Úžitkový crossover Kia Cross GT a Supermanom inšpirovaná Kia Optima

12.02.2013 13:26

 

 

  • Cross GT posúva dizajn značky Kia smerom, ktorý predznamenáva budúcnosť
  • Najznámejší superhrdina na svete sa spojil s výkonným a moderným hybridným sedanom značky Kia

 

Spoločnosť Kia Motors America (KMA) na práve prebiehajúcom autosalóne v Chicagu (USA) slávnostne odhalila skvostný koncept Kia Cross GT. Vo svetle cvakajúcich fotoaparátov ohromil Cross GT divákov svojím elegantným a zároveň rešpekt vzbudzujúcim vzhľadom, ktorý zas a znova potvrdzuje renomé spoločnosti Kia vo vzťahu k dizajnu svetovej úrovne. Cross GT predstavuje dokonalé spojenie novodobej technológie a prírody. Vytvára harmonickú spoluprácu medzi vodičom a vozidlom, pričom nezabúda na životné prostredie. Ide o čisto koncepčné vozidlo, ktoré odhaľuje potenciálny zámer spoločnosti Kia Motors ponúknuť väčší luxusný automobil typu CUV (Crossover Utility Vehicle), než je súčasný model Sorento.

Kým séria koncepčných vozidiel GT pochádza z nemeckého Frankfurtu, Kia Cross GT sa zrodila v dizajnérskom centre spoločnosti Kia Motors (KDCA) v kalifornskom meste Irvine. Práve táto dielňa vdýchla život konceptom Trackster, KV7 a Soulster a nedávno aj úplne novému sedanu Forte (modelový rok 2014). Rozmery automobilu Kia Cross GT, ktorý prebral podvozok od konceptu GT, sú porovnateľné s jeho spoľahlivým súrodencom so zadným náhonom. Disponuje krátkymi prevismi, dlhým rázvorom a agresívne širokým postojom. Vďaka vyššej konštrukcii poskytuje Cross GT lepšiu viditeľnosť. Určite treba pripomenúť, že štvorkolesový pohon je zárukou lepšieho výkonu a bezpečnej jazdy za akýchkoľvek poveternostných podmienok.

Kia Cross GT čerpá inšpiráciu z prírody, napreduje vďaka technológii a užíva si aj slávu legendárneho modelu Fusion Copper. Poháňa ju úsporný hybridný motor, ktorého cieľom je znížiť uhlíkové emisieu vozidla a zároveň poskytovať vynikajúci výkon bez kompromisov, ktorý by ste od priestranného luxusného crossoveru ani neočakávali.

Pohonnou jednotkou je moderný 3,8-litrový hybridný motor V6, automatická 8-stupňová prevodovka a štvorkolesový pohon, ktorý zvyšuje krútiaci moment. Podporu motoru V6 zabezpečuje plochý elektromotor, umiestnený medzi spaľovacím šesťvalcom a prevodovkou. Tento systém predstavuje evolúciu v oblasti paralelných hybridných systémov značky Kia. Elektromotor je precízne uložený pod podlahou v zadnej časti vozidla. Výsledkom spolupráce šesťvalca a elektromotora je krútiaci moment 678 Nm, výkon 400 koní a dojazd 32 km. Tieto parametre zaručujú skvelý výkon a zároveň vynikajúcu spotrebu.

Aj keď ide o stopercentne koncepčnú pohonnú jednotku, overená hybridná technológia značky Kia spolu so štvorkolesovým pohonom vyvolávajú optimistické predstavy o tom, že jedného dňa si nájdu cestu aj do sériovo vyrábaného vozidla.

Kia Cross GT v sebe nezaprie pokrvné zväzky s modelom Sorento. Jeho výzor je dokonca ešte impozantnejší. S dĺžkou rázvoru 3 099 mm prevyšuje Sorento o 399 mm a celkovou dĺžkou 4 897 mm nad ním vyhráva o 213 mm. V porovnaní s týmto modelom je Kia Cross GT so šírkou 2 009 mm o 125 mm širšia, ale čo sa týka celkovej výšky, s 1 659 mm za ním zaostáva o 41 mm, čím tento koncept získava nižšiu strechu, ako väčšina veľkých vozidiel CUV. Kia Cross GT je navrhnutá tak, aby sa v jej príjemnou interiéri pohodlne odviezli štyria cestujúci aj s batožinou. A vďaka prirodzenému osvetleniu, vzdušnej kabíne a mierne zošikmenej kapote sa v tomto vozidle vodič cíti ako doma aj uprostred preplneného mesta.

Sofistikovaný výzor konceptu Cross GT ešte vylepšuje dvojica dverí s uchytením vzadu. Jedinečné usporiadanie umožňuje jednoduchý prístup na zadné samostatné sedadlá a ponúka štedrý výhľad na luxusné materiály a povrchy tohto vozidla. Do batožinového priestoru sa dostanete prostredníctvom dverí tzv. „véčkového“ dizajnu, ktoré tvoria klasické výklopné dvere s presklenou hornou časťou. Vďaka využitiu osvetlenia s pokrokovou technológiou LED získava Cross GT výrazný a jedinečný charakter, ktorý dramaticky zvýrazňuje typická predná mriežka chladiča značky Kia. Do kabíny prúdi svetlo cez viacpanelové strešné okno so šesťuholníkovým  presklením, ktoré zdôrazňuje luxusný výzor modelu.

 

Späť

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode