Už aj seniori presadajú do SUV a uprednostňujú modernejšiu výbavu

17.08.2017 16:20

Záujem starších ľudí  o SUV sa takmer zdvojnásobil, rastie aj dopyt po MPV a combi

 Moderné technológie dokážu riadenie vozidla výrazne zjednodušiť a zvýšiť bezpečnosť jazdy. Seniori sa však k takýmto novým výdobytkom techniky často stavajú s rezervou. Akési zaužívané pravidlo, že seniori nemajú radi veľké autá s modernými technológiami a kupujú tzv. holé autá s minimom výbavy sa začína  meniť.

V porovnaní s prvými siedmymi mesiacmi roku 2016  kupovali seniori tento rok stále viac jazdených áut s modernými technológiami, ktoré zvyšujú komfort a bezpečnosť ich jazdy. „U  starších ľudí vzrástol záujem o automobily vybavené napríklad tempomatom, palubným počítačom, ESP, parkovacími senzormi, asistentom rozjazdu do kopca či xenónmi, ktoré im umožňujú sa lepšie orientovať v šere a tme. Je pozitívne, že si aj ľudia vo vyššom veku pomaly začínajú kupovať autá, ktoré sú schopné im určitým spôsobom pomôcť pri jazde,“ komentuje záujem seniorov generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová. A ďalej dodáva: „Pomalý nárast zaznamenávame aj v prípade  automatickej prevodovky, ktorá odbúrava nutnosť sústrediť sa na radenie a seniorom umožňuje venovať sa viac premávke ako samotnému autu.“

Na cestách sa zároveň začína objavovať viac  starších ľudí sediacich za volantom veľkého SUV či MPV. Oproti minulému roku sa ich záujem o SUV autá takmer zdvojnásobil. Na popularite získali aj MPV-čka, ktorých predaje vzrástli o 51 %. „SUV-čka a MPV-čka  skôr narodení volia aj z dôvodu pohodlnejšieho nastupovania a vystupovania či lepšieho výhľadu. Vďaka rôznym technológiám sú autá aj lepšie ovládateľné, takže sa už prestávajú báť ich veľkosti,“ objasňuje Topolová.

Najobľúbenejšou značkou naďalej zostáva Škoda so svojím modelom Fabia, ktorú volí 10 % seniorov a Octavia, ktorú si zaobstaralo 6 %. Rastúcu obľubu SUV-čiek možno vidieť na treťom najpredávanejšom modele, ktorým je  Suzuki SX4. Do prvej desiatky sa dostali aj Dacia Duster, Volkswagen Touran či Nissan Qashqai.

 

Vodiči vyššieho veku uprednostňujú autá s benzínovým motorom (59 %) a náhonom na predné kolesá (88 %). Medzi najobľúbenejšie farby patria šedá, čierna a červená.

Najpredávanejšie modely za prvých 7 mesiacov 2017

1

Škoda Fabia

2

Škoda Octavia

3

Suzuki SX4

4

Opel Astra

5

Volkswagen Passat

6

Citroen C3

7

Dacia Duster

8

Peugeot 206

9

Volkswagen Touran

10

Nissan Qashqai

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode