území Rakúska a Česka, ale už aj vo viacerých slovenských mestách.“

Nové linky a posilnenie dopravy od septembra 2022

V prvý deň nového školského roka, teda 5. septembra, začali premávať nové autobusové linky. Spustenie linky 901 z Bratislavy do rakúskeho Hainburg an der Donau vyvolalo množstvo pozitívnych ohlasov najmä u veľkej skupiny Slovákov žijúcich alebo pracujúcich v rakúskom pohraničí. Unikátne je aj financovanie linky, na ktorom sa po dohode spolupodieľajú traja partneri: Bratislavský samosprávny kraj, Hlavné mesto SR Bratislava a spolková krajina Dolné Rakúsko. Spoje premávajú od pondelka do soboty prevažne v hodinovom intervale, v nedeľu každé dve hodiny. Linka je zaradená do IDS BK, čím je zabezpečená stabilita jej prevádzky.

V  spolupráci s mestom Stupava, mestskou časťou Bratislava-Záhorská Bystrica a obcou Marianka začala jazdiť nová okružná linka 216 na trase Stupava – Záhorská Bystrica – Marianka – Stupava. Trasa linky vedie z Autobusovej stanice Stupava cez novozriadené zastávky Pri majeri, Bočná, Dlhá, 

Vajanského, Mlynská, následne sa pripája k existujúcim zastávkam Škola a Mást. Odtiaľ pokračuje cez Záhorskú Bystricu do Marianky a späť do Stupavy. Nová linka zabezpečuje priame spojenie obcí Marianka a Stupava a hlavne lepšiu obsluhu lokalít vo vnútrozemí Stupavy, ktoré sa nachádzajú ďalej od hlavnej cesty. Obsluha Stupavy novou linkou bola podmienená vybudovaním infraštruktúry zo strany mesta Stupava. Spoje premávajú počas pracovných dní v čase cca od 5 do 17 hod, a to prevažne v hodinových intervaloch.

Z Dunajskej Lužnej a Rovinky do Bratislavy majú cestujúci v ranných hodinách autobusové spojenie každých 5 minút. Z dôvodu veľkého záujmu o cestovanie z týchto obcí ako aj z Miloslavova, Kalinkova, Hamuliakova a mesta Šamorín boli v smere do Bratislavy skrátené intervaly medzi spojmi na všetkých linkách z tohto smeru. 

Linka 725 z Miloslavova bola v rannej špičke posilnená na 30 minútový interval.

Linka 727 zo Šamorína bola v najsilnejšom čase posilnená na 15 minútový interval.

Linka 737 zo Šamorína, Hamuliakova a Kalinkova bola v najsilnejšom čase posilnená na 15 minútový interval.

Linka 715 dopĺňa pravidelnú ponuku spojov ostatných liniek a cestujúcim z Dunajskej Lužnej a Rovinky ju odporúčame využívať kvôli lepšiemu komfortu cestovania.

Rozširuje sa tak zoznam úsekov, na ktorých premáva prímestská doprava vo veľmi krátkych intervaloch vďaka koordinácii viacerých liniek. Takto krátky interval medzi spojmi je v rannej špičke napríklad aj v úseku zo Stupavy do Bratislavy.

Pre cestujúcich z Bratislavy je dobrou správou, že tieto posilnené spoje môžu využívať aj na prepravu v rámci mesta medzi zastávkami Nemocnica P. Biskupice, Cintorín Vrakuňa, Brodná, Pažítkova, Prievozská a Autobusová stanica. Na zastávke Pažítková je navyše od 5. septembra možný prestup na linky MHD 96 a 196 v smere do Petržalky.

 

Všetky informácie o cestovaní v IDS BK vrátane cestovných poriadkov dopravcov nájdu cestujúci na webe idsbk.sk alebo na weboch dopravcov. V prípade potreby odporúčame cestujúcim obrátiť sa na Infocentrum IDS BK e-mailom na adresu: info@idsbk.sk alebo telefonicky:  0948 102 102.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode