V každej krajine nájdete zlých aj dobrých šoférov, tí slovenskí by mohli byť trochu slušnejší

12.03.2022 12:09

Anglický lektor Ben Gwillim je britský džentlmen a majster spoločenského správania, ktorý strávil 25 rokov v Britských ozbrojených silách a následne sa stal lektorom angličtiny. V našom hlavnom meste žije, jazdí a učí v jazykovej škole The Bridge od februára 2015. Rozprávali sme sa s ním o slušnosti na cestách aj o tom, čo pre neho znamená bohatá kariéra v armáde. 

 

Považuješ sa skôr za temperamentného alebo pokojného vodiča?

 

Myslím, že som sa konečne dostal do veku, kedy sa môžem nazvať pokojným vodičom, ale tiež sa musím priznať, že to tak nebolo vždy. Keď som bol mladší, nevedel som odolať rýchlosti, kvôli čomu som zopárkrát narazil na pravidlá. Takže – čím starší, tým múdrejší?

 

Ako hodnotíš šoférovanie na Slovensku? Aké sú podľa teba najväčšie rozdiely medzi Anglickom a Slovenskom?

 

V každej krajine nájdete zlých aj dobrých šoférov, ale myslím, že možno najväčším rozdielom je chýbajúca slušnosť. Ľudia by si mali uvedomiť, že o cesty sa delíme všetci a aby sme sa niekam dostali a systém fungoval, musíme trochu spolupracovať. Nechať ostatných v pokoji zaparkovať, odbočovať bezpečne a myslieť na medzery, ktoré treba nechať pri zaraďovaní sa ostatných vozidiel, aby mohla byť premávka plynulá – to všetko by určite pomohlo.

 

Ako si sa prispôsobil jazdeniu napravo, robilo ti to nejaké problémy?

 

Jazdenie napravo (teda na tej nesprávnej strane :)) mi nikdy nerobilo problémy. Dokonca som tu zopár rokov jazdil na mojom anglickom aute s volantom napravo. Môj mozog sa dokázal dobre prispôsobiť.

 

Dostal si na Slovensku niekedy pokutu alebo si bol účastníkom dopravnej nehody?

 

Zatiaľ ide všetko hladko – žiadne pokuty na Slovensku. (minulý rok som jednu dostal v Nemecku za prekročenie rýchlosti!)  Za tie roky som mal zopár nehôd, no takmer všetky boli na motorke. Skrátka, nie som veľmi dobrý vodič, ale motorky milujem. Našťastie pre mňa, nemocnice aj ostatných účastníkov cestnej premávky, moje motorkárske roky sú už za mnou, teda aspoň myslím... snáď.

 

Vieme, že pracuješ ako lektor angličtiny…čo ti viac sedí… online alebo offline učenie?

Dochádzaš do práce autom alebo učíš online?

 

Pre mňa neexistuje žiadna adekvátna náhrada za to, keď môžem byť priamo v triede so svojimi študentami. Ten jedinečný šum, atmosféru a ľudský kontakt jednoducho nenahradíte. Pre mňa to boli od začiatku pandémie dlhé dva roky. Inak učím online aj offline, no na dochádzanie do práce veľmi rád uprednostním mestskú hromadnú dopravu. Za 200 eur ročne, ktoré dám za električenku, sa to neskutočne oplatí.

 

Ako dlho učíš a ako si sa stal učiteľom?

 

Z armády som odišiel v roku 2008, v päťdesiatke som sa vrátil na univerzitu a po istom pomerne skľučujúcom čase strávenom v komerčnom svete som v roku 2014 začal učiť. Odvtedy som stretol obrovské množstvo zaujímavých ľudí všetkých vekových kategórií a myslím, že som napokon lepším učiteľom než som bol vojakom.

 

Čo pre teba znamená „byť dobrým učiteľom?

 

Čo sa týka jazykovej školy myslím, že všetko je o dobrom vzťahu so študentami. Potrebujeme napredovať v angličtine, ale tiež sa počas toho trochu zasmiať a zabaviť. Najviac ma teší, keď moji študenti využijú to, čo sa z angličtiny naučili, priamo v súvislosti so mnou (zvyčajne, keď si robia srandu z môjho veku a veľmi slabej slovenčiny!).

 

Skúsenosti aj z iného, celkom odlišného odboru. :) Prezradíš nám niečo o svojej kariére v armáde?

 

Život v armáde ma veľmi napĺňal a som hrdý na to, že som svojej krajine mohol slúžiť dlhých 25 rokov. Navštívil som veľa úžasných miest a stretol niekoľko výnimočných ľudí, ktorých vďaka tomu, čo sme spolu prežili, môžem nazvať mojimi priateľmi. No, časy sa zmenili, ja som sa posunul ďalej a teraz sa každé ráno teším na stretnutia s mojimi študentami.

 

Na akých druhoch vozidiel vieš jazdiť, na čo všetko máš vodičák? Aké najzaujímavejšie vozidlo si mal možnosť šoférovať?

 

Vlastne mám vodičák skoro na všetko, aj keď na niektoré druhy vozidiel by som si ho už musel obnoviť. Zvykol som jazdiť napríklad na kĺbových nákladných autách a vodičák mám aj na všetky druhy autobusov. Ako som si robil vodičák na autobusy, jazdil som na starom londýnskom double-deckeri. Mal iba tri rýchlosti, ale nemal ešte modernú synchronizovanú prevodovku, čo komplikovalo celú situáciu. Našťastie som pri tom aspoň nemusel nosiť šoférsku čiapku.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode