ÚPLNE NOVÝ renault austral: zvuk kvality

22.08.2022 09:34

 

Kvalita v novom modely ďaleko presahuje výber materiálov a najmodernejšiu palubnú techniku. Olivier, odborník na kvalitu, vysvetľuje ako pracoval na jednom zo symbolických prvkov dizajnu interiéru prvého SUV Renault Nouvelle Vague: posuvnej opierke rúk – a prečo je to také vzrušujúce.

 

Prvá vec, ktorá vám udrie do očí, keď sa posadíte do hi-tech interiéru úplne nového modelu Renault Austral, je harmónia. Ďalšia vec, ktorá vás upúta, je obrazovka OpenR, ktorá sa prebúdza uvítacími zvukmi. Tretím štýlovým prvkom, ktorý si nemôžete nechať ujsť, je dizajnová jednotka vo verziách s automatickou prevodovkou: ergonomická posuvná opierka rúk. Navedie vašu ruku do správnej polohy, aby ste mohli využívať multimediálnu obrazovku a tlačidlá pod ňou.

 

„Odborník na vnímanú kvalitu má za úlohu zabudovať hodnotu do základných funkcií a vyvolať pozitívne emócie tam, kde ich najmenej čakáte.“ Olivier, expert Renault.

 

Svetlo reflektorov na dizajnérsku jednotku

 

Olivierova práca ako odborníka na vnímanú kvalitu si vyžaduje jemnosť: dbá na to, aby každý nový model radu Renault bol konzistentný a aby rôzne časti karosérie vozidla tvorili celok. Kontroluje kvalitu materiálov, dohliada na celý proces premeny obrazu na rysovacej doske na auto pripravené na cesty a kontroluje, či sú pohyby hladké a povrchy v jednej rovine.

 

Výnimkou nie je ani úplne nové SUV Renault Austral, ktoré sa dostane čoskoro na trh. Olivier a jeho kolegovia ho skúmali zo všetkých strán, aby zvýšili kvalitu na vynikajúcu úroveň.

 

„Pracovali sme na všetkých pohyblivých častiach v úplne novom modely Austral. Ak by som mal spomenúť jeden, tak to bude posuvná opierka rúk,“ hovorí. „Na centrálnej konzole sme mali fantastickú multifunkčnú dizajnérsku jednotku, ale presúvanie tam a späť nebolo obzvlášť vzrušujúce. S vedúcim interiérového dizajnu sme premýšľali, ako to urobiť atraktívnejšie.“

Kľúčom bol zvuk

 

Pridanie špecifického zvuku, ktorý počujete, keď pohybujete opierkou ruky tam a späť, sa čoskoro stal samozrejmosťou.

 

„Okamžite nás napadlo pridať zvuk, ktorý by ladil s pohybmi opierky rúk: trochu kovový ‚zárez‘.“

 

Olivier presne vedel, ako chce, aby to znelo, ale musel nájsť slová, ktorými by to opísal pre zvyšok tímu... Našťastie sa venuje aj iným druhom mechanizmov a našiel ten, ktorý potreboval, aby „počuli“, čo mal na mysli. Je nadšencom hodiniek – digitálnych, pretože sú praktické a automatické a ich presné mechanizmy majú dokonalú povrchovú úpravu, čo považuje za fascinujúce. Náhodou mal na ruke také, ktoré vydávali presne ten zvuk, čo mal na mysli.

 

„Hodinky, ktoré nosím pri športe, majú presne ten zvuk, na ktorý som myslel pre posuvný systém v opierke rúk Austral. Je to krásny zvuk; zákazníci môžu počuť precíznosť remeselného spracovania.“

 

Presnosť a kontrola: dve slová vo vnímanej kvalite

 

Projektovému tímu a dizajnérskemu tímu sa táto myšlienka okamžite zapáčila a všetci sa pustili do práce na vytvorení príťažlivého kovového zvuku. Do opierky rúk zabudovali 13 rovnomerne rozmiestnených zárezov, aby vytvorili pocit na milimeter presného nastavenia a príjemného zvuku.

 

„Nakoniec máte pocit, že to už nie je len časť, ktorá sa posúva dopredu a dozadu: je to jednotka, ktorú môžete presne ovládať, vďaka čomu cítite niečo, čo je v súlade s predstavou vnímanej kvality vo vozidle." Olivier nepochybuje o tom, že práca na zvukoch pohyblivých častí prináša používateľom skutočnú hodnotu. „Sme skutočne hrdí na výsledok a nemôžeme sa dočkať, kedy si budúci majitelia modelu Austral začnú užívať pohyb posuvnej opierky rúk."

 

Olivier ďalej pracuje na rovnakom zvukovom princípe do ďalších budúcich vozidiel v ponuke Renault, ktoré  budú čoskoro odhalené.

 

 

 

 

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode