V budúcnosti nevylučujem mať elektrické auto

01.12.2023 09:44

 

Mladý herec Kristián Baran sa predstavil našim čitateľom a čitateľkám nielen ako začínajúci herec, ale aj ako vodič, ktorý naberá jazdné skúsenosti a už zažil množstvo príhod, ktoré si môžete prečítať, ale aj pozrieť testovacie videá, kde nám predstaví nový model iX1 XDrive 30 od značky BMW.

 

Si tohtoročný čerstvý herec po promóciach a momentálne si na voľnej nohe. Máš viacero pracovných aktivít v divadlách a hráš v seriáli Nemocnica. Kde ťa môžu diváci vidieť?

 

Zaujímavosťou je, že som išiel z technickej školy na herectvo a som rád, že som sa tak rozhodol. Diváci ma mohli vidieť v rôznych predstaveniach SND, kde hrám doteraz Skrotenie zlej ženy, Veselé paničky windsorské, Hriech jej pastorkyne. A môžete ma vidieť v predstavení Vojna a mier. Okrem hosťovania v SND, hrám aj v Trnavskom divadle, v novom nitrianskom divadle a v divadle Artefakt, s ktorým jazdíme okrem Slovenska, aj do Čiech.

 

Pochádzaš z Prešova a kilometrovo najazdíš dosť, vzhľadom na to, že si si robil vodičák v 17-tich s rokoch. Mal si už dopravnú nehodu?

 

Najazdených mám vcelku dosť jazdných kilometrov nakoľko som nejaký čas pracoval pre donáškovú službu. Mám za sebou jednu dopravnú nehodu, keď sme v Prešove prechádzali z hlavnej cesty na ďaľšiu hlavnú cestu a križovatka bola situovaná tak, že sme museli dávať prednosť. Predo mnou išla Škoda Octavia Combi, pozrel som sa do strán, plynulo som šiel, keď zrazu kamarát na sedadle spolujazdca zakričal, aby som zastavil, ale už bolo neskoro. Zabrzdil som do auta! Najviac ma vystrašila nálepka na aute, že sú tam deti. Našťastie sa nikomu nič nestalo a na našom aute bolo rozbité iba svetlo a vpredu puknutý blatník. Octavia mala prerazený zadný nárazník a zvesenú lištu, nič extra. Ťažko bolo, keď som otcovi volal, že som mu nabúral auto. …

 

Robil si pre donáškovú službu a stala sa ti nejaká nepríjemná situácia počas jazdy s firemným autom?

 

K dispozícii som mal ich auto a mohol som ho využívať aj na súkromné účely. Raz v zime som išiel s kolegom domov a napadlo nás, že sa pôjdeme šmýkať na parkovisko na ručnej brzde. Dáme si driftovačku...lenže som sa rozbehol s ručnou brzdou a chcel spraviť drift, avšak sneh nebol v dobrej kvalite, tak som to dal naplno doprava a pochopil som, že sme narazili do obrubníka, kde nás nadvihlo a vrátilo naspäť. 

 

Už si sa so žiadnym šmykom po tej skúsenosti nestretol?

 

Bolo to už dávnejšie, ale mal som šmyk na ľade, a ani neviem, ako som to celé vycentroval, lebo som tiež niekam išiel s kamošom. Ulica sa točila a rychlejšie som sa rozbehol, v tom som sa zľakol a prudko zošlapol brzdu, čo som nemal robiť a dvakrát sme urobili hodiny. Potom sa auto vycentrovalo, ako sa cesta stíčala doprava. Aqaplaining na vode som nemal, ale nemám rád keď prší na diaľnici. Mám voči tomu rešpekt.

 

 

Kde v zahraničí si jazdil a aké to tam bolo v doprave?

 

V Taliansku je to dosť divoké, a zároveň milé. Oni púšťajú chodcov, aj keď nie sú na prechode pre chodcov. Sú tolerantní, hoci vkuse trúbia. Ten temperament majú, ale oproti našim vodičom, ktorý svoj hnev vybýjajú za volantom a milí nie sú až kým nejdú spať. V Taliansku sú vodiči určite pozitívnejší.

 

Ako vnímaš dnešnú elektromobilitu na cestách?

 

Veľmi dobre, pretože elektromobilita je budúcnosť. Hlavne dojazd v elektromobiloch sa už zväčšuje, čo je dobré na dlhších trasách. Dobré je mať pri takom aute rodinný dom, je tam ľahšie nabíjanie cez noc ako behanie po nákupných centrách, kde bývajú nabíjacie stanice veľakrát obsadené. Dokonca je ekonomicky výhodnejšie nabíjať cez fotovoltiku, pretože sú tam nízke náklady. Je to skvelá investícia, ktorá sa určite oplatí. Študoval som taký odbor na technickej škole. Inak v budúcnosti nevylučujem mať elektrické auto, už teraz sa teším, keď večer na takom aute budem jazdiť, pretože to mám rád... 

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode