Úspora pre každú rodinu

18.07.2015 00:00

Herečka Alena Ďuránová a partnerka režiséra Michala Náhlika po dlhom čase sadla za volant. Testovaný model bol značky Kia Rio sedan

V Búrlivom víne ste hrali právničku Dášu, v Divokých koňoch podnikateľkou Simonou. Zmena vizáže, úplne iná postava. Ste žena viacerých tvárí a určite to dokážete nielen v seriáloch, ale aj na javisku. Stíhate to popri materských povinnostiach?

No musím, ak sa chcem živiť hereckou prácou. Som síce na materskej dovolenke, ale pomáha mi môj partner, aby som to všetko zvládala. Už mi prišla ďaľšia seriálová ponuka, tak verím, že ma diváci čoskoro uvidia znovu v televízii JOJ. Možno mnohí nevedia o mojom trvalom angažmáne v štátnom divadle Košiciach, kde pôsobím už 15 rokov.

Viem o vás, že ste stíhali pri tom všetkom hosťovať v bratislavskom SND alebo sa mýlim?

To bolo ešte pred prichodom Emy, hosťovala som v predstaveniach Večer trojkráľový, Amadeus, Vejár a Ivanov.

Pendlujete spolu s partnerom medzi BA a Košicami a presúvate sa väčšinou vlakom, keď ani váš partner nejazdí autom? Nechýba vám auto v rodine?

Jazdíme vláčikom, ale kúpila som od brata ojazdený VW Passat, len zatiaľ na ňom nejazdím. Majú ho moji rodičia, ale už rozmýšľam na kondičnými jazdami, keďže som nejaký čas nejazdila. Aj toto testovanie ma nakoplo, že to musím urobiť čím skôr. Hneď ako nájdem v diári voľný termín, idem do toho!

Predpokladám, že vodičák ste urobili v Košiciach...záverečné skúšky ste zvládla dobre?

Hej, bolo to v Košiciach a vodičák som si robila ako tehotná na malej Toyote Yaris. Skúšky som mala dva týždne pred pôrodom a nemala som žiadny problém. Až po pôrode nastal u mňa blok a už som nesadla za volant. Dostala som akýsi panický strach, ale viem, že ho prekonám. Môj otec je šofér z povolania a tiež ma v tom podporuje, že to zvládnem.

Tak teda váš otec bol prvý, čo vás zasvätil do šoférovania?

S otcom mám veľkú prax a vždy mi hovorí o odstupe od iných áut a plynulosti jazdy v cestnej premávke. On bol prvý, ktorý mi všetko vysvetlil aj ohľadom bezpečnosti.Povedal mi,že môžem byť vynikajúca šoférka, ale vždy musím byť ostražitá a opatrná, lebo neviem, čo urobí šofér za mnou, predomnou....100% sústredenosť a vedieť predvídať, okamžite reagovať.

V seriáloch vás náhodou neposadili za volant?

V Búrlivom víne som šoférovala automat a režisér ma trošku napomínal, aby som išla rýchlejšie, lebo to vyzeralo veľmi smiešne. Pri parkovaní som mala auto nasmerované do parkovacích čiar, ale aj tak som zaparkovala, že vedľajšie auto neotvorilo dvere.

Väčšina žien sa bojí parkovania a nie každá má odhad. Možno by sa to mali viac učiť v autoškole?

Parkovanie v autoškole mi nerobilo problém, mala som dobreho inštruktora a bola som ako naprogramovaná! Teraz je to už iné, aj som si párkrát sadla do auta. Stále to ešte neni ono. Treba jazdiť viac a pravidelne získavať jazdné skúsenosti. Našťastie bývame v centre Bratislavy a dlhšie trasy idem s MHD. Ak sa ponáhľam na natáčanie, tak idem taxíkom.

Máte dcérku, ktorá ešte potrebuje autosedačku. Kedysi sa autosedačkám nepripisoval taký význam a ani sa nepoužívali, ale v dnešnej hektickej premavke je to asi potrebné?

Ani ja som nemala ako malá autosedačku, ale dnes je to treba hlavne kvôli bezpečnosti. Môžete mať vzadu nápis, že dieťa v aute aj tak to nikto nerešpektuje. Vodiči sú zbrklí, netolerantní a mnohí sa správajú agresívne. Nemajú sebareflexiu, že niekto ide pred nimi alebo za nimi. Vyžadujú štýl jazdy akym jazdia oni. Absolútne šialenstvo!

...a nebolo ani toľko áut na cestách...

Dnes majú rodiny 2-3 autá a v aute vidíte iba jedného človeka. To je neekonomické a spôsobuje to preplnenie ciest. Nehovorím o exhalátoch v ovzduší. Páči sa mi, že sú také stránky, kde sa ľudia zvezú jedným autom do jedného miesta, kam idú. Vyjde ich to lacnejšie a je to výhodné pre všetkých.

Tak  moja menovkyňa Alenka, predsa ste si sadli za volant rodinného auta Kia Rio vo verzii sedan 1,2 D-CVVT. Bolo to stresujúce a náročné?

Vôbec nebolo! Najprv som si myslela, že vôbec nenaštartujem a nebudem sa vedieť orientovať, ale opak je pravdou. Aj mojej dcére sa dobre sedelo v autosedačke, v pohode pozorovala okolie. Mne sa za volantom sedelo super a pomaly som objavovala veci, čo som si myslela, že som už dávno zabudla. Či už prehadzovanie rýchlostí 5-stupňovej manuálnej prevodovky a riadenie veľkého priestranného auta. Je fakt veľké nielen zvonku, ale aj vo vnútri a pre mňa je to jednoznačne rodinné auto vhodné na presúvanie krátkych aj dlhých tras ako má naša rodina... medzi západom a východom. K tomu dobrý zvuk autorádia s ovládaním na volante a dobrý výhľad z auta bol úžasný pocit. Kia Rio sedan je bezpečným autom, necítila som pri jazdení jamy, ktoré v okolí Petržálky sú na každom rohu. Páčili sa mi vkusné červené ručičky na prístrojovke a k vonkajšej červenej farbe to bolo elegantné. Motoricky bolo benzínové auto tiché a jedna dvojka stíhala ako mala. Zdochlo mi to však iba raz! Všetko šlo hladko, možno mi len chýbala vpredu lakťová opierka. Cítila som sa v aute majestátne, komfortne a veľa rodín by pozitíva sedana určite využilo. Hlavne priestor, bezpečnosť (6 airbagov) a úspornosť (6 litrov na 100 km je super priemerná spotreba na také veľké auto!). Cena 10 540 eur osloví nejednu mladú rodinu, ktorá takýto typ auta potrebuje.

Text: Alena Chorvátová

Foto: autorka

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode