Už potrebujem auto do mesta…

03.09.2022 12:27

Muzikálový herec David Árva a jeho auto-moto svet! Prečo musel opakovať skúšku v autoškole, kedy sa zoznámil so značkou Dacia a v blízkej dobe rozmýšľa nad kúpou auta. Všetko sa dozviete v našom rozhovore, ale dojmy z testovania novej Dacie Jogger.

Vyštudoval si operný spev na konzervatóriu a neskôr muzikálový spev na Akadémii Umení. Diváci ťa môžu vidieť účinkovať na Novej scéne v muzikáloch Bedári, Turandot, Jánošík, ale určite ťa ešte niekde môžu uvidieť?

 

V seriáli Nemocnica som si zahral väčšiu epizódnu postavu asi v desiatich častiach. V polovici septembra tohto roku idem skúšať nový muzikál Vyznanie, na hity Mariky Gombitovej a bude to pod režisérskou taktovkou Jána Ďurovčíka. Budem tam robiť vedľajšiu mužskú postavu a so mnou budú účinkovať známi muzikáloví herci, ale neprezradím ktorí, pretože vás po naštudovaní chcem pozvať do divadla a verím, že si to diváci užijú spolu s nami, na čo sa veľmi teším.

Kde si si robil vodičák a aké spomienky máš v spojitosti s ním?

 

Pred 12 rokmi som si robil vodičák v Bratislave, ale na skúške ma vyhodil pán policajt a skúšku som si zopakoval. Jazdili sme v úzkych uličkách a zrazu mi pred auto skočila jedna stará pani a musel som prudko zabrzdiť. Policajt mi povedal, že som prudko zabrzdil a mal som predvídať, čo sa stane a za mnou by potom vodič nemusel tak tesne dobrzdiť, tak mi tú skúšku nedal. O týždeň som ju urobil, dokonca ma iný p. policajt súril, lebo sa ponáhľal na dovolenku do Turecka. :)

Stretol si sa v živote so značkou Dacia?

 

Môj švagor má štvorkolku Daciu Duster a veľa sme s ňou jazdili na chalupu. Duster vylezie do hocijakého kopca a nerovného terénu. Je to dobré auto pomer cena a výkon. Práve rozmýšľam, že je tu čas, že už musím kúpiť auto, lebo zatiaľ sa presúvam len na bicykli, MHD a inými dopravnými prostriedkami, takže by som v krátkej budúcnosti kúpil nejakú jazdenku. Mám viac pracovných aktivít a už to vôbec časovo nestíham skĺbiť a budem potrebovať auto. Možno by som rozmýšľal nad nejakou Daciou do mesta napríklad ako je Sandero alebo nová Dacia Spring.

Čo nemáš rád na našich cestách, čo vodiči zvyknú robiť?

 

Neznášam jazdenie niektorých taxikárov, ktorí sa lepia na autá, myšičkujú a ohrozujú iných vodičov. Páči sa mi, ako šoférujú v rakúski vodiči. Žil som tam rok po skončení konzervatória a v ich cestnej premávke vidieť disciplinovanosť, tolerantnosť hlavne, keď idú cyklisti alebo chodci cez prechod, tak vodiči ihneď zastavia. Sú určite empatickejší ako naši slovenskí vodiči.

 

 


Dokonca majú v Rakúsku lepšie cyklotrasy ako u nás, ktovie kedy sa to u nás zmení?!

 

Cyklistické trasy sú síce v Rakúsku lepšie, ale pomaly sa na tom pracuje aj u nás a snáď za pár rokov to bude aj u nás lepšie. Všímam si, že na našich cestách je čoraz viac cyklistov. Verím, že tak, ako sa to začalo budovať, tak sa to dobuduje a budeme moc viacerí jazdiť viac na bicykli ako na autách. Aj smogu by bolo menej a nebol by problém s parkovaním, lebo je rozdiel parkovať v centre auto a bicykel…

 

Ak by si si mal vybrať dobu, v ktorej by si žil a teda aj autá, ktoré by sa ti páčili, tak ktoré by to boli?

 

Jazdiť na autách v 30-40 tych rokoch a možno by to bolo v Amerike… to by sa mi páčilo. V tej dobe sa vedeli elegantne obliekať aj k autám. Mužská elegancia bola mužská a ženská bola ženská. A tie autá boli niečím vynímočné a mali noblesu. Dnes sa všetko zlieva do jedného…jednoducho povedané, páčia sa mi veterány. :)

 

Text, foto a video: Alena Chorvátová   

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode