TOYOTA PRIUS uspela v štúdi mestskej dopravy S NULOVÝMI EMISiAMI

08.09.2016 11:30

Údaje získané z viac ako 2 200 km testovacích jázd, simulujúcich typický pohyb vozidiel po Ríme, ukázali, že vozidlá Prius zapojené do testovania strávili v priemere 73,2 % cestovného času (62,5 % prejdenej vzdialenosti) v režime s nulovými výfukovými emisiami. Tieto hodnoty zohľadňujú aj čas, keď vozidlo stálo s automaticky vypnutým spaľovacím motorom.

- Výskum realizovaný rímskou univerzitou Università di Roma ukázal, že Prius sa v rámci krátkych ciest po meste pohybuje prevažne v režime s nulovými emisiami.

- Do štúdie sa zapojilo 20 vodičov, ktorí absolvovali trasu dlhú 37 km naprieč Rímom.

 Vozidlá vykazovali nulové emisie počas 73 % času jazdy a na viac ako 62 % celkovej prejdenej vzdialenosti.

- Takmer 45 % energie zaistil elektromotor, pričom jedna tretina energie potrebnej na pohon vozidla bola vyrobená pomocou rekuperácie.

V univerzitnom teste, ktorý simuloval jazdy obyvateľov miest, dokázal nový Prius štvrtej generácie mimoriadnu schopnosť pohybovať sa čisto na elektrinu a s nulovými výfukovými emisiami. Výskum realizoval tím z rímskej univerzity Università di Roma.

 

Ešte lepšie výsledky Prius dosiahol v typickej mestskej zástavbe, kde majú otázky hluku, znečisťovania a kvality ovzdušia ešte vyššiu prioritu. Na týchto úsekoch trás vykazoval Prius nulové emisie počas 79,4 % cestovného času, resp. na 76,3 % prejdenej vzdialenosti.

 

Na dosiahnutých výsledkoch má zásluhu najnovšia pohonná sústava, ktorou je Prius vybavený. Vďaka systému Hybrid Synergy Drive takmer 45 % hnacej sily sprostredkoval elektromotor, pričom 34,3 % spotrebovanej elektrickej energie vyrobil systém rekuperačného brzdenia. Inými slovami, viac ako tretina elektrickej energie využitej na pohon kolies testovacích vozidiel bola vyrobená iba brzdením alebo spomaľovaním vozidla.

 

Do študijného projektu sa zapojilo 20 vodičov s rovnomerným zastúpením mužov a žien vo vekových skupinách do/nad 35 rokov. Rovnomerné bolo aj zastúpenie účastníkov, ktorí už hybridný automobil šoférovali, a tých, čo s týmto typom pohonu ešte nemali žiadne skúsenosti. Každý z vodičov absolvoval identickú trasu dlhú 37 km naprieč Rímom a späť. Mestom prechádzali v troch rôznych častiach dňa – ráno, popoludní a večer. Testovaným vozidlom bol štandardný model Prius Style so 17" kolesami. Pri všetkých jazdách bol zvolený jazdný režim Eco a bola vypnutá klimatizácia. Účastníci vždy dodržiavali rýchlostné limity.

 

Nový Prius, ktorý je celosvetovo najpredávanejším hybridným modelom, dosiahol historicky najvýznamnejší medzigeneračný posun, pokiaľ ide o emisie a spotrebu paliva. Úspech modelu Prius sa však netýka len stále pozoruhodnejších hodnôt spotreby. Dnešný Prius, uvedený 18 rokov po zrode modelu prvej generácie, je navrhnutý a skonštruovaný tak, aby sa mimoriadne príjemne šoféroval vďaka intuitívnemu ovládaciemu rozhraniu, tichému chodu a agilným jazdným vlastnostiam.

 

Prius so svojím prepracovaným vzhľadom a skvelou ovládateľnosťou, za ktorú vďačí novej, prvýkrát využitej podvozkovej platforme TNGA, má všetko, čo by mal hybridný automobil 21. storočia ponúknuť. Môže sa pritom oprieť o neotrasiteľnú povesť odolnosti, spoľahlivosti a kvality s viac ako deviatimi miliónmi vozidiel predaných po celom svete.

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode