Urýchľovanie inovácií vodíkovej technológie a trvalo udržateľnej mobility zajtrajška bez emisií CO2

10.05.2021 20:24

Inovatívne schopnosti a možnosti výroby sa predstavia od roku 2022 na malej sérii modelov BMW i Hydrogen NEXT Oddelenie Lightweight Construction and Technology Centre v meste Landshut v oblasti výroby komponentov pre vodíkový pohon.

Vývoj technológií pohonu bez emisií CO2 patrí medzi najvyššie priority spoločnosti BMW Group. Pri raste e-mobility môžu zohrať významnú úlohu aj vodíkové vozidlá a z dlhodobého hľadiska môžu predstavovať ďalšiu z možností. Rovnako ako elektrické vozidlá, aj automobily na vodík využívajú elektrický pohon. Avšak potrebnú energiu nezískavajú z vysokonapäťových batérií, ale vyrábajú si ju priamo na palube z vodíka. Využívanie inovatívnej vodíkovej technológie tak môže pomôcť k ďalšiemu znižovaniu uhlíkovej stopy.
 

Lightweight Construction and Technology Centre (Centrum pre odľahčené konštrukcie a technológie) v nemeckom meste Landshut pri tom zohráva kľúčovú rolu, pretože tu vznikajú podstatné komponenty pre vodíkovo-elektrický pohon, ktoré sa od roku 2022 dostanú do vozidla BMW i Hydrogen NEXT, pričom inštalácia celého systému s palivovými článkami sa bude odohrávať v Mníchove. Bavorský minister hospodárstva Hubert Aiwanger a Dr. Andreas Wendt, člen predstavenstva spoločnosti BMW Group, si v rámci podujatia Deň vodíkovej technológie na vlastné oči pozreli významné inovačné schopnosti spoločnosti a zároveň aj možnosti výroby v oblasti vodíka.

„Som presvedčený, že vodíková technológia nadobudne význam. A som pripravený spraviť z Bavorska špičkovú lokalitu pre vodíkovú technológiu,“ prehlásil Hubert Aiwanger, podpredseda bavorskej vlády a minister hospodárstva, regionálneho rozvoja a energetiky počas návštevy závodu na výrobu komponentov v dolnobavorskom meste Landshut. „Momentálne sa zameriavame na vybudovanie vodíkovej infraštruktúry a to na národnej aj medzinárodnej úrovni – od výroby až po používanie.“

„Tu, v našom Centre pre odľahčené konštrukcie a technológie, vytvárame dôležité inovácie pre mobilitu budúcnosti,“ povedal Dr. Andreas Wendt, člen predstavenstva spoločnosti BMW Group zodpovedný za nákup a dodávateľskú sieť. „Vyvíjame vysoko komplexné komponenty vytvorené presne podľa požiadaviek našich automobilov. Týmto spôsobom závod neustále prispieva k transformácii spoločnosti smerom k e-mobilite. Naša vlastná výroba komponentov v meste Landshut prispieva k rozvoju inovácií viac ako kedykoľvek predtým.“

Malá séria druhej generácie modelu BMW i Hydrogen NEXT príde koncom roka 2022

Vodíkové vozidlá si vytvárajú potrebnú elektrickú energiu z vodíka priamo na palube a ponúkajú tak mnoho výhod. Viac vyhovujú zákazníkom, ktorí často jazdia na dlhé vzdialenosti, poskytujú vysokú mieru flexibility a nepotrebujú pravidelný prístup k elektrickej nabíjacej infraštruktúre. Dopĺňanie vodíka trvá iba pár minút, rovnako ako v prípade konvenčných palív. Vozidlá, ktoré jazdia na vodík vytvorený pomocou obnoviteľnej energie, môžu výrazne prispieť k dosahovaniu klimatických cieľov.

Spoločnosť BMW Group predstaví v roku 2022 malú sériu vozidiel BMW i Hydrogen NEXT. Vychádzať budú z aktuálneho modelu BMW X5, poháňať ich bude elektrina vytvorená z palivových článkov a vypúšťať budú iba vodnú paru. Spoločnosť BMW Group čerpala pri vývoji tohto automobilu zo skúseností s piatou generáciou svojho elektrického pohonu. Avšak podmienky, ktoré by zákazníkom spoločnosti BMW Group umožnili využívať vodíkové vozidlá, ešte nie sú splnené. Treba ešte vynaložiť ďalšie úsilie – zvlášť s ohľadom na infraštruktúru na plnenie vodíka ako aj na celkový energetický systém, aby bol v dostatočnom množstve dostupný ekologicky vyrobený vodík v cenách prijateľných aj pre individuálnu mobilitu.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode