TOYOTA Prius+ modernizácia pre rok 2015

10.10.2014 09:15

Významná modernizácia jediného plne hybridného 7-miestneho vozidla pre Európu 

 

  • Dynamickejší exteriér, prepracovanejšie vyhotovenie interiéru
  • Rozšírený rad najmodernejších technológií
  • Vylepšený pomer hodnoty a ceny
  • Pohonné jednotky spĺňajúce emisnú normu Euro 6

 

Prius+ sa po prvýkrát dostal na trh v roku 2012 ako prvé plne hybridné 7-miestne vozidlo určené pre Európu.

V prednej časti s novým dizajnom sa teraz nachádzajú nápadné štýlové prvky „Keen Look“ a „Under Priority“ so silným vizuálnym prepojením s ostatnými modelmi značky Toyota.

Novú hornú mriežku chladiča zvýrazňuje znak Toyota, ktorý je umiestnený v zdokonalenom trojrozmernom predĺžení kapoty.

Nové LED svetlomety v štýle Keen Look obsahujú jeden valcovitý dvojlúčový projektor pre diaľkové aj stretávacie svetlá. Kontrast medzi čiernymi a chrómovými prvkami dodáva vozidlu bystrozraký vzhľad. Dizajn zostavy svetlometov ešte viac vylepšujú integrované smerové svetlá a svetlovody.

Medzi dizajnové prvky štýlu Under Priority možno zaradiť veľkú lichobežníkovú spodnú mriežku chladiča vo farbe lesklej čiernej metalízy, ktorá zdôrazňuje široký postoj vozidla. Dojem širokého vozidla ešte viac zdôrazňujú rohy nárazníkov, ktoré sa teraz vyznačujú trojrozmerným tvarovaním a vytvárajú plynulý prechod od svetlometov k novým prívodom nasávania vzduchu a novým LED svetlám pre denné svietenie (DRL).

V zadnej časti sa nachádzajú nové združené svetlá s technológiou svetlovodov a červenými vnútornými šošovkami, vďaka ktorým je vozidlo rozoznateľné na prvý pohľad. V súlade s novým dizajnom prednej časti bola zadná časť zmodernizovaná prostredníctvom nového držiaka tabuľky s evidenčným číslom a nového nárazníka s integrovaným difúzorom.

Prius+ 2015 bude k dispozícii s 2 novými farbami karosérie – tmavočervenou metalickou Dark Sherry a čiernou Attitude Black Mica.

Zmodernizovaný interiér modelu Prius+ 2015 osviežujú nové detaily lakované tmavou striebornou metalízou, napr. na ovládači klimatizačného systému, na tlačidlách funkcií riadenia a na chrómovaných kľučkách dverí.

Na stredovej konzole sa nachádzajú dva úzke vetracie otvory s chrómovým obložením, ktoré dodávajú interiéru sofistikovanejší vzhľad.

Dizajnéri prepracovali usporiadanie prístrojov kvôli lepšej prehľadnosti. Pred vodičom sa teraz nachádza nový 4,2-palcový multifunkčný farebný TFT displej, ktorý možno ovládať pomocou spínačov na volante.

Okrem bežných informácií, ako je napr. čas, vzdialenosť jazdy, dojazdová vzdialenosť a spotreba paliva, sa na TFT displeji zobrazujú aj indikátor hybridného systému a monitor energie, ktoré sú spoločné pre všetky modely Toyota s plne hybridným pohonom. Nová funkcia „Eco Judge“ pomáha vodičovi maximalizovať účinnosť plne hybridnej pohonnej jednotky – systém udeľuje bodové hodnotenie podľa miery úspornosti jazdy.

Na displeji sa taktiež zobrazuje nastavenie adaptívneho tempomatu (ACC) a informácie o nastavení klimatizácie a audiosystému, takže sú počas jazdy neustále na dohľad vodiča.

Prius+ 2015 je vybavený najnovšou generáciou multimediálnych systémov Toyota Touch® 2. Systém má nový dizajn –  po obvode plochého displeja sa nachádzajú kapacitné dotykové tlačidlá, ktoré umožňujú rýchle a presné ovládanie, majú lepší dizajn a prinášajú pocit ako pri používaní tabletu.

Vylepšený 6,1-palcový dotykový displej dokáže zobraziť viac farieb a vďaka rozlíšeniu 800 x 480 pixelov poskytuje jasnejší a ostrejší obraz. Podporuje aj obsluhu pomocou „potiahnutia a švihnutia prstom“ v záujme jednoduchého a intuitívneho ovládania.

Systémy Toyota Touch® 2 sú súčasťou štandardnej výbavy a obsahujú spätnú kameru spolu s prípravou pre funkciu „MirrorLink“. Táto funkcia umožňuje používateľom pripojiť kompatibilné smartfóny a ovládať ich pomocou dotykového displeja systému.

Systém Toyota Touch® 2 & Go prináša používateľom pokročilý plnohodnotný mapový navigačný systém. Priamo na mape sa nachádzajú podrobné dopravné informácie v podobe „dopravnej lišty“, ktorá zobrazuje zápchu na ceste vpredu a očakávané omeškanie. Systém dokáže na základe historických dopravných údajov navrhnúť možné alternatívne trasy, pričom zohľadňuje dennú dobu.

Multimediálny systém využíva funkcie Toyota Online a ponúka pripojenie k širokej škále služieb vrátane Toyota Real Time Traffic od spoločnosti TomTom, Google Street View, Panoramio a Google Local Search – najväčšej a najaktuálnejšej vyhľadávacej databázy na svete.

Po aktualizácii na systém Toyota Touch® 2 & Go Plus bude multimediálny systém s dotykovým displejom obsahovať 3D modely miest, grafické orientačné body a funkciu hlasového čítania správ.

V závislosti od kompatibilného mobilného telefónu s rozhraním Bluetooth dokáže systém zobrazovať e-maily a údaje z kalendára. Jeho súčasťou je aj funkcia prehrávania podobných skladieb „Play More Like This“. Tento inteligentný systém rozpoznávania hudby dokáže automaticky vytvárať zoznamy skladieb podľa nálady vodiča a poskytuje tak bezpečný a jednoduchý spôsob práce s hudbou na cestách.

Systém Touch 2 & Go Plus podporuje pripojenie cez Wi-Fi. Používatelia jednoducho nastavia svoj smartfón do režimu Wi-Fi hotspotu a pripoja sa k on-line funkciám systému.

Od strednej úrovne výbavy je Prius+ 2015 vybavený inteligentným parkovacím asistentom. Systém využíva spätnú kameru a bočné ultrazvukové senzory v prednom nárazníku na identifikáciu vhodného pozdĺžneho alebo kolmého parkovacieho miesta. Následne bude automaticky otáčať volantom, aby vozidlo naviedol do cieľového miesta. Jedinou úlohou vodiča je ovládať rýchlosť vozidla.

V interiéri modelu Prius+ 2015 sa nachádzajú sedadlá s elektrickým ovládaním. Kabína je k dispozícii v čiernej alebo sivej úprave s možnosťou výberu z 3 druhov čalúnenia sedadiel: látkového, látkového v kombinácii s kožou „Toyota E-Tex“ na bočných oporách a celokoženého čalúnenia „Toyota E-Tex“.

Súčasťou štandardnej výbavy všetkých modelov je stredová opierka čalúnená kožou „Toyota E-Tex“. Tento mimoriadne odolný syntetický materiál má štruktúru kože, napriek tomu je o 30 % ľahší a jednoducho sa čistí.

Prius+ 2015 sa dočkal významnej modernizácie bezpečnostného vybavenia. Disponuje napríklad funkciou signalizácie núdzového brzdenia, ktorá v prípade prudkého brzdenia zapne všetky bočné smerové svetlá ako upozornenie pre vodičov jazdiacich vzadu. Pomáha tým obmedziť riziko nárazu zozadu.

Prednárazový bezpečnostný systém Pre-Crash Safety využíva výhody výkonnejších bŕzd a dokáže znížiť rýchlosť až o 60 km/h. Vodič si okrem toho môže sám nastaviť čas vydania výstrahy, prípadne môže výstrahu úplne vypnúť.

Ak vozidlo zistí, že sa nachádza na stúpajúcom svahu, automaticky aktivuje pomocný systém pre rozjazd do kopca (HAC), ktorý vodičovi poskytuje dodatočný komfort počas jazdy.

Konštruktéri tak isto zlepšili jazdné vlastnosti vozidla. Optimalizovali tlmiacu silu zavesenia kolies s cieľom zabezpečiť lepšiu ovládateľnosť a vyšší jazdný komfort. Na bokoch odkladacej plochy za zadnými sedadlami zasa použili nový vysokovýkonný materiál pohlcujúci zvuk, ktorý zaručuje lepšie utlmenie nežiaduceho hluku a cestujúcim poskytuje viac pohodlia v kabíne.

Pohonné jednotky modelu Prius+ 2015 boli zmodernizované, aby spĺňali emisnú normu Euro 6.

Prius+ 2015 sa v Európe začne predávať v januári 2015.

 

Späť

Kontakt

Alena Chorvátová

+421905 992 998

© Alena Chorvátová 2011 Všetky práva vyhradené.

Webnode