V meste ako doma

30.11.2014 16:42

PhDr. Viera Panáková, hlavná odborníčka pre dentálnu hygienu na Slovensku si vyskúšala Nissan Note s manuálnou prevodovkou. Ako sa jej jazdilo a čo treba robiť pre žiarivý úsmev, nám porozprávala v rozhovore

Rada by som sa opýtala, či sa u nás viac dostáva do povedomia prevencia dentálnej hygieny alebo ľudia utekajú k zubárovi, keď už je neskoro?

V porovnaní s minulými rokmi sa zvyšuje záujem o dentálnu hygienu ako prevenciu ochorení v dutine ústnej. Ľudia prichádzajú na to, že je to najefektívnejší spôsob predchádzania vzniku zubného kazu, ale i zápalových ochorení ako je zápal ďasien či parodontitída, ktorá postihuje celý závesný aparát zubov. Benefitom dentálnej hygieny je udržiavanie zdravého ústneho prostredia, ale aj neprítomnosť bolestivých atakov v prípade ťažkostí.
Poviete nám, v čom je naša starostlivosť o zuby nedostatočná? Čo okrem zubnej kefky a pasty by sme mali ešte používať?
Najčastejšie sa zabúda na pravidelné čistenie medzizubných priestorov, ktoré je veľmi dôležité, vzhľadom na to, že v medzizubných priestoroch vznikajú najčastejšie kazy a zápaly. Častou chybou je aj nesprávna technika, pri ktorej nedostatočne odstraňujeme povlak zo zubných plôch, hlavne pri zadných zuboch.
Určite naše vodičky bude zaujímať, aké rady im poskytnete, ktoré nám pomôžu k zdravému a žiarivému úsmevu?
Aby sme mali krásny, žiarivý úsmev, musíme mať zdravé zuby a ďasná. Preto je veľmi dôležitá starostlivosť, ktorá spočíva v pravidelnom čistení, kedy sa odporúča odstránenie povlakov so všetkých zubných plôch vrátane medzizubných priestorov minimálne raz za dvadsaťštyri hodín, ale aj pravidelná výmena zubnej kefky minimálne raz za tri mesiace. Dôležitý je aj typ zubnej kefky, ktorá by mala byť mäkká, hustá s krátkou pracovnou hlavicou.


V médiach som postrehla informáciu, že vedci v Amerike zistili látku triclosan, ktorá sa bežne používa v zubných pastách či v ústnych vodách a u myší vraj urýchluje vznik rakoviny. Čo si o tom myslíte?
Triclosan je chemická látka, ktorá by mala potláčať rast a množenie baktérií. V dutine ústnej sa baktérie najčastejšie hromadia v povlaku a preto vysvetľujem svojim klientom, že najlepšia je vždy mechanická očista, teda keď dôsledne odstránime povlak zo všetkých zubných plôch výrazne redukujeme množstvo baktérií aj bez chemických látok.
Je šoférovanie pre vás relaxom? Čo všetko v aute robíte?
Veľmi rada šoférujem a keď náhodou netelefonujem – samozrejme s handsfree sadou, tak rada počúvam hudbu, hlavne pri dlhších cestách.


Pani Doktorka, prezradíte našim čitateľkám, aká ste za volantom a na akom aute jazdíte?
Naučila som sa byť pokojná, lebo i keď sa ponáhlam viem, že v kolóne áut nepomôžem. Vlastním Kiu c´eed a snažím sa jazdiť bezpečne i keď rýchlo.
Viem o vás, že často navštevujete rôzne sympózia a semináre v zahraničí. kde vás upútal dobrý systém cestnej premávky? A naopak, kde nie.
Veľmi som bola ohúrená v Holandsku, kde sú vodiči nesmierne tolerantní voči sebe navzájom, ale hlavne voči chodcom a cyklistom, veľmi som im v dobrom závidela. A naopak na juhu Talianska som mala pocit, že každý účastník premávky má vlastné pravidlá čo výrazne ovplyvňovalo chaos na ceste.
Zaplatili ste už pokutu za dopravný priestupok?
Jazdím od svojej osemnástky a minulý rok som prvýkrát dostala pokutu, bolo to v Českej republike a rovno za telefonovanie za volantom. Odvtedy používam handsfree.
A čo zážitky na cestách? Vtipný, smutný, poučný?
No poučná bola tá pokuta za telefonovanie, od vtedy si dávam na to pozor.


Na záver by sme radi vedeli, ako sa vám jazdilo na Nissane Note s manuálnou prevodovkou? Čo by ste nám o autíčku povedali?
Vzhľadom na to, že mám automatickú prevodovku a jazdím takto už sedem rokov, trošička som mala s manuálom problém, ale zdá sa, že sa to nedá zabudnúť. Autíčko je veľmi priestranné a pohodlné, napriek tomu, že zvonka vyzerá, že je malé, čo je ale výhoda parkovania. Dobre sa ovláda, interiér mi prišiel krásne farebný a čo ma zaujalo najviac, krásny výhľad z auta a strešný priezor. Benzínový motor na jednadvojku dobre ťahal a v meste je ako doma. Elegantne vypadalí prístrojové budíky, ktoré sa naviac pekne sfarbili do modrozeleného odtieňa pri aktivácii režimu eco. Páčilo sa mi aj dobre sedenie a veľký priestor na zadných sedadlách, kde nemajú problém sedieť ani ľudia vyššieho vzrastu. Variabilita kufra s dvojitým dnom ma tiež zaujala. Celkovo by som Nissan Note zhodnotila ako mestské vozidlo, ktoré sa v preplnených uličkách cíti ako doma. Bonusom tohto auta je systém štart-stop, ktorý šetrí pohonné hmoty tak na semafóroch ako aj v kolónach.

Text: PhDr. Viera Panáková
Foto: Alena Chorvátová

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode